Miksi kiltteyttä on alettu pitää sairautena? Siitäkö nykymaailma kärsii: kiltteydestä, ihmettelee toimittaja Marianne Rautanen.

Kun Google-hakuun kirjoittaa sanan kiltteys, hakukone tarjoaa seuraavia vaihtoehtoja: kiltteys ei kannata, kiltteyteen sairastuminen, liian kiltti työelämässä, kiltteydestä kipeät ja kiltteyssyndrooma.

Mitä kummaa? Milloin kiltteyttä alettiin pitää sairautena? Siitäkö maailma nykyään kärsii: kiltteydestä?

Ymmärrän sen, että tällainen negatiivinen kiltteyspuhe on suunnattu ennen kaikkea suurten ikäluokkien naisille, joista monet on kasvatettu kurilla hiljaisiksi. Ja onkin ihan totta, että alistuminen, jatkuva myötäily ja itsetunnon puute ovat todellisia ongelmia, joihin kannattaa oman hyvinvointinsa vuoksi puuttua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toistaiseksi en ole myöskään kaivannut työkaverikseni yhtäkään kieroa ja itsekästä ihmistä.

Mutta siinä mennään metsään, jos ajatellaan, että alistuminen ja miellyttämisen tarve ovat yhtä kuin kiltteys. Päinvastoin: kiltteys on vahvojen ihmisten laji, ja ystävällinen voi olla ilman että alistuu ovimatoksi. Eikä kiltteys tarkoita, ettei koskaan voi sanoa vastaan. Voi tietenkin. Kyse on tavasta, millä vastaan sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

En muista, että olisin koskaan katunut niitä tilanteita, jolloin olen ollut ystävällinen ja reilu – siis kiltti. En työelämässä enkä muutenkaan. Toistaiseksi en ole myöskään kaivannut työkaverikseni yhtäkään kieroa ja itsekästä ihmistä.

Jokin aika sitten Twitterissä osui silmiin yksinkertainen kiltteystesti. Tässä se pikkuisen muokattuna:

Jääkö toisten auttamisesta hyvä mieli?

Jos jää, kiltteytesi on tervettä.

Jos ei, kyse ei ole kiltteydestä. Opettele sanomaan ei ennen kuin on liian myöhäistä.

Lisää Me Naisissa julkaistuja kolumneja voit lukea tästä linkistä.

Vierailija

Käsitin otsikon niin, että se, minkälaisia hakutuloksia joku saa googlessa, kertoo jotain siitä miten hän suhtautuu kiltteyteen. Kyse ei ollutkaan sitten siitä, mutta ei kai sekään nykymaailmassa olisi mahdotonta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla