Haluaisin vilpittömästi töniä jälkikasvuani kohti urheilullista loppuelämää, mutta perinteisten tyttölajien ahtaat muotit ja tahmaiset lieveilmiöt saavat kallistumaan painin suuntaan, tuumi Hanni Maula.

”Tunnetun tanssikoulun opettaja yritti suudella oppilaitaan, kopeloi kännissä ja harrasti seksiä yhden kanssa – miksi hän sai jatkaa vielä vuosia?” Yle uutisoi tänään.

”Voimistelua rakastanut Emmi, 17, joutui sairauslomalle, jolta hän ei koskaan palannut – voimistelijat kertovat nöyryyttämisestä ja syömishäiriöistä”, Urheilulehti raportoi eilen.

Kiira Korpi avautuu uutuuskirjassa epäterveestä laihduttamisestaan: Oksentamisesta olisi ollut pelottavan lyhyt matka bulimiaan”, Iltalehdessä perattiin taitoluistelijan elämäkerran sisältöä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kolmen tyttären äitinä nämä uutiset tuntuvat kylmääviltä, varsinkin kun tuttu kommentoi tuoreinta voimisteluskandaalia vain toteamalla ”että lajia läheltä seuranneena, ei ikävä kyllä yhtään yllätä”. Että tämmöistä tämä nyt on. Ei tule tuloksia ilman, että jotkut murskautuvat. Tässä tapauksessa murskautumisaineksena vain sattuvat olemaan jumppaavat tyttölapset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kunnianhimoinenkin harrastustoiminta jää juuri siksi – harrastukseksi.

Miksi hemmetissä nuorten naisten lajeihin liittyy aina vain näin paljon ulkonäön kyttäämistä? Nappisuoritus ei riitä, jos urheilijan estetiikka ei miellytä. Voitteko kuvitella, että poikien lätkäjoukkue laitettaisiin riviin ja ruvettaisiin jakamaan porukkaa – ja vain grammalleen oikean painoiset henkilöt saisivat jatkaa? Eihän siinä olisi mitään järkeä. 

Traagista tämä lasten harrastusmankelointi on senkin takia, että harvalle huhkimisesta seuraa mitään kovin kummoista palkintoa. Kunnianhimoinenkin harrastustoiminta jää juuri siksi – harrastukseksi. Huipulle pääsee vain muutama hassu, eikä sekään näissä naisten lajeissa kovin vuolaita rahahanoja avaa.

Toki tytöt voivat harrastaa vaikka mitä ”epävisuaalista” liikuntaa – suunnistusta, painia tai vaikka sitä lätkää – mutta kumma vetovoima noilla perinteisillä, glitterkylläisillä voimistelulajeilla tyttöjen maailmassa vain on. Sinne minunkin tyttäreni hinkuisivat. Mutta haluanko maksaa tuhansia euroja vuodessa siitä, että muksuni kehonkuva mahdollisesti vinksahtaa tai rankan treenaamisen jälkeen nuoren ihmisen fysiikka pettää? Ehei.

Taidamme ruveta katsomaan painia taitoluistelun sijaan.

Vierailija

Minä taas harrastin judoa 20 v. ja koskaan kukaan ei jäkättänyt ulkonäöstä. Taitoja arvostettiin eikä ulkonäköä.

Sinänsä ihmettelen kuinka vanhemmat sallivat jatkaa tuollaisten valmentajien "alaisuudessa". Miten tuollainen valmentaja edes palkataan hommiin? 

Sisältö jatkuu mainoksen alla