Deittisovellus Tinderissä miehet anelevat naisia tekemään keskustelunaloituksia, joita naiset puolestaan pelkäävät. Katkeroitunut kommunikointi pitäisi riisua sukupuolirooleista, pohtii toimittaja Karoliina Ojala.

Deittisovellus Tinderistä on muutamassa vuodessa tullut oiva paikka sinkuille, jotka kaipaavat säpinää, uusia tuttavuuksia ja ehkä jopa elämänsä rakkautta. Hyvään tarkoitukseen kehitettyä sovellusta varjostaa kuitenkin selvä sukupuolten välinen asemasota. Ja tätä sotaa ei suinkaan käydä Amorin jousipyssyillä, vaan sanomattomilla sanoilla.

Avataanpa väitettä hieman esimerkillä, jolla toimittajat Lotta Backlund ja Miina Lange kuvasivat ilmiötä podcastissaan:

Kaksi toisistaan kiinnostunutta vaihtaa koko pitkän baari-illan ajan katseita. Loppujen lopuksi kumpikaan ei rohkene lähestyä ja avata keskustelua, vaan he jäävät baarin nurkkapöytiin kyräilemään toisiaan. Pettymys iskee, kun koittaa kotiinlähdön aika. Kumpikaan ei pukahtanut sanaakaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Backlundin ja Langen mukaan moni Tinderin käyttäjä saattaa tunnistaa tilanteen. Baarin nurkassa kyräily vain on deittisovelluksen myötä muuttunut mobiiliversioksi. Listalla roikkuu lukuisia toisistaan kiinnostuneita ihmisiä eli ”matcheja”, joiden kanssa ei kuitenkaan tule koskaan vaihdettua ensimmäistäkään sanaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miehet närkästyvät ja naiset kursailevat

Niin sanottu asemasota on tyypillistä etenkin heteromiesten ja -naisten välisessä kommunikaatiossa – ja ongelman juuret ovatkin perinteisissä sukupuolirooleissa. Jos jompikumpi lopulta uskaltautuu juttusille, se on yhä tänä päivänä lähes poikkeuksetta mies. Eikä mikään ihme: maskuliinisuus ja johtajuushan ovat perinteisesti kulkeneet aina käsikkäin, ja tuttuja kaavojen muuttaminen on tunnetusti työlästä puuhaa.

Näyttäisi siis siltä, että miehillä ei ole varaa arkailla Tinderissä, jos sen kautta mielii tavata ihmisiä. Ja aina sekään ei riitä, sillä toimivia avausrepliikkejä on yhtä monta kuin matchejakin: yhdelle se perinteinen ”moi mitä kuuluu” -avaus toimii lähinnä orastavan kiinnostuksen tappajana. Toisen mielestä taas se on hyvä ja sopivan neutraali tapa murtaa jää.

Närkästyminen näkyy jo konkreettisesti. ”Tulkaa tekin naiset juttelemaan”, ”Laita avausviesti, niin lupaan vastata takaisin” ja ”Aloita sinä” ovat jo hyvin tyypillisiä esimerkkejä pyynnöistä, joita vilahtelee miesten profiiliteksteissä. Myös keskustelupalstat tulvivat viestiketjuista, joissa puretaan tämän tästä turhautumista naisten hiljaiseloon Tinderissä.

Mutta mikä pitää naisten suut supussa ja viestikentät tyhjinä? Vastauksen kiteyttävä katkelma löytyi eräästä Vauva.fi:n keskusteluketjusta.

”Jos miestä kiinnostaa, hän kyllä aloittaa keskustelun. Aluksi jaksoin olla tosi aktiivinen, mutta huomasin ettei omat aloitukseni johtaneet ikinä tapaamiseen.”

Naisten käymissä keskusteluissa syiksi hiljaisuuteen paljastuvat usein pelko ja varovaisuus. Viestiä ei uskalleta laittaa, sillä hiljaiseloa viettävän vastapuolen ei uskota olevan tosissaan kiinnostunut. Keskustelun avaaminen uuden tuttavuuden kanssa  asettaa ihmisen aina jollain tavoin hieman haavoittuvaan asemaan. Samaa haavoittuvuutta ja arkailua ei vain osata yhdistää miehiin samalla tavoin, vaan heidän kohdallaan hiljaisuus tulkitaan suoraan kiinnostuksen puuttumiseksi.

Selväksi on käynyt myös ilmiön toinen puoli. Monia naisia kalvaa pelko siitä, ettei heihin haluta tutustua ihmisinä ja potentiaalisina kumppaneina, vaan pelkästään seksin tai ulkonäön vuoksi. Tämäkin huoli on omiaan korottamaan kynnystä aloitteellisuuten. Kenties naiset pelkäävät, että heidän aloitteensa tulkitaan helpommin puhtaana flirttailuna kuin aitona kiinnostuksena – tapahtui se sitten baarin tanssilattialla tai Tinderissä.

Kaikesta päätellen sana ”tosissaan” on se pirulainen sanattoman sodan takana. Ongelma on siinä, että naisen lähettämä ensimmäinen viesti on poikkeus, joka vahvistaa säännön, ja kerää siten ylenpalttista huomiota, vaikka tarkoituksena olisi vain etsiä kumppania. Deittipalveluissa kun usein ollaan liikkeellä nimenomaan tosissaan: Väestöliiton selvityksen mukaan jopa 80 prosenttia Tinderin käyttäjistä etsi sieltä seurustelukumppania.

Puhetta ihmiseltä ihmiselle

On siis selvää, että naisilta toivotaan aloitteita, joita he eivät sitten uskalla lopulta tehdä. Ongelman olemassaoloa todistaa sekin, että siihen on jo yritetty kehitellä konkreettisia ratkaisuja.

Eräs Tinderin alkuperäisistä kehittäjistä, Whitney Wolfe, esimerkiksi lanseerasi Tinderiä muistuttavan sovelluksen Bumblen. Vähemmän tunnettu deittisovellus toimii muuten lähes identtisesti sisaruksensa Tinderin kanssa, mutta siellä vain naiset voivat tehdä aloitteita. Bumblessa ei voi myöskään jäädä jahkailemaan, sillä aikaa ensimmäisen viestin laittamiseen on annettu vain vuorokausi. Sen jälkeen potentiaalinen partneri on tiessään.

Sovellus ei ole lyönyt itseään läpi Suomen markkinoilla Tinderin tavoin, ja sen käyttäjämäärä on vielä melko pieni. Bumblen toimintaperiaate antaa kuitenkin aineksia pohtia sitä, olisiko naisten aika ottaa johtajan ohjakset haltuunsa myös deittailukulttuurissa.

Ajatus on lähtökohtaisesti ihan käypä. Kuitenkin ongelma näyttäisi säilyvän niin kauan kuin aloitteellisuutta pidetään miehillä automaationa ja naisilla puolestaan epänormaalina ja huomiota herättävänä eleenä.

Ennen kaikkea Tinder- (tai mikä tahansa muu) deittailu kaipaisi kipeästi neutraalimpaa, sukupuolittuneista säännöistä riisuttua kommunikointia – ei puhetta naiselta miehelle tai mieheltä naiselle, vaan ihmiseltä ihmiselle.

Vierailija

Ongelma ei aina ole perinteiset sukupuoliroolit ja johtajuus, vaan pikemminkin se että naiset saavat 10x enemmän matchejä kuin miehet keskimäärin ja näiltä tulvii viestejä. Siinä tulvassa moni mies jää nuolemaan näppejään, jos ei runosuoni kuki. Eli tosiaan olisi parempi jos naiset kirjoittaisivat ensin heitä kiinnostaville miehille, jolloin miesten ei tarvitsisi kirjoittaa kymmenille naisille, odottaen heidän vastausta jota ei tule.

Vierailija

Tilanne oli ainakin pari vuotta sitten täysin päinvastoin, naiset tekivät aloitteen, koska miehet eivät uskaltaneet avata suutaan. Deittailin yhtä Tinderissä tapaamaani miestä, jonka kanssa itse (naisena) avasin keskustelun ja myöhemmin hän kertoi, ettei koskaan laita ensimmäistä viestiä naiselle, vaan kaikki keskustelut on aina aloittanut nainen. Näin jälkikäteen voi sanoa, että olisi jo siinä vaiheessa pitänyt juosta karkuun :D  Monet miehet keräävät edelleen vaan "itsetunto-matcheja" Tinderissä, eikä heillä ole aikomustakaan tavata kasvotusten tms. joten en yhtään ihmettele, jos keskustelunavaukset naisten puolelta ovat vähentyneet. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla