Ilmastoahdistunut sipertäjä epäolennaisuuksien äärellä.

Ostin juuri kotiini vessaharjan, joka maksoi euron. Kassalla mietin paitsi tulevia, upeita pöntönharjaushetkiäni, myös valtamerten jätepyörteitä, ilmastonmuutosta ja sitä, että jos ihmiskunta meinaa kakkailla tällä planeetalla vielä sadan vuoden päästä, vessaharjankin pitäisi kai olla hupaisa menneiden aikojen ylellisyystavara eikä mikään euron ostos.

Tein joskus juttua ilmastonmuutoksesta ja opin, että Etelä-Suomen talvia ei enää pelasteta, mutta kamalimpia tuhoskenaarioita ehtii vielä muuttaa. Siihen hommaan tarvitaan aluksi pienehköjä kulutustottumusten muutoksia, jotka tekee tarpeeksi iso ihmisjoukko – silloin vaikutus tuntuu. Myöhemmin tarvitaan varmasti isompia mullistuksia, mutta ne eivät sitten enää olekaan vapaaehtoisia.

Kamalimpia tuhoskenaarioita ehtii vielä muuttaa.

Minulla olisi yksi helppo ehdotus kulutustottumusten pienehköön muutokseen. Se ei ratkaisisi mitään, mutta se olisi alku. Se vähentäisi jätettä ja olisi toteutettavissa nykyisen kapitalistisen järjestelmän puitteissa. Sitä ovat jo monet haikailleet, ja se on tietenkin pesuaineiden irtomyynti. Pyykinpesuainetta, sampoota, nestesaippuaa ja yleispuhdistusainetta pitäisi voida ostaa supermarketeista omiin astioihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muutoksen tiellä on vähän EU-lainsäädäntöä, mutta ei paljon: Keski-Euroopassa lakia irtomyynnistä tulkitaan jo nyt vapaammin kuin meillä. Lisäksi tarvittaisiin vähittäiskaupan panosta, mutta sekään ei ole Suomessa ongelma: ruokakauppamme on keskittynyt parille toimijalle, ja jos vaikka kaikki maan Prismat ottavat tuotteita irtomyyntiin, valmistajat varmasti alkavat toimittaa heille jättimäisiä hanapakkauksia. Ehkä kuluttajien kannustamiseen tarvittaisiin lisäksi jätemaksujen korotusta, mutta siinä se sitten olisi. Turhaa siperrystä? Ehkä, mutta haitatkin olisivat mitättömät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Maalaisjärkeä kulutukseen

Tai mitäpä jos kaikki ostaisivat kyseiset tuotteet kotimaisina. Turhuuden huippu ostaa se Espanjassa valmistettu Adidaksen suihkugeeli ja huuhtoa se viemäriin. Jokainen voisi vilkaista suihkutuotteensa,pyykinpesuaineensa ja muiden kulutustuotteiden valmistusmaan. Jokaisen helposti toteutettava ympäristöteko joka hyödyttää paitsi ympäristöä,myös suomalaista työntekijää . Suomalaista tuotetta ei tarvitse roudata merten takaa, työolot ovat hyvät,verot maksetaan Suomeen ja suomalainen saa pitää työnsä. Tilanne, jossa kaikki voittavat.

Vierailija

Eikös se Orpokin käynyt prismassa ja mietti varmaan kassalla nälkäänäkevien mummojen kohdalla että pitäisikö vielä vähän lisää kepittää kun ovat hengissä. Oikeastaan olisi mukavampaa, jos pesuaineita tulisi hanasta, ei siis vesihanasta, vaan pesuainehanasta jotta ympäristötietoinen kodinhengetär ehtisi tai ehkä ulkohuusi olisi ratkaisu asiaan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla