Tyttö-sanassa itsessään ei ole mitään pahaa, päinvastoin. Kyse on merkityksistä, joita siihen halutaan liittää, ja niihin me tytöt voimme itsekin vaikuttaa, kirjoittaa Me Naisten toimituspäällikkö Salla Stotesbury.

Seikkailumieltä ja hauskuutta.

Raikkautta ja energiaa.

Edustaa tulevaisuutta, ei pysähtyneisyyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Osaavia, fiksuja, vastuuntuntoisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ehdottomasti hyvä juttu, hyväntahtoisesti sanottuna. Muistuttaa niistä ajoista, kun itse olin tyttö.

Minä. Ja yksisarvinen.

Tällaisia vastauksia sain, kun kyselin lähipiirini 9–67-vuotiailta tytöiltä, mitä heille tulee mieleen sanasta tyttö. Kaikkien ensimmäinen mielikuva oli positiivinen (tai ainakin arvelen yksisarvisia sellaiseksi).

Ei tyttö-sanassa itsessään olekaan mitään pahaa. Sehän on vain kirjaimia peräkkäin. Kyse on siitä, miten ja kuka sanaa käyttää, mitä sillä halutaan viestiä.

Tyttö-sana on vain kirjaimia peräkkäin. Kyse on kontekstista.

On eri asia, kun viisikymppinen nainen kutsuu kaverinsa viettämään tyttöjen iltaa kuin se, kun 72-vuotias poliitikko kutsuu julkisesti 16-vuotiasta ilmastoaktivistia tyttöseksi. Jälkimmäisessä kontekstissa sana yhdistyy paitsi nuoruuteen ja kepeyteen, myös ikävästi tietämättömyyteen ja naiiviuteen. Viestiksi jää, että tyttöstä ei kannata ottaa kovin vakavasti.

”Jos tytöttelyä käytetään ulos sulkevana, ylhäältä alaspäin suuntautuvana, se on yksi vallankäytön muodoista”, pohti eräs lähipiirini nelikymppinen tyttö.

Sano se paremmin!

Onneksi me tytöt voimme itse valita, millaisissa yhteyksissä sanaa käytämme ja mitä merkityksiä siihen haluamme liittää. Hiljalleen sanat voivat muuttaa maailmaa. Haaveilen päivästä, kun tytöttely on aina vilpitön kehu, ei koskaan vähättelyä tai verhottu haukku.

Minusta yksi parhaista tyttöyden ylistyksistä kautta aikain on PMMP:n ja Mariskan Tytöt-biisi: ”Täällä ei sitä tarvitse anteeksi pyytää / millään tavoin ikänä ujostella / että ootte täydellisiä noin / voitte tehdä ja mennä.”

Tämän tiesi hyvin myös 9-vuotias tyttö, jolta kysyin, mitä eroa hänen mielestään on tytöillä ja pojilla. Hän katsoi minua kuin hölmöä, ihan ansaitusti. ”Öö, sukupuoli? Muuten ei kyllä mitään. Kaikki voi tehdä mitä vaan.”

Kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään 11. lokakuuta. Mitä tyttö-sana merkitsee juuri sinulle? Millaisia kokemuksia sinulla on tytöttelystä? Kerro se kommenteissa ja somessa hashtagilla #olentyttö.

Sisältö jatkuu mainoksen alla