Vuonna 2019 opin, että rehti suitsuttaminen saattaa hyvinkin olla parasta, mitä ihmissuhteisiinsa voi tuoda, kirjoittaa toimittaja Milla Kukkonen.

Olen aina ollut melko piikikkään vitsailun ystävä. Letkauttelen lähipiirini kanssa nasevia kommentteja mistä vain, ja puhun sujuvaa ironiaa. Jos minulle kettuillaan, osaan takuulla heittää vinkuran kommentin takaisin.

Mielestäni kyky vinoilla on ihan kiva taito. Rento pottuilu vaatii kekseliäisyyttä ja tilannetajua, ettei se muuttuu silkaksi ilkeilyksi. Naljailu vaatii myös syvää välittämistä. Totuus nimittäin on, että vain lähimmilleen voi kettuilla. Puolitutuille vinoilu on helposti silkkaa vittuilua.

Syksyllä aloin kuitenkin kyseenalaistaa huumoriani. Syy siihen oli parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow haastattelu. Helsingin Sanomissa hän totesi, että moni suomalainen ajattelee laillani ”kivan pottuilun olevan osa hyvää parisuhdetta”. Stolbown mielestä piirre on järkyttävä. ”Ilkeily vaikuttaa suhteen ilmapiiriin”, hän kertoi ja peräänkuulutti lämpimämpää huumoria sekä aitoa kehumista suhteisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Stolbown mukaan vinoileva vitsailu on osa monia kiusaavaa vaivaa: kehu-ummetusta. Kun siitä kärsii, kehuröörit ovat tukossa. Silloin aidosti kivojen kakistaminen ulos vaatii pinnistelyä, ja lämpimätkin sanat saatetaan kuorruttaa pienellä naljailulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutultahan se kuulosti, yksi kehu-ummettaja tässä hei. En voi myöskään kiistää, etten olisi kokenut, kuinka kepeänä kettuiluna alkanut sanailu onkin muuttunut vähän oudoksi fiilikseksi puolison tai ystävien kesken. Pahinta siinä on se, ettei syntyneestä tilanteesta voi oikein edes puhua, koska hei, sehän oli vain vitsi. On ”vitsikäs” vinoilu joskus jäänyt kaihertamaankin. Varmasti myös vastapuolta.

Siksi pari kuukautta sitten päätin tehdä ihmiskokeen: vähemmän vinoilua, enemmän suoraa ja rehellistä kehumista. Loppu piikittelylle!

Aluksi touhu tuntui vaikealta. Vinoilua saattoi – ja saattaa edelleen – livahtaa suusta helposti. Jatkoin kuitenkin sinnikkäästi kehulinjalla: Olet ihana, miten iloinen olenkaan sun puolesta, vitsit kuinka taitava olet! 

Lopulta kurssin muuttaminen oli helppoa. Eikä ihmekään: ympärilläni on vain ihmisiä, joita kelpaa suitsuttaa täysillä.

Parasta kokeilussa on ollut se, että olen saanut läheiseni aidosti hyvälle tuulelle. On ollut ihana nähdä, miten heidän silmänsä syttyvät kauniista sanoista. Siksi aion ehdottomasti jatkaa kehu-ummetuksen purkamista myös ensi vuonna. Suosittelen kokeilemaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla