Kuvat
REUTERS/Mario Anzuoni
Koripallotähti Kobe Bryant kuoli helikopteriturmassa sunnuntaina.
Koripallotähti Kobe Bryant kuoli helikopteriturmassa sunnuntaina.

Washington Postin toimittaja muistutti Kobe Bryantin seksuaalirikosepäilystä ja sai fanit raivostumaan. Hänen kiistelty julkaisunsa kuitenkin muistuttaa, ettei kukaan ole täydellinen. 

Koripallotähti Kobe Bryantin ja hänen 13-vuotiaan tyttärensä kuolema järkytti sunnuntaina maailmanlaajuisesti sekä koripallofaneja että kaikkia, joita traagiset tarinat koskettavat. Bryant nousi nopeasti niidenkin huulille, jotka eivät lajia seuranneet.

Bryantin kuolema on nostanut puheenaiheeksi myös kysymyksen, jota Suomessa pohdittiin viime vuonna Matti Nykäsen kuoleman jälkeen: kuinka sankaria saa muistella?

Kun Nykäsestä kirjoitettiin ylistäviä muisteluja hänen kuolemansa jälkeen, osa ihmisistä ihmetteli, olivatko kaikki hänen virheensä jotenkin kadonneet olemattomiin.  Matti Nykänen sai kuoltuaan jälleen sankarin viitan, vaikka viimeiset elinvuotensa hän oli lehtiotsikoissa pääasiassa rikostuomioidensa ja alkoholiongelmansa vuoksi. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kobe Bryantin tausta ei sekään ole tahraton, ja siitä muistutti tiistaina Washington Postin toimittajan twiitti. Nyt jo poistetussa kirjoituksessaan toimittaja jakoi vanhan artikkelin, joka käsitteli Bryantin raiskaussyytettä vuodelta 2003. Tuolloin 19-vuotias nainen ilmoitti Bryantin raiskanneen hänet, mutta veti syytöksensä myöhemmin pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Twiitannut toimittaja sai niskaansa viharyöpyn ja hätäiset, myöhemmin peruutetut potkut Washington Postista. Hän puolusti tekoaan sanomalla, että merkkihenkilöä tulisi aina muistella kokonaisuutena, saavutuksineen ja ristiriitaisuuksineen.

Jos ajatellaan menehtyneen tähden läheisiä – puolisoa, lapsia, vanhempia, ystäviä ja kollegoita – on selvää, että murheen hetkellä vanhojen rikosepäilyjen kaivelu tuntuu väärältä ja äärettömän loukkaavalta. Onko vanhoilla teoilla todella niin suurta merkitystä, että niillä saa tahrata vainajan muiston tuoreeltaan?

Nykäsen kohdalla kansa jakautui kahteen leiriin: osan mielestä oli tunteetonta, että suuren urheilulegendan muisto mustattiin surullisten elämänvaiheiden alle. Osa taas koki mahdottomaksi juhlia sankarina miestä, joka oli syyllistynyt väkivaltarikoksiin saavutustensa jälkeen.

Bryantin tapauksessa uhri ei lopulta halunnut todistaa oikeudessa, mutta osa amerikkalaisista tuomitsi miehen siitä huolimatta. Koripallotähti kielsi aluksi edes tavanneensa uhria, mutta todisteiden ilmaantuessa hän myönsi harrastaneensa tämän kanssa seksiä hotellihuoneessa. Bryantin mukaan kanssakäyminen oli tapahtunut yhteisymmärryksessä. Tutkimusten mukaan naisen mustelmat ja vammat taas osoittivat merkkejä väkivallasta.

Ei ole enempää toimittajan kuin tavallisen somettajankaan tehtävä antaa lopullisia tuomioita.

Toimittaja kenties halusi osoittaa, kuinka kevyesti seksuaalirikoksiin usein suhtaudutaan. Samalla hän tuli muistuttaneeksi, ettei kukaan ole täydellinen, vaikka kuolema usein tarjoaakin mahdollisuuden jumalmyytin rakentamiselle. Meillä on tapana hurmaantua joukolla tähden kuollessa, niin valtavasti kaipaamme jotakin pyhää ja hyvää, josta ei ole pahaa sanottavaa.

On ilmiselvää, että joku loukkaantuu, kun rakastetun vainajan raiskausepäilyt nostetaan esiin. Erityisen raa'alta se tuntuu, kun kuolemasta on kulunut vain tunteja. 

Ongelmat ajoituksessa eivät poista sitä, että twiitannut toimittaja on kuitenkin oikeassa: kukaan ei ole viaton. Voit olla koripallotähti, hyvä perheenisä, täydellinen ystävä ja hyväntekijä – ja samalla mies, joka on ehkä tehnyt menneisyydessään vääriä ratkaisuja.

Annetaan ansiantuntijoiden antaa tuomio. Sen voimme itse päättää, kuinka haluamme juuri meille tärkeitä henkilöitä muistaa.

Totuus

Totuuden saa sanoa oli sen kohde sitten kuollut tai ei. Ei urheilijatähteys voi oikeuttaa sitä saastaa, mitä tämäkin tärkeä henkilö on ympärilleen suoltanut. 

Vierailija

Jos raiskaus jäi tutkimatta niin paljonko valtaa on elävillä miljonääreillö kun kuolleellakin on niin paljon valtaa että toimittaja hyllytetään kun kertoo raiskaussyytöksestä. Korruptio, puolustuskyvyttömien (köyhien, naisten) hyväksikäyttö.

Sisältö jatkuu mainoksen alla