Kuvat
Teatterit
Helsingin kaupunginteatteri loihtii nayttämöstä merenalaisen maailman Pieni merenneito -suurmusikaalia varten. Kuva: Robert Seger / Helsingin kaupunginteatteri
Helsingin kaupunginteatteri loihtii nayttämöstä merenalaisen maailman Pieni merenneito -suurmusikaalia varten. Kuva: Robert Seger / Helsingin kaupunginteatteri

Jos kaipaat piristystä tummuvaan vuodenaikaan, kannattaa suunnata teatteriin. Syksyn tarjontaan mahtuu niin klassikkonäytelmiä, näyttäviä musikaaleja kuin jotain täysin uuttakin. Valitsimme vaihtoehdoista kaikkein kiinnostavimmat tapaukset.

1. Luontodokumentti ihmisestä

Miltä tuntuisi katsoa luontodokumenttia omasta lajistaan, ihmisestä? Sen pääsee kokemaan, kun Yuval Noah Hararin kansainvälinen menestyskirja Sapiens: ihmisen lyhyt historia kääntyy ensi kertaa teatterimuotoon.

Esityksessä nähdään ulkopuolisen silmin, miten eräässä Afrikan kolkassa omiaan puuhastelleesta eläimestä tuli jumalaa leikkivä ekosysteemin kauhu. Mitä seuraa, kun maailman valtaistuimella istuu kaikesta huolimatta epävarma ja tyytymätön hallitsija?

Kuva: Katri Naukkarinen / Kansallisteatteri
Kuva: Katri Naukkarinen / Kansallisteatteri

Kansallisteatteri: Sapiens, ensi-ilta 11.9.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Synkkyyttä ja romantiikkaa

Disneyn elokuvaversioon ja Victor Hugon romaanin pohjautuva esitys on Tampereen teatterin toistaiseksi mittavin musikaalituotanto. Eristyksissä elävästä epämuodostuneesta kellonsoittajasta kertovassa tarinassa käsitellään voimakkaita teemoja, kuten syrjityksi tulemista, rakkautta ja vihaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tampereen teatteri: Notre Dame, ensi-ilta 13.9.

3. Rakkautta vailla sanoja

Sanaton rakkaus ei kerro vain kuuron naisen ja kuulevan miehen rakkaudesta, vaan myös ympäristön odotusten uhmaamisesta ja itsemääräämisoikeudesta. Naispääosaa näyttelee palkittu kanadalaisnäyttelijä Dawn Jani Birley, joka on kuuro tosielämässäkin. Vastanäyttelijänä toimii Santeri Kinnunen.

Kuva: Tommi Mattila / Espoon kaupunginteatteri
Kuva: Tommi Mattila / Espoon kaupunginteatteri

Espoon kaupunginteatteri: Sanaton rakkaus, ensi-ilta 19.9.

4. Naisena sodan jälkeisessä Oulussa

Suomen sodan syttymisestä 1808 Oulun palamiseen 1822 etenevä näytelmä käsittelee luokkaeroja, naisen asemaa ja valtaa. Pysäyttävä esitys kyseenalaistaa monta asiaa: onko rakkautta olemassa ja onko suomalainen nainen todella vieläkään saavuttanut itsenäistä asemaa?

Kuva: Kaisa Tiri / Oulun teatteri
Kuva: Kaisa Tiri / Oulun teatteri

Oulun teatteri: Sara Wacklinin Oulu palaa, ensi-ilta 14.9.

5. Meren ja maan taikaa

Lumoava musiikki ja merenalainen maailma valtaavat teatterin, kun lavalle ui ihmiselämästä haaveileva merenneito Ariel. Rakastetun Disney-musikaalin ohjaa huippusuositusta Kinky Bootsista vastannut Samuel Harjanne. Päärooleissa nähdään tosielämän pari Sonja Pajunoja ja Martti Manninen.

Kuva: Robert Seger / Helsingin kaupunginteatteri
Kuva: Robert Seger / Helsingin kaupunginteatteri

Helsingin kaupunginteatteri: Pieni merenneito, ensi-ilta 29.8.

6. Konkareiden uusi yhteistyö

Pirkko Saision ja Marja Packalénin edellinen yhteistyö Odotus oli huima yleisömenestys. Nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, kaksikko on luonut uuden elämäkerrallisen teoksen. Lavalla nähdään käännekohtia ja noloja tilanteita näyttelijöiden omasta elämästä. Tällä kertaa ajankohtaista ovat muistaminen ja lähestyvä kuolema.

KOM-teatteri: Valehtelijan peruukki, ensi-ilta 12.9.

7. Unelmista ja menetetyistä mahdollisuuksista

Jonas Hassen Khemirin palkittu näytelmä tarkastelee kolmen naisen kautta ikiaikaisia kysymyksiä, kuten kuka olen ja mitä jos. On katsojasta kiinni, näkeekö lavalla melankolisen komedian vai huumorilla maustetun tragedian. Esitys on tekstitetty suomeksi, joten ei haittaa, vaikka ruotsin taidot olisivat päässeet ruostumaan.

Svenska teatern: Vi som är hundra, ensi-ilta 3.10.

8. Muistot ja totuus törmäyskurssilla

Kun kahdeksanvuotias K. tutustuu Rabellin sisaruksiin, koko loppuelämä muuttuu.

Suosikkikirjailija Kjell Westön romaaniin pohjautuva esitys vie kolmen sukupolven halki 1960-luvulta tähän päivään. Matkan varrella selviää, ettei kaikki ole sitä, miltä näyttää, kun täydelliseltä vaikuttaneesta Rabellin perheestä paljastuu synkkiä puolia.

Kuva: Ilkka Saastamoinen / Kansallisteatteri
Kuva: Ilkka Saastamoinen / Kansallisteatteri

Kansallisteatteri: Rikinkeltainen taivas, ensi-ilta 4.12.

9. Suosikkisarjan näytelmäversio

Nykynuorten elämästä kertova norjalainen Skam on noussut tv:n menestystarinaksi. Nyt ystävyyttä, uskontoa, rakkautta ja seksiä käsitellään teatterin lavalla. Esitys pohjautuu suosikkisarjan ensimmäiseen kauteen, jonka keskiössä on uutena opiskelijana lukiossa aloittava Eva.

Kulttuuritalo Martinus: Skam, ensi-ilta 2.10.

10. Värikäs klassikko

Herkän Amélien elämää ja kasvua kuvaavaan elokuvaan perustuva musikaali on niittänyt menestystä muun muassa Broadwaylla. Esitys tarjonnee silmänruokaa, sillä ohjaaja Reija Wäre lupailee lavalle ainakin vahvoja värejä ja visuaalista näyttävyyttä.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen / Turun kaupunginteatteri
Kuva: Otto-Ville Väätäinen / Turun kaupunginteatteri

Turun kaupunginteatteri: Amélie, ensi-ilta 13.9.

Sisältö jatkuu mainoksen alla