Hyvä terveys
Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan. Kuva Jaakko Lukumaa
Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan. Kuva Jaakko Lukumaa

Psykoterapeutit ovat havainneet uuden ahdistuksen aiheen asiakkaillaan.

Psykoterapeutit ympäri Yhdysvaltoja kertovat, että kuluneen vuoden aikana vastaanotoille ilmaantui uusi puheenaihe. Terapian asiakkaat haluavat nyt käsitellä sitä huolta ja pelkoa, jota Amerikan presidentti Donalnd Trump heissä aiheuttaa.

Ilmiöllä on nimikin: Trump-ahdistuneisuushäiriö.

Kyse ei ole enää poliittisista mielipide-eroista. Kyse on heitteillejätöstä. Amerikan presidentti edustaa amerikkalaisille hyvää vanhempaa, perinteisesti isähahmoa. Ja nyt heillä on isä, joka ei edes yritä olla isällinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Trump kiukuttelee, uhkailee, kehuu lakkaamatta itseään ja varsinkin valehtelee. Washington Postin laskurin mukaan Trump on puhunut presidenttikautensa aikana puppua jo 6 500 kertaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Trumpilla on tavattomasti yhteiskunnallista vaikutusvaltaa, mutta ei lainkaan luottamusta yhteiskuntaan.

Hän ei ylipäätään usko yhteiseen todellisuuteen, siis tutkittuun tietoon ja uutisjournalismiin. Hän haluaa itse määritellä miten asiat ovat. Juuri tämä on se turhauttava ja hämmentävä ristiriita, jonka seurauksena amerikkalainen keskustelukulttuuri on ajautunut ikään kuin sopimuksettomaan tilaan.

Trumpin keskustelutyyli muistuttaa minusta sitä sopimuksetonta tilaa, joka vallitsi koulun pihalla.

Ja niin kuin koulussa tarkkailin, mitä huolestuttavaa kovat jätkät tänään puhuvat, tarkkailen nyt samalla pakonomaisella valppaudella Trumpia.

Toisin sanoen aloitan jokaisen aamuni lukemalla Trumpin tuoreimmat twiitit. Tapa on itsetuhoinen. Se aiheuttaa minussa ärtyneisyyttä, sydämentykytystä ja voimatonta kiukkua.

Ilmiselviä Trump-ahdistuneisuushäiriön oireita kaikki.

Onneksi Trump saa twiitteihinsä suorasukaisia vastauksia. Kun hän esimerkiksi huomauttaa, että onpa kylmä päivä tänään ja että mahtaako ilmastonmuutosta olla olemassakaan, hänelle heti vastataan, että tämän päivän säätila ja ilmasto ovat kaksi eri asiaa ja että hän on täydellinen ääliö.
Vastausten nasevuus ilahduttaa. Mutta vain väliaikaisesti. Sillä osuvastakin ilkeilystä jää lopulta vain kitkerä jälkimaku. Ja sitä paitsi epäilys, että juuri tätä hämmennystä Trump tavoittelikin.

Globaali talous ei kykene luomaan kokemusta yhteiskunnasta. Politiikka kykenee, ja siinä on politiikan kasvava arvo.

Mutta outoa kyllä, politiikkaakin voi tehdä tavalla, joka heikentää sitä perustavaa kokemusta, että on ylipäätään olemassa yhteiskunta, me.
Toiveikkaana siis odotan omaa tulevaa vaalikevättämme, vastalääkkeeksi ahdistukseen.

Tervetuloa pitkät väittelyt sotesta ja työllisyydestä ja hiilinieluista. Väittelyt, joissa ollaan eri mieltä – mutta samassa todellisuudessa.
Tervetuloa aikuinen poliittinen keskustelukulttuuri mielenterveystyön muotona.

Kyse on heitteillejätöstä.

Kirjailija Petri Tammisen aiemmin ilmestyneitä kolumneja voi lukea hyvaterveys.fi-sivulta

Vierailija

Trump-ahdistuneisuushäiriöltä välttyy, kun ymmärtää olla seuraamatta muun muassa vasemmistolaisten CNN:n, Sanoman, Alman, Washington Postin ja New York Timesin valeuutisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla