Me Naiset
Jenni Kokander neuvoo, milloin ei kannata neuvoa. Kuva: Juha Salminen
Jenni Kokander neuvoo, milloin ei kannata neuvoa. Kuva: Juha Salminen

Koska Jenni Kokander tietää lähes kaikesta kaiken, hän paljastaa nyt pari vinkkiä, jolloin kannattaa jättää neuvominen sikseen.

Kun thaimaalaiset pojat viime kesänä jäivät luolaan loukkuun rankkasateiden vuoksi, seurasin tilanteen kehitystä ja pelastusoperaatiota todella tiiviisti. Koko maailman pidättäessä hengitystään ja kansainvälisen pelastusryhmän tehdessä kaikkensa poikien pelastamiseksi istuin sohvan nurkassa kertomassa, miten asia pitäisi hoitaa. Kun olin useamman illan jankuttanut kommenttiraitaa uutisille ja jakanut neuvojani olohuoneestamme käsin, tokaisi vieressä istuva mieheni lakonisesti: ”Harmi, etteivät tajua soittaa sulle, kun oot tommonen joka alan asiantuntija”.

Koska tiedän lähes kaikesta kaiken, voin paljastaa pari vinkkiä, milloin kannattaa jättää neuvomatta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

30 vuotta taksia ajanut ammattiautoilija on varmasti tottunut kuuntelemaan meitä ihmisnavigaattoreita, mutta oman puolison ajotaitoa tai reittivalintoja arvostellessa kannattaa olla tarkempi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun taas olet itse ratissa, on hyvä keskittyä omaan ajamiseen ja seurata liikennettä eikä veivata jatkuvasti ikkunaa auki huutaakseen neuvoja kanssa-autoilijoille ja tehostaa niitä viittomakielellä. Liikennesääntöjen kertaaminen Googlesta ajon aikana ei myöskään ole viisasta, vaikka sinulla kuinka olisi pakottava tarve tarkistaa olleesi oikeassa.

Lastenkasvatuksessa neuvomisessa kannattaa välillä pitää kynttilää vakan alla. Samoin lääkärin vastaanotolla.

Eikä kodinkonekorjaajaakaan juuri auta se, että brassailet savuavan laitteen vieressä ohjekirja kädessä.

Välillä on hyvä antaa kanssaihmisten tehdä asiat omalla tavallaan.

Olen huomannut, että vaikka minulla onkin kaikki maailman tieto helposti saatavilla pienellä nettisurffailulla, voi joskus olla viisasta kuunnella koulutettua asiantuntijaa.

 

Kun menet vieraaksi juhliin, kaikista on mukavampaa, kun keskityt nauttimaan tunnelmasta sen sijaan, että järjestelisit kenkiä eteisessä ja plaseeraisit vieraat järkevämmin. Buffapöytä on juuri hyvä siinä, mihin isäntäväki on sen miettinyt, vaikka kulman takaa astiat saisikin mielestäsi kätevämmin kuljetettua keittiöön.

Vaikka kuinka ärsyttää katsoa vierestä, kun joku tekee asiat hitaasti ja väärässä järjestyksessä, kannattaa miettiä, onko sillä väliä, miten lopputulokseen päästään.

Huomattava määrä aikaa ja energiaa menee hukkaan, kun kanssaeläjäsi toiminta toistuvasti keskeytyy siihen, kun käyt neuvomassa, miten mikäkin arkinen askare tulisi suorittaa.

On todella haastavaa pitää turpansa kiinni, kun itse tietäisi kaiken ja toiset vain toheloivat, mutta välillä on hyvä antaa kanssaihmisten tehdä asiat omalla tavallaan.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla