Viime vuodet Suomessa on konmaritettu ja raivattu kodeista "ylimääräistä" tavaraa. Mitä se kertoo meistä?

Kotini on railakas sekoitus uutta ja vanhaa, jotain arvokasta ja paljon kaikkea roipetta. Vanha design-valaisimen jalka lojui pitkään nurkassa yhdistettynä Ikea-varjostimeen, kunnes viime viikonloppuna sain hankittua siihen vihdoin aidon kuvun.

Väitän aina, etten kiinny tavaraan, mutta mietitäänpä hetki. Olen ripustanut seinälle minikokoiset farkkuhaalarit. Ne puin ensimmäisenä lapseni ylle bangkokilaisessa lastenkodissa. Toki muistaisin tuon hetken muutenkin, mutta pienten housujen ansiosta palaan joka päivä ensimmäiseen yhteiseen taksimatkaamme lapsiperheenä. Ulkona oli hiostavan kuuma, pakokaasu tunki sieraimiin, ja meitä kaikkia jännitti.

Toisella seinällä on taulu, jonka ostin 15 vuotta sitten yhteisellä reissulla ystävien kanssa. Sen jälkeen elämä on vienyt erilleen, eikä yhteisiä matkoja ole tehty. Harmi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Takkahuoneen pöytä on kasattu junaradan pölleistä. Mies sai sen aikoinaan entiseltä tyttöystävältään. Pöytä on hieno ja kekseliäs, mutta myös hyvä muistutus siitä, että kummallakin meistä on ollut elämää jo ennen ”meitä”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eteisessä taas on esine, joka muistuttaa vuosia sitten kuolleesta appiukosta. Ja joka kerta, kun katan pöytään jälkiruoka-astiat, ajattelen anoppiani. Mitä hän niissä tarjosi? Millaisia illanistujaisia hän järjesti vuosikymmeniä sitten? Enää en voi sitä häneltä kysyä.

Anopin astiasto on ihan liian iso pienelle perheellemme. Sitä paitsi sosiaalinen elämä tapahtuu nykyään yhä enemmän kodin seinien ulkopuolella.

Viime vuodet Suomessa onkin konmaritettu ja tehty tavaroiden raivaamisesta elämää suurempi missio. Mitä se kertoo meistä? Ainakin sen, että olemme saavuttaneet tietyn pisteen elintasossamme. 

Raivausmaniassa voivat helposti unohtua muut asiat, joilla elämässä on merkitystä ja arvoa. Siksi on tärkeää säilyttää se anopin astiasto ja monta muutakin ”turhaa tavaraa” muistutuksena siitä, millä oikeasti on väliä.

Vierailija

Kuinkahan terveellinen on ratapölkyistä tehty pöytä? Taloja on todettu asuinkelvottomiksi kreosootin vuoksi. Saati sitten että ottaa vapaaehtoisesti sitä osaksi sisustustaan.

Vierailija

Onpas pöljä juttu. Ensinnäkin muistot eivät ole esineissä kiinni, ja toisekseen missään "siivousfilosofiassa" ei kannusteta hävittämään tavaroita jotka ovat käytössä tai jotka tuovat iloa.

Ps. Junaradan pölkyt ovat todellakin myrkyllisiä, eikä niitä missään nimessä saa tuoda sisätiloihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla