Kuvat
Shutterstock
Haaveiletko sinäkin jostakin tällaisesta?
Haaveiletko sinäkin jostakin tällaisesta?

Kesä on arvokasta aikaa, jota ei kannata tuhlata pähkäillen, mihin kirjaan tarttuisi. Valitsimme parhaat kirjat kesän 2020 lukulistalle.

Houkuttelevimmat uutuuskirjat

Sally Rooney: Normaaleja ihmisiä (Otava)

Tästä kaikki nyt puhuvat. Hitiksi muodostunut kirja on ristiriitainen teos. Se on ihana ja intiimi, romanttinen tarina, mutta kertoo silti myös nuorten aikuisten raadollisesta maailmasta ihastumisineen, masennuksineen ja monine ongelmineen. Yle Areenassa nähtävä tv-sarja on myös mainio.

Henriikka Rönkkönen: Määmatka (Atena)

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Taattua, viihdyttävää ja hulvatonta Henriikkaa. Sinkkuelämän ja seurustelun karuja kokemuksia sekä hetkiä, jotka saavat nauramaan ja kaipaamaan Tinder- ja muita säätöjä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lori Nelson Spielman: Toscanan tytöt (Otava)

Mikä matka Italiaan ja perheenjäsenten salaisuuksiin! Tämä kirja sopii erityisesti kesäpäivien haaveiluhetkiin ja heille, jotka rakastavat koskettavia tarinoita. Romantiikkaakin on mukana, ilossa ja surussa. Lukijalla kannattaa olla vieressään tukku nessuja.

Riikka Suominen: Suhteellisen vapaata (Otava)

Mitä tapahtuu, kun lapsiperheen vanhemmat päättävät avata suhteensa muillekin kumppaneille? Viihteellisen mehukkaan ja sujuvasti kulkevan tarinan parissa on hyvä tuuletella omiakin parisuhdekäsityksiä.

Colson Whitehead: Nickelin pojat (Otava)

Vuoden 1963 lämpimänä syksynä Floridassa musta teinipoika Elwood Curtis istuu väärän auton kyytiin ja joutuu valkoihoisen poliisin kynsiin.

Elwood, jonka ainoa rikos on oikeastaan hänen ihonvärinsä, päätyy oikeuteen ja passitetaan pahamaineiseen Nickelin koulukotiin. Sen todellinen historiallinen vastine on 1900-luvun alussa perustettu Dozierin kasvatuslaitos. Laitoksessa Elwood selviytyy pahoinpitelyistä ja mielivaltaisuudesta vain siksi, että häntä tukee tosiystävä, toinen koulukodin kasvatti Turner.

Vaikuttava ja vetävä romaani imaisee lukijan mukaansa ensi sivulta alkaen ja on lähes hyytävän ajankohtainen.

Caroline Criado Perez: Näkymättömät naiset Näin tilastot paljastavat miten maailma on suunniteltu miehille (WSOY)

Tiukkaa asiaa kepeisiin kesäpäiviin! Palkittu asiateos osoittaa tilastojen avulla, miten puolet maailman väestöstä jätetään järjestelmällisesti huomioimatta, sillä mies on yhä normi ja maailma rakennettu miehiä varten. Tämä tekee pahimmillaan naisten elämästä vaarallista. Monia arjen toimintoja ei ole suunniteltu naiselle vaan ”ihmiselle”, joka nyt oletusarvoisesti sattuu olemaan valkoinen, keskiluokkainen, keskikokoinen, 20–30-vuotias mies.

Maggie Nelson: Jane – eräs murha / Punaiset osat (S&S)

Kirjailija Maggie Nelsonin täti murhattiin ennen kuin Nelson ehti edes syntyä, mutta tapaus varjosti hänen lapsuuttaan ja nuoruuttaan monin tavoin. Jane – eräs murha / Punaiset osat koostuu kahdesta samaa tapausta käsittelevästä teoksesta, jotka keskustelevat keskenään. Tuplateos on yhdistelmä true crimea, runoutta ja päiväkirjamerkintöjä. Ei välttämättä mitään ihan leppoisaa kesälukemista, mutta kiinnostavaa ja vangitsevaa.

Emilie Pine: Tästä on vaikea puhua (Atena)

Harvoin saa lukea näin suoria sanoja naisen kehollisuudesta, salatuimmista ajatuksista ja alkoholistin tyttären taakasta. Autofiktio luotaa kirjailijan elämää pysäyttävän avoimesti ja intiimisti.

Irlantilainen Emilie Pine kirjoittaa kaikesta siitä, mistä on vaikea puhua ääneen, ja tekee sen hirveän hyvin. Olisinpa lukenut tämän kirjan jo epävarmana ja itseäni etsivänä parikymppisenä. Tätä lukiessa mietin esimerkiksi sitä, miten vähän ja harvoin naisen kuukautisia on kirjallisuudessa käsitelty. Ja sitä, miten heikoilla nuoret naiset patriarkaalisessa yhteiskunnassa lopulta ovat.

Elizabeth Strout: Olive Kitteridge (Tammi)

Palkittu romaani, jonka pohjalta on tehty myös mainio tv-sarja, kertoo naisen keski-iästä ja pikkukaupungin dynamiikasta.

Romaanin nimihenkilö Olive on kookas, suloton ja sosiaalisesti kömpelö nainen, eläkkeelle jäänyt matematiikanopettaja ja apteekkarin vaimo. Opettajantyönsä kautta Olive on tutustunut moniin kaupunkilaisiin jo lapsina ja jättänyt heidän sieluunsa unohtumattoman jäljen. Omassa elämässään ja ihmissuhteissaan Olive sen sijaan on samaistuttavan ja tuskastuttavan pihalla. Kirja tutkailee hienosti sitä, mitä on ikääntyminen ja yksinäisyys.

Vai nappaisiko sittenkin klassikon?

Jane Austen: Järki ja tunteet (Teos)

Kirjan uudelleen lukemiseen tuli hyvä tekosyy, kun Kersti Juvan tekemä uusi suomennos ilmestyi. Rahkeet eivätkä muisti riitä arvioimaan, onko tämä suomennos parempi tai hyvin erilainen kuin edellinen, mutta hiton hyvä kirjahan tämä on. En edes muista, kuka meni lopussa kenen kanssa naimisiin, joten kesäksi riittää jännitettävää.

Agatha Christien Poirot-kirjat (WSOY)

Poirotit jos mitkä kuuluvat rantaviltille. Dekkarien aatelia yhä, lisämausteena suloista epookkitunnelmaa 1920–30-luvuilta. Jos näitä on nuorempana lukenut tarpeeksi monta (kymmentä), voi hyvin ottaa uudenkin kierroksen – murhaajaa ei nimittäin enää vuosien päästä muista (kokemusta on).

Ensimmäisen Poirot’n eli Stylesin tapauksen julkaisemisesta tulee kuluneeksi pyöreä vuosisata, minkä kunniaksi WSOY julkaisee heinäkuussa Paavo Lehtosen alkuperäisen suomennoksen tarkistettuna laitoksena. Siihen on lisätty Christien oma, vaihtoehtoinen loppuratkaisu. Ruutu+ ja Areena muuten näyttävät parhaillaan viiksietsivän seikkailuista David Suchet’n tähdittämiä yhtä legendaarisia tv-versioita.

Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan (WSOY)

Venäläinen klassikko hauskimmasta ja surrealistisimmasta päästä, ihan omiaan helteen pehmentämälle päälle. Paholaisen bakkanaalit, feministisen voimaannuttava yöllinen lentoretki, mehukasta diktatuurisatiiria ja vuosisadan rakkaustarina, kaikki samoissa kansissa.

Tove Jansson: Kesäkirja (WSOY)

Ehkä se kaikkien kesäkirjojen kesäkirja, jonka pariin palaaminen tuntuu samalta kuin kevään ensimmäinen mökkiretki. Onhan kaikki varmasti ennallaan, kaikki paikat, tuoksut ja tunnelmat? Isoäidin ja pienen tytön yhteinen kesä hurmaa kerta kerran jälkeen.

Vinkit: Heidi Heino, Sanna Kajander-Ruuth, Essi Myllyoja, Salla Stotesbury, Kaisa Viljanen ja Annakaisa Vääräniemi.

Anne77

Agatha Christien elämästä ilmestyi tänä vuonna myös uusi mielenkiintoinen elämäkerta, jossa kerrotaan paljon hänen lapsuudestaan ja nuoruudestaan ja tietysti kirjojen synnystä. Tykkään kovasti Poirot-kirjoista!

Vierailija

Yritin lukea tuota Kesäkirjaa, mutta jäi kesken parin luvun jälkeen. Kauhean tylsä ja ärsyttävästi kirjoitettu. Mikä vika on selkeissä muotoiluissa, joissa puhe erotellaan viivalla tai lainausmerkeillä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla