Kukaan ei aloita sijoittamista puolestasi. Paitsi joidenkin tapauksessa aloittaa.

Iltalehti julkaisi viikonloppuna Merja Mähkän haastattelun, jossa viestintäalan yrittäjä ja sijoitusbloggaaja kertoi, miten on onnistunut kasvattamaan sijoitusomaisuutensa arvon 300 000 euroon.

Merja on kertonut onnistumisestaan ja sen taustoista useita kertoja aiemminkin Helsingin Sanomien sivuilla pitämässään blogissa sekä esimerkiksi Me Naisten haastattelussa. Häneltä ja Unna Lehtipuulta on juuri ilmestynyt kirja Sijoittajaksi 7 päivässä (Alma Talent), jonka ansiosta naiset luonnollisesti puhuvat sen puolesta, että sijoittaminen kannattaa ja (ainakin melkein) kuka vain siihen pystyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Haastattelu, jossa Merja muun muassa sanoo, että alkuun pääsee jo 15 eurolla, on herättänyt runsaasti keskustelua niin artikkelin yhteydessä kuin sosiaalisessa mediassakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Merja on kertonut useaan otteeseen aloittaneensa sijoittamisen äitiyslomalla. Iltalehden jutussa moni on kuitenkin kiinnittänyt huomionsa yhteen jutun virkkeeseen: Merjalla oli lähtötilanteessaan 60 000 euron alkupääoma, jota hänen isänsä oli kartuttanut vuosikymmeniä.

Eli näin näppärää sijoittamisen aloittaminen siis on: hankit mukavan alkupääoman, mielellään muiden rahoista, ja sitten alat vain sijoitella.

Moni luki tekstin tällä tavalla ja totesi, että helppoahan se on, kun syntyy kultalusikka suussa.

Merja itse selvensi alkupääomansa taustoja Facebookin Sijoituskerho-ryhmässä. Hänellä tosiaan oli aloittaessaan 60 000 euron arvosta sijoituksia, mutta hän ei suinkaan ollut saanut koko summaa isältään. Isä oli ostanut muutamilla tuhansilla markoilla osakkeita, joiden arvo kehittyi mukavasti vuosikymmenten kuluessa.

Lisäksi myöhemmin pottia kerryttivät Merjan omat säästöt, joilla isä teki ostotoimeksiannot. Merja alkoi itse aktiivisesti sijoittaa vasta vuonna 2012, ja sen jälkeen hänen omaisuutensa on kasvanut 300 000 euroon.

Mielestäni Merja todella on saanut isältään kultalusikan, mutta ei rahojen vaan itse sijoittamisen vuoksi. Me Naisten jutuissakin vaurastumisessa onnistuneet naiset yksi toisensa jälkeen aina kertovat, että tärkeintä on aloittaminen.

Aloittaminen on usein myös vaikeinta, etenkin, jos on jonkin täysin vieraan ja vähän riskialttiiltakin tuntuvan asian äärellä. 

Sitä ei käy kiistäminen, että alkupääoma helpottaa vauhtiin pääsemistä. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla saatua. Keskituloinen pystyy säästämään vaikkapa kymppitonnin vuodessa, kuten ovat osoittaneet esimerkiksi Julia ja Riikka. Sekin on hyvä pesämuna.

Sen sijaan sijoittamisen mallia ja sitä sysäystä, joka aloittamiseen tarvitaan, ei voi ostaa. Jos jommankumman tai molemmat saa jo kotoa, on saanut lahjan, jonka arvoa ei voi mitata rahassa.

Vierailija

Kyllähän jokainen järkevä tajuaa että jos sijoittaa 15 e tai 60000 e, siinä on valtava ero kuinka paljon se voi kasvaa korkoa tai kuinka paljon saa voittoa kun arvo nousee. Tällaiset jutut joissa kerrotaan että 15 e on riittävä aloitussumma, ovat vain lukijan aliarvioimista, koska tuollaisella summalla ei tulla rikkaaksi, vaikka sijoittaisi 15 e loppuelämänsä joka kk (15 x 12 = 180 e) , siitä saatava tuotto ei ole kummoinen paitsi ehkä 100 vuoden päästä. Normi tuotto kun on max 10% ja siitä sitten vielä verot.

Sisältö jatkuu mainoksen alla