Suomen kymmenen eniten tienaavaa ovat miehiä. Sadan eniten verotettavia ansio- ja pääomatuloja tienanneen joukossa oli vain kaksitoista naista. Mistä se johtuu?

Me Naiset kertoi tänään siitä, miten naisen euro on yhä vaan 84 senttiä. Ero on pysynyt saman lähes 40 vuotta. Syitä voi etsiä rakenteista, menneisyydestä ja perhevapaiden jakautumisesta. Yritimme jutussa myös etsiä ratkaisuja siihen, miten palkkatasa-arvoa voisi oikeasti edistää.

Vielä räikeämpi tuloero on, jos katsotaan maan eniten tienaavien kärkeä. Kymmenen eniten tienaavaa on miehiä. Vuodesta toiseen. 

Viime vuonna ensimmäinen nainen parhaiten ansaitsevien listalla on sijalla 30. Sadan eniten verotettavia ansio- ja pääomatuloja tienanneen joukossa oli vain kaksitoista naista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sadan kärkirikkaan lista on pääasiassa yrittäjiä ja heidän perillisiään. Mutta estääkö huipulle etenemisen yhteiskunnan rakenteet tai sukupuoli?  Miten paljon ratkaisee yksilöllinen osaaminen ja kyvyt?

”Sadan eniten verotettavia ansio- ja pääomatuloja tienanneen joukossa oli vain kaksitoista naista.”

Siksi on kiinnostavaa, että eniten tienaavaa kymmenikköä yhdistää juurikin sukupuoli, mutta myös (Supercellin lisäksi) innovaatiot ja yrittäminen, johon liittyy todennäköisesti kova työ, riskinotto, epäonnistumiset ja lopulta niiden kautta myös onnistuminen. Jostain syytä tähän porukkaan eivät naiset nouse. Miksi yrittäminen on naisille yhä niin vaikeaa?

Sukupuoli tai osaaminen tuskin on estänyt ketään naista perustamasta Supercelliä tai mitään muutakaan menestyvää firmaa. Mutta mikä sitten estää? Suomessa naiset ovat koulutetumpia kuin miehet, mutta todennäköisesti kouluttaudumme väärille aloille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Jostain syytä tähän porukkaan eivät naiset nouse. Miksi yrittäminen on naisille yhä niin vaikeaa?”

Vaikuttaako meissä henkisesti sama mekanismi kuin palkkaneuvotteluissa? Naiset ovat tottuneet olemaan nöyriä ja vaatimattomia, joten ovatko unelmamme ja tavoitteemme jo lähtökohtaisesti pienempiä kuin mihin olisi mahdollisuus?

Myös sijoittajina naiset karttavat riskiä enemmän kuin miehet ja tyytyvät pienempiin tuottoihin. Tai auttaisiko, jos jokaisen menestyneen naisen takana olisi mies, joka hoitaisi kodin ja lapset (tai edes oman osansa siitä) ja vapauttaisi aikaa muulle.

Osaamisesta menestymisen ei pitäisi olla kiinni. Maailmalla on tutkittu, että naisten perustamat yritykset keräävät selvästi vähemmän investointeja kuin miesten vastaavat, mutta toisaalta naisten perustamat startup-yritykset menestyvät paremmin.

Jos naisia halutaan nähdä eniten tienaavien joukossa, pitäisi varmasti osata muutakin kuin koodata. Ennen kaikkea pitäisi uskaltaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla