Hollywoodissa ikä todella on vain numero. Teiniä voi esittää keski-ikää lähestyvä näyttelijä, ja äiti saattaa olla vain vuoden vanhempi kuin poikansa.

Rakastavaisia näyttelevien mies- ja naisnäyttelijöiden ikäeroista on puhuttu viime vuosina paljon. Hollywoodissa on ikävän tavallista, että elokuvan naisnäyttelijä on 20–30 vuotta vastanäyttelijäänsä nuorempi. Muun muassa näyttelijä Maggie Gyllenhaal on kertonut, ettei häntä palkattu erääseen elokuvaan, koska hän oli 37-vuotiaana ”liian vanha” näyttelemään 55-vuotiaan miehen rakastettua. 

Mutta piilee elokuvissa ja televisiosarjoissa runsaasti muitakin yllättäviä ikäeroja.  

Moni tietää, että Rakkautta vain -leffan suloista pikkupoikaa näytellyt Thomas Brodie-Sangster oli elokuvaa kuvatessaan vain viisi vuotta nuorempi kuin samassa leffassa näytellyt Keira Knightley. Brodie-Sangster näytteli elokuvassa 10-vuotiasta Samia, mutta oli tosielämässä 13-vuotias. Knightley puolestaan näytteli naimisissa olevaa naista, vaikka oli vasta 18-vuotias. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Listasimme elokuvien yllättävät ikäerot näyttelijöiden tai näyttelijän ja tämän esittämän roolihahmon kesken. Tiesitkös näitä?

1. Mean Girls

Mean Girls on teinidraamojen ehdotonta kermaa. Rachel McAdams näytteli ilkeää lukiolaisteiniä Regina Georgea, mutta oli tosielämässä jo 26-vuotias.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Amy Poehler, tuolloin 33, näytteli Reginan äitiä. Tyttären ja äidin välillä oli siis ikäeroa vaatimattomat seitsemän vuotta. 

2. Harry Potter

Harry Potter ja salaisuuksien kammio -elokuvassa tavattiin tyttöjen vessassa asuva kummitus, Murjottava Myrtti. Myrtti oli kuollut 14-vuotiaana ja jäänyt kummittelemaan Tylypahkan kouluun. Itsesäälissä painiskelevaa kummitusta näytteli 37-vuotias Shirley Henderson. Kun Myrtti nähtiin jälleen Harry Potter ja liekehtivä pikari -elokuvassa, Henderson oli jo 40-vuotias. Uskomatonta mutta totta!

Saatat muistaa Hendersonin myös Bridget Jones -elokuvasta, jossa hän näytteli Bridgetin kaveria. 

3. Hobitti

Hobitti – eli sinne ja takaisin -elokuvassa nähtiin Taru Sormusten Herrasta -trilogiasta tuttu suippokorvainen haltia Legolas, jota näytteli Orlando Bloom. Legolaksen isää esitti Lee Pace, joka on tosielämässä kaksi vuotta nuorempi kuin Orlando. 

Vasemmalla Orlando Bloom (Legolas), joka oli ensimmäisen Hobitti-elokuvan ilmestyessä 35-vuotias. Oikealla hänen isäänsä näytellyt, kaksi vuotta nuorempi Lee Pace (Thranduil).
Vasemmalla Orlando Bloom (Legolas), joka oli ensimmäisen Hobitti-elokuvan ilmestyessä 35-vuotias. Oikealla hänen isäänsä näytellyt, kaksi vuotta nuorempi Lee Pace (Thranduil).

Parin vuoden heitolla ei ehkä toisaalta ole kovin paljon väliä, kun molemmat esittävät kuolemattomia, muutaman tuhannen vuoden ikäisiä haltioita.

4. Forrest Gump

Tom Hanks näytteli Forrestia rakastetussa klassikkoelokuvassa. Hänen äitiään näytteli Sally Field, vaikka vain kuusi vuotta aiemmin kaksikko oli näytellyt rakastavaisia Punchline-elokuvassa. Sally Field on nimittäin vain kymmenen vuotta vanhempi kuin Tom Hanks.

Asiaa selittää osittain se, että Forrest on elokuvan alkaessa vasta lapsi. Field maskeerattiin jonkin verran ikäistään vanhemmaksi niitä kohtauksia varten, joissa Forrest on aikuinen.

Sally Field ja Tom Hanks elokuvassa Forrest Gump.
Sally Field ja Tom Hanks elokuvassa Forrest Gump.

Sally Field on kertonut, että Tom Hanks kutsuu häntä leikillään yhä ”mamaksi”. 

5. Aleksanteri

Aleksanteri Suuresta kertoneen elokuvan pääosassa Aleksanteria näytteli 28-vuotias Colin Farrell. Hänen äitiään näytteli vain vuotta vanhempi Angelina Jolie, 29.

Näyttääkö siltä, että kuvassa on äiti ja poika?
Näyttääkö siltä, että kuvassa on äiti ja poika?

Meillä on vain yksi kysymys: miksi? 

6. Star Trek

Vuonna 2009 ilmestyneen Star Trek -elokuvan ikonista Spock-hahmoa näytteli vahvoista kulmakarvoistaan tunnettu Zachary Quinto. Jonkin käsittämättömän syyn vuoksi hänen äitinsä rooliin valittiin Winona Ryder, joka on vain viisi vuotta Quintoa vanhempi. 

7. Spider-Man & The Amazing Spider-Man

Spider-Man eli Hämähäkkimies on siviilissä 17-vuotias lukiolaispoika Peter Parker. Hämähäkkimiestä on näytellyt valkokankaalla kolme näyttelijää, joista kaksi on ollut huomattavasti roolihahmoaan vanhempia.

Ensimmäisessä, vuonna 2002 alkaneessa Spider-Man -leffasarjassa Hämähäkkimiehen roolissa oli Tobey Maguire, joka oli tuolloin 27-vuotias. Kaksiosaiseksi jääneessä The Amazing Spider-Man -sarjassa pääosaa näytteli niin ikään 27-vuotias Andrew Garfield.

Kaikki Spider-Manit rivissä. Ensimmäinen oli Tobey Maguire (vas.), toinen Andre Garfield ja nykyinen Tom Holland.
Kaikki Spider-Manit rivissä. Ensimmäinen oli Tobey Maguire (vas.), toinen Andre Garfield ja nykyinen Tom Holland.

Nykyisissä Marvel Universumin elokuvissa nähtävää Hämähäkkimiestä esittää vihdoin sopivan ikäinen näyttelijä. Tom Holland nappasi roolin 19-vuotiaana. 

8. Grease

Elokuvamaailmassa ei ole lainkaan epätavallista, että parikymppiset näyttelevät teinejä. Sen todistaa Grease, jonka näyttelijäkastia on tituleerattu maailman vanhimmiksi teini-ikäisiksi. Olivia Newton-John (Sandy) oli 28, John Travolta (Danny) oli 23. Stockard Channing (Rizzo) oli peräti 33-vuotias.

Olivia Newton-John ja John Travolta Greasessa. Hekö muka lukiolaisia?
Olivia Newton-John ja John Travolta Greasessa. Hekö muka lukiolaisia?

Kaikki musikaalielokuvassa lukiolaisteinejä esittäneet näyttelijät olivat tosielämässä 20–33-vuotiaita. 

9. Järki ja tunteet

Vuoden 1995 Jane Austen -filmatisoinnin käsikirjoitti brittinäyttelijä Emma Thompson. Hän myös näytteli elokuvassa Dashwoodin sisarparven esikoista, 19-vuotiasta Elinoria, vaikka oli itse tuolloin jo 35-vuotias. Tältä hän näytti:

Elokuvasta tuli valtavan suosittu, ja Emma Thompson voitti työstään parhaan käsikirjoituksen Oscar-palkinnon ja oli ehdolla parhaa naispääosan näyttelijän kategoriassa. Elokuvaa pidetään yhä yhtenä parhaana Austenin teoksen filmatisointina. 

10. Indiana Jones ja viimeinen ristiretki

Kolmannessa Indiana Jones -elokuvassa nähtiin ensimmäistä kertaa Indianan isä, Henry Jones. Indiana Jonesia näytelleen Harrison Fordin kerrotaan yllättyneen, kun ohjaaja Steven Spielberg valitsi Indianan isän rooliin vain 12 vuotta Fordia vanhemman Sean Conneryn. Ford oli elokuvaa kuvatessaan 46, Connery 58. 

Ihan pojalta ja isältä näyttävät, mutta ikäeroa on vain 12 vuotta. Harrison Ford (vas.) näytteli Indiana Jonesia, Sean Connery hänen isäänsä.
Ihan pojalta ja isältä näyttävät, mutta ikäeroa on vain 12 vuotta. Harrison Ford (vas.) näytteli Indiana Jonesia, Sean Connery hänen isäänsä.

11. Mamma Mia: Here We Go Again! 

Mamma Mia! -filmatisoinnin kakkososassa nähdään ihana Meryl Streep. Streep oli elokuvan ilmestyessä 69-vuotias. Hänen äitiään näyttelee legendaarinen laulaja Cher, joka oli tuolloin 72-vuotias, vain kolme vuotta Streepiä vanhempi. 

Meryl Streepillä ja Cherillä on vain 3 vuotta ikäeroa.
Meryl Streepillä ja Cherillä on vain 3 vuotta ikäeroa.

Elokuvan tekijät ovat kertoneet, että Cherille tarjottiin alun perin Meryl Streepin esittämän Donnan roisin ystävän Tanyan roolia jo ensimmäistä Mamma Miaa kuvatessa. Cher kieltäytyi tiettävästi roolista, koska koki Tanyan muistuttavan itseään jopa liikaa.

12. Dirty Dancing – Kuuma tanssi

Rakastettu klassikkoelokuva kertoo 17-vuotiaasta Frances ”Baby” Housemanista, joka rakastuu perhelomalla tanssinopettajaansa. Francesia näytteli Jennifer Grey, joka ei itse ollut enää ihan teini elokuvaa kuvatessaan: hän oli jo 27-vuotias. 

13. Ota kiinni jos saat

Vuoden 2002 riemastuttava huijarielokuva kertoo tositarinan Frank Abagnalesta, joka onnistui keräämään itselleen miljoonien dollarien omaisuuden esiintymällä lentäjänä, lääkärinä ja syyttäjänä – ja teki tämän kaiken ennen kuin täytti 19 vuotta. Elokuvan alkaessa Frank on vain 16-vuotias, mutta häntä näytteli 28-vuotias Leonardo DiCaprio.

Leonardo DiCaprio oli pitkään melkoinen ”babyface”.
Leonardo DiCaprio oli pitkään melkoinen ”babyface”.

DiCaprion valinta rooliin on melko ironinen, sillä oikea Frank Abagnale tunnettiin siitä, että hän näytti aikuiselta jo nuorena, kun taas DiCapriota on aina pidetty ikäistään nuoremman näköisenä. 

14. Aamiainen Tiffanylla

Klassikkoelokuvassa Holly Golightlyn oli tarkoitus olla 18-vuotias. Häntä näytteli 32-vuotias Audrey Hepburn. Rooli on yksi Hepburnin ikonisimmista, joten mitä pienistä. 

15. Tulikärpäsiä puutarhassa

Etkö ole koskaan kuullut tästä elokuvasta? Emme olleet mekään. Vuonna 2008 julkaistu Tulikärpäsiä puutarhassa ei menestynyt kovinkaan hyvin. Elokuvan pääosaa näytteli muun muassa Deadpoolista tuttu Ryan Reynolds. Hänen äitiään esitti vain yhdeksän vuotta vanhempi Julia Roberts. Reynolds oli elokuvan kuvausten aikaan 31, Roberts 40-vuotias.

Tältä Ryan Reynolds ja Julia Roberts näyttivät elokuvan ilmestymisaikaan. Vai että äiti ja lapsi?
Tältä Ryan Reynolds ja Julia Roberts näyttivät elokuvan ilmestymisaikaan. Vai että äiti ja lapsi?

Ilmeisesti Hollywoodissa kolmekymppinen nainen on liian vanha näyttelemään viisikymppisen miehen rakastettua, mutta kelpaa kyllä suunnilleen itsensä ikäisen miehen äidiksi. 

Audrey ei Katherine

Aamiainen Tiffanylla-elokuvan näyttelijä on Audrey Hepburn, ei Katherine Hepburn, joka tuohon aikaan oli jo 54 vuotias.

Vierailija

Tuo haltiaesimerkki nyt oli aivan hölmö. Muuten aihe oli hauska. Jo lapsena ihmettelin Roswellin kolmekymppisiä näyttelijöitä, jotka esittivät nuoria. Tuo Aleksanteri Suuri oli kyllä kaiken huippu, täysin epäuskottava roolitus. Samoin kyllä nuo muut "äidit". Jutun loppukaneetti on osuva.

Sisältö jatkuu mainoksen alla