Yhteismökki on kuin ihmissuhteiden tosi-tv-sarja, kirjoittaa Hanna Jensen.

Suomessa on puoli miljoonaa mökkiä – ja merkillinen ristiriita. Osa mökin perijöistä ja omistajista ei mökeistään välitä, kun taas mökkikuumeiset ilmoittautuvat keväisin netin keskustelupalstoille haikailemaan pönttöuunien ja idyllisten kesäpuutarhojen perään.

He ovat niitä, jotka eivät ole joutuneet jakamaan mökkiä sukulaistensa kanssa. Eivätkä tiedä, miten joillekin mökki muuttuu riippakiveksi, jossa rapisevat perhesuhteet lakastuttavat pihan pionit ja atsaleat.

Hyvä muistaa, että vain laiska ja turmeltunut nukkuu pitkään.

Erityisiä vaikeuksia näyttää ilmenevän niissä mökkikolhooseissa, joissa jaetaan sama asuintila. Jo pelkästään erilaiset siivouskäsitykset repivät perheitä kahtia. Millä tavalla puunaajatyyppi voisikaan tulla toimeen sen kanssa, jolle mökki on maatalo, jonne kuuluukin lampsia lantsareissa sisään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Siinä missä yhdelle mökki on paikka, jossa levätään syksyn työrupeamia varten, on se toiselle nautinto vasta sitten, kun on ensin aamupäivän kaatanut puita ja kantanut risuja. Vähän verinaarmuja ensin ja vasta sitten huurteinen! Hyvä muistaa, että vain laiska ja turmeltunut nukkuu pitkään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voi niitä, jotka jakavat talviasuttavan mökin. Kuka ja ketkä maksavat, kun suvun ainoa talvella mökkiä käyttävä lämmittää taloa sähköpattereilla ja vaatii muita ottamaan osan sähkölaskusta? Kuka maksaa, kun mökin katto on korjattava yhtäkkiä – ja vuotava vene samaan aikaan? Sekö, jolla on paras palkka?

Entä millä perusteella jaettu mökki sisustetaan?

Kuka ylipäätään mökillä käy ja milloin? Onko Excel-taulukkoa ehdottava ylitarkka nipo vai järkevä realisti, joka yrittää ratkaista ruuhkaongelman? Entä millä perusteella jaettu mökki sisustetaan? Romanttista torpan henkeä vai eleetöntä Aalto-tyyliä?

Jos haaveilet yhteismökistä, muista, että hyppäät samalla ihmissuhteiden tosi-tv-sarjaan, johon ei edes tarvita käsikirjoitusta.

Juttu on julkaistu Glorian Kodin numerossa 06/2018. Tämä on Glorian Kodin artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian Kodin juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloriankoti.

Kolhoosi.mökit ihania

Kaikki yhdessä tekeminen vaatii pelisääntöjä, mökillä kotona töissä liikenteessä. Aina kun on ihmisiä yhdessä syntyy draamaa. Kun on keskinäistä arvostusta ja kunnioitusta homma toimii. Jos ei pääse harjoittelemaan niin ei opi.

Näin se vain on

Yhteisomistus voi pelastaa monen mökin, huvilan ja maatilan.
Harvalla on nykyään pitkiä koko kesän lomia ja vaikka olisikin, eivät halua viettää koko kesää yhdessä paikassa.
Tällöin yhteisomistus voi olla hyvä.

Mutta pelisäännöistä pitää voida sopia, mikäli erimielisyyksiä syntyy.
Mutta kaikkien tulee pystyä joustamaan ja kunnioittamaan toisten mielipiteitä.
Omasta mielestäni liian tarkkaan ei pidä laskea, kuka tekee ja kuka ei tee. Samoin kannattaa käyttää ulkopuolista työvoimaa, se useinkaan ei ole niin kallista, joistakin töistä saa jopa kotitalousvähennystä.

Meillä on yli kaksikymmentä vuotta sujunut ihan hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla