”Avoimessa suhteessa elävät ihmiset eivät voi olla kovin epävarmoja tai kilpailuhenkisiä”, arvelee Lotta Backlund.

Tapasin kerran yhden todella kivan miehen, johon olisin voinut siltä istumalta ihastua, ja ehkä vähän ihastuinkin. Meillä synkkasi poikkeuksellisen hyvin – ja sitten hän kertoi olevansa avoimessa suhteessa.

Miehen avovaimo oli silläkin hetkellä treffeillä toisen miehen kanssa, ja kummallakin oli lupa deittailla muita. Mies kysyi, halusinko lähteä treffeille hänen kanssaan.

Viime aikoina mediassa on puhuttu avoimista suhteista enemmän kuin ennen. Keskustelun sysäsi käyntiin toimittaja Riikka Suominen, jonka romaanissa Suhteellisen vapaata päähenkilö elää avoimessa suhteessa. Homman teki heti miljoona kertaa kiinnostavammaksi se, että kirjailija itse kertoi elävänsä sellaisessa myös.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksiavioisuus dominoi yhteiskunnassamme, joten tulee kestämään kauan, ennen kuin avoimista suhteista tulee valtavirtaa. Onneksi Suomisen kaltaisten esimerkkien kautta ei-perinteisistä parisuhteista on alkanut tulla vähemmän kummallisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomisen mukaan avoimia suhteita kritisoidaan yleensä ilman omakohtaista kokemusta. Se lienee totta, koska vähemmistö on ollut avoimessa suhteessa. Suurin osa parisuhteessa olevista ihmistä ei varmasti edes ajattele sitä mahdollisuutena, sillä yhteiskunta on ehdollistanut meidät vahvasti monogamia-uskovaisiksi.

Uskon täysin siihen, kun Suominen sanoo, että asiantuntijahaastateltavien oma arvomaailma on useimmiten monogamistinen. Siksi he jaksavat tarjota lääkkeeksi haluttomuuteen läheisyyttä ja kotitöiden jakamista.

Tai mistäs minä tiedän. Ehkä tosi monilta housut tippuvat jalasta, kun puoliso tyhjentää tiskikoneen.

”Milleniaaleista jopa puolet olisi valmis avoimeen suhteeseen.”

Tulevaisuudessa tilanne saattaa olla erilainen. Psychology Todayn tutkimuksessa jopa 22 prosenttia naisista ja peräti 40 prosenttia miehistä koki avoimen suhteen houkuttelevaksi parisuhdemuodoksi. Yougov-nettitutkimusyrityksen mukaan milleniaaleista jopa puolet olisi valmis avoimeen suhteeseen.

Kun puhutaan avoimista suhteista, puhutaan yleensä vain niistä kahdesta ydintyypistä, jotka sen perinteisen parisuhteen muodostavat. Avoimiin suhteisiin liittyy kuitenkin ihan määritelmällisesti liuta muitakin tyyppejä. Keitä ovat ne, joiden kanssa avoimessa suhteessa olevat heilastelevat? Mikä on heidän suhdefilosofiansa?

Ainakaan he eivät voi olla kovin epävarmoja tai kilpailuhenkisiä.

Lähdinkö niille treffeille? En. Mies olisi ollut kaikin puolin ihana, mutta jonkinlainen kakkostyttöystävän rooli olisi käynyt egon päälle.

Halusin sanoa: Mä olen Lotta Backlund enkä mikään sivuosan esittäjä. Voisin elää avoimessa suhteessa, mutta nähtävästi en avoimen suhteen ulkokehän heilana.

Onko sinulla kokemusta avoimesta suhteesta? Vastaa kyselyyn ja auta meitä jutun teossa. Olemme sitoutuneet suojaamaan vastaajien yksityisyyttä

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Ei-leski

Eipä ole houkutellut ajatus elämisestä avoimessa parisuhteessa koskaan. Kuullostaa elämäntavalta, jossa sukkuloidaan naisen/ miehen luota toisen luo aina omien fiilisten ja "tykkyiden" mukaan! Kun yhden seura alkaa kyllästyttää, vaihdetaan toiseen (?)

Saatan jutella, ja flirttailla suusanallisesti useammallekin ihmiselle. Mutta pinnallinen huulenheitto ei kuitenkaan tarkoita halukkuutta avoimeen suhteeseen siirtymiseen; elelen mieluusti sitoutuneessa parisuhteessani, 21. vuotta. Tuntuisi luonnottomalta olla, ja ylläpitää intiimiä suhdetta yllä useampaan yhtä aikaa! Avoimessa suhteessa elely ei siis ikinä sopisi minulle.

Vierailija

Eli Lottaa ei haittaisi jos muutamakin nainen kävisi toisinaan himan kiksauttelemassa hänen avokkinsa kanssa jos hän vain saisi olla haaremin ensimmäinen nainen

Sisältö jatkuu mainoksen alla