Näyttelijä Ulla Virtanen ei halua asettua pelkääjän asemaan.  Kuva: Juha Salminen
Näyttelijä Ulla Virtanen ei halua asettua pelkääjän asemaan. Kuva: Juha Salminen

Ulla Virtasta raivostuttaa se, että moni kuntosali on joutunut asentamaan naisten pukuhuoneiden oviin lukot.

Kuntosalini on auki yömyöhään, mikä on minusta ihan mahtava juttu. On ihanaa, että kaltaiseni freelancerin ei tarvitse kytätä aukioloaikoja, vaan voin lähteä mihin tahansa aikaan istumaan kuntosalin pukuhuoneeseen lukemaan Facebookia ja ottamaan Instagramiin urheiluselfieitä.

Yksi seikka tässä kuitenkin raivostuttaa. Koska henkilökuntaa ei enää iltaisin ole paikalla, ovat monet kuntosalit päättäneet laittaa naisten pukuhuoneisiin lukot. Miesten pukuhuoneisiin puolestaan pääsee vapaasti sisään. Joillakin saleilla on myös erillinen naisten kuntosalipuoli, jonne pääsee vain naisten jäsenyydellä.

 

Ymmärrän hyvin, että kyse on turvallisuudesta. Ajatellaan, että myöhään illalla naisten on turvallisempaa käydä suihkussa ja vaihtamassa vaatteita, koska pukuhuoneeseen pääsevät vain toiset naiset. Ja vaikka kukaan ei pukuhuoneeseen tunkisikaan, pelkän tietoisuuden lukosta toivotaan keventävän oloa. Silti ärsyttää! Inhoan, että elämme maailmassa, missä tyttöjen tulee pelätä jonkun käyvän päälle – missä tahansa, milloin tahansa. Sitä paitsi, ahdistellaanhan muitakin sukupuolia.

Haluaisinko sitten mieluummin lukot molempiin pukuhuoneisiin? Ehkä, kyllä, en tiedä!

Entä sitten muut samaa pukuhuonetta käyttävät, kuka heidän hyökkäyksiltään pelastaa?

Ehkä turvallisuudentunnetta lisäisi enemmän, jos kukaan ei nyt vain tunkeutuisi yhtään mihinkään ahdistelemaan yhtään ketään. Voidaanko sopia niin?

Inhoan sitä, että meillä tulisi olla turvaesineitä mukana.

Jokin aika sitten lähiseudullani mies lähti äristen jahtaamaan kadulla kävelevää naista. Nainen pääsi pakoon ja varoitti tapahtuneesta Facebookissa. Pian hän sai vinkkejä siitä, mitä kannattaa olla mukana iltaisin, kun kulkee yksin. Ymmärrettävää, mutta samaan aikaan olen raivoissani. Inhoan sitä, että meillä tulisi olla turvaesineitä mukana ihan vain sen varalta, että joku jahtaa kaduilla.

Lapsuudessani Riihimäellä tytöt jakoivat keskenään neuvoja, kuinka kannattaa pitää hiuslakkaa mukana tai avaimia nyrkkirautoina. Pelkää, pelkää! huutaa maailma meille.

 

Näin teininä televisiossa haastattelun, joka teki minuun suuren vaikutuksen. Taidealalla työskennellyt nainen kertoi, kuinka hän ei suostu asettumaan pelkääjän asemaan. Hän ei vaikkapa jättäisi kulkematta pimeällä päällekävijöiden pelossa. Otin tämän ohjenuorakseni. Päätin olla pelkäämättä. Yhtä lailla tuttujen kesken ja valoisalla voi käydä ihan mitä vain kamalaa. Ei pelossa eläminenkään auta. Se vain auttaa pelon lietsojia voittamaan.

Twitter @ullavirtanen

Vierailija

Voidaanko nyt vain sopia, että kukaan ei tunkeutuisi yhtään mihinkään ahdistelemaan yhtään ketään?

Maailma on sellainen kuin se on, se pitää ymmärtää ja nähdä. Siltä pohjalta voimme toimia järkevästi ja minimoida ongelmatilanteet. "Emme anna pelolle valtaa, koska silloin pelon lietsojat voittavat"- hokemia on kuultu päättäjiemmekin taholta. Sitten kuitenkin suojaamme yleisötapahtumia rekka-autoilla. "Emme anna pelolle valtaa" on osoittautunut vain tyhjäksi hokemaksi. Olemme toimillamme ja poliittisilla päätöksillä halunneet tehdä yhteiskunnastamme sellaisen kuin se nyt on. Voisimme toimia...
Lue kommentti
Vierailija

Voidaanko nyt vain sopia, että kukaan ei tunkeutuisi yhtään mihinkään ahdistelemaan yhtään ketään?

Nämä ovat niitä kirjoituksia-villi veikkaus- jotka joku jotkut haluavat kääntää todella nopeasti ulkomaalaisvastaisuuden työkaluksi... Noin ylipäätänsä, vaikka haluaisin toki elää Ullan kanssa utopiassa jossa miehet ja naiset voisivat kirmailla perseet paljaina ilman pelkoa erilaisesta väkivallasta tai vallankäytöstä niin se nyt on vain mahdottomuus ja sen takia ei kannata alkaa leikkiä liian uhkarohkeaa tai lakata käyttämästä järkeään. On ihan viisasta valaista pimeä kohta ennen kuin ryntää...
Lue kommentti