Anna Perho ajattelee, että kaikkea saa sanoa, mutta aina ei kannata. Twitter @annaperho Kuva: Juha Salminen
Anna Perho ajattelee, että kaikkea saa sanoa, mutta aina ei kannata. Twitter @annaperho Kuva: Juha Salminen

Yksi someöllötyksen alalaji trendaa vahvasti: luvankysyjät. Minun on vaikea hahmottaa tällaista nöyräilyä, Anna Perho kirjoittaa.

Kun Pride-kulkue marssi pitkin Suomea, yksi someöllötyksen alalaji trendasi vahvasti: luvankysyjät.

Jos kaikki ovat homomarssilla, niin saako enää olla hetero? Jos ei ole enää sukupuolia, niin saako silti olla mies /nainen? Jos miehet saavat mennä naimisiin, niin saavatko sitten meidän kissatkin?

Ja tätähän riittää. Jos joku syö kasvisruokaa, niin saako enää syödä lihaa? Jos joku hyppää ratikkaan, niin saako enää ajaa autolla, vai romuttamolleko ne pitää viedä? Jos on Eppu Normaalin jäsen, saako enää sanoa mitään?

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Minun on vaikea hahmottaa tällaista nöyräilyä. Suhtaudun epäluuloisesti kaikkiin auktoriteetteihin (paitsi Jukka Jaloseen, joka on best). Joka kerran kun joku alkaa noudattaa sääntöjä, joita ei ole edes laadittu, koen vastustamatonta halua ravistella ihmistä ja kysyä, mikä häntä oikein vaivaa.

Tee sitä, mitä haluat, hyvänen aika.

Lopeta saanko äiti saanko -nyyhkytys, ja ala reippaasti toteuttaa sitä, minkä tärkeäksi koet. Ota vaikka tavoitteeksi grillata tänä kesänä 140 kiloa kassleria. Heteroi niin että tyrät rytkyy, aja reissu päästörajat törkeästi ylittävällä kotterolla. Anna palaa! Tärkeintä on, että seuraat sydämen ääntä etkä sitä, mitä joku naapurin naapuri tästä mahtaa ajatella.

Entä saako ottaa avioeron, jos on tylsistynyt, mutta liitossa ei ole suurempia ongelmia? Saa. Saako lopettaa vauvan rintaruokinnan, jos ei nappaa? Saako 50-vuotias käyttää Snäppiä? Saa.

 

Vaikeaksi vapaat valinnat tekee se, että niistä joutuu aina maksamaan jonkinlaista hintaa. Näistä korkein on muiden mielipiteiden sietäminen. Olemme niin riippuvaisia laumasta, että toisenlaiset ajatukset tuntuvat uhalta. Pääsenkö enää joukkoon? Emme itse asiassa välitä niinkään muiden valinnoista, vaan juuri siitä, että muut antaisivat hyväksyntänsä meille.

Lisäksi tieto toisenlaisista valinnoista uhkaa tarinaa, jonka olen tähän mennessä itsestäni kirjoittanut. Jos on rakentanut koko minuutensa tietyn linjauksen varaan, on kuumottavaa huomata, että kivaa elämää voi elää muillakin tavoilla kuin sillä, minkä on itse valinnut.

Tai vielä pahempaa: elämä voisi olla jopa kivempaa ilman niitä rajoja, jotka on itselleen piirtänyt. Mutta tämän myöntäessään joutuisi myös näkemään, että osa elämästä on valunut hukkaan vääriä jumalia palvoessa. Vähän sama kuin voittaisi Ässä-arvasta miljoonan, ajattelisi ottavansa yhden bissen ja heräisi kuuden vuoden päästä siihen, että ryyppäsi kaiken.

Ei siis ihme, että toisten asenteet ja elämäntyylit uhkaavat omaa fiilistä. Mutta muiden paheksuminen on kuin joisi myrkkyä ja odottaisi toisten kuolevan. Muut eivät muutu, mutta oma tunnelma käy yhä surkeammaksi.

Muiden kannattaa antaa elää, jotta voi itsekin elää. Täysillä!

Vierailija

Aikuisen ihmisen ei todellakaan tarvitse kysellä lupaa valinnoille oli ne sitten normien vastaisia tai ei. Mutta menisin asiassa vielä pidemmälle, minusta ei tarvitse edes kertoa valinnasta (ei edes jälkikäteen), eikä kertoa mitään syytä. Voi esimerkiksi ryhtyä kasvissyöjäksi ilman syytä eikä muiden tarvitse tietää siitä (toki joskus pitää ilmoittaa erityisruokavalion mutta siinä kaikki). Itse en yleensä anna sanankaan selitystä valinnoilleni, tosin en aina itsekään tiedä todellista syytä valinnoilleni...

Vierailija

En nyt jaksanut lukea tätä Annan varmasti nerokasta kolumnia kun aloin katsella onko sen kello hyvin. Tietenkin olisi ihan hyvä jos kuitenkin pysyttäisiin lain oikealla puolella eikä oltaisi kovin hanakoita tekemään ihan mitä vain "vaikka oltaisiinkin valmiita siihen vastuuseen teoistaan" eikä esim otettaisi naisia luvatta käyttöön yms. Varsinkin nyt meidän miesten pitää olla tarkkana kenen kelkkaan lähtee kun lakikin muuttui tehden miehistä suojattomampia

Sisältö jatkuu mainoksen alla