En ajatellut, että häpeäisin kuukautisiani. Sitten tajusin, että vahvistan menkkahäpeää omalla toiminnallani. Mitä pahaa siinä on, jos joku näkee kädessäni käyttämättömän tamponin?

Häpeänkö kuukautisiani? No en tietenkään. Voin puhua niistä avoimesti kumppanini ja ystävieni kanssa. Ja jos tarvitsen lainaan tamponia, uskallan kyllä kysyä sitä kaverilta.

Kuukautiset nousivat puheenaiheeksi muutama viikko sitten Peter Nymanin twiitin myötä. Nyman kertoi kieltäytyneensä, kun vaimo pyysi ostamaan kuukautissiteitä. Myöhemmin Nyman raportoi, että twiitti oli osittain vitsi ja miesporukassa syntynyt pohdinta. Mutta se oli hyvä muistutus keskustelun tärkeydestä.

Tajusin nimittäin, etten kehtaa kulkea työpaikallani käyttämätön kuukautissuoja kädessäni. Kun lähden työpisteeltäni vessaan, sujautan mahdollisimman huomaamattomasti siteen tai tamponin taskuuni. Välillä kuskaan mukanani pientä pussukkaa, jossa kuukautissuojat voi salakuljettaa vessareissulle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Piilottaisitko hihaasi suklaapatukan?

En ole ainoa, joka pitää kuukautissuojansa mielellään piilossa. Kaverini kertoi juuri Facebookissa, miten yrittää jemmata siteen aina hihaan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toki moni käyttää nykyään kuukautiskuppia, mutta en muista koskaan nähneeni, että joku olisi kävellyt huolettomasti kohti työ- tai opiskelupaikan vessaa yksittäispakattu kirkkaan turkoosi terveysside kourassaan. Mutta miksi edes pitäisi? Mitä hyötyä kuukautissuojien esittelystä olisi?

Uskon, että jos suhtautuisimme kuukautissuojiin kuin lyijykyniin tai suklaapatukoihin, ne muuttuisivat osaksi tavallista arkiympäristöä. Se taas voisi hälventää kuukautisiin liittyvää häpeää.

Kuukautissuojat ovat luksustuote. Kaikilla ei ole niihin varaa, ja monissa maissa tytöt joutuvat jäämään koulusta pois menkkojen ajaksi.

Kun joskus palaan etätyöstä takaisin konttorille, aion ryhtyä toimiin. Lupaan kävellä rohkeasti vessaan yksittäispakattu side kädessä. Ehkä yhden naisen kuukautissuojien esiinmarssitus ei muuta koko maailmaa, mutta se voi muuttaa omaa ajatteluani. En halua hävetä kuukautisiani.

meriminkki

FeminismiOnSyöpä kirjoitti:
Menkkaside on hieman eri asia kuin suklaapatukka. Miksi pitää tehdä tälläisistä asioista jotain naisten oikeus juttuja kun se on ihan kuule te naiset jotka niitä piilottelette! Kuhan et rupea kulkemaan likainen menkkaside kädessä ja väittämässä että tämä on vain menkkaside, ei se ollut kuin minun vaginassa mitä pahaa tässä on,jos sen teet ni se olisi sama kuin kävelisi paska paperi kädessä jota on juuri käyttänyt pyyhkimiseen. Mut kyllä te feministit ootte rohkeita kun puututte näinkin tärkeään asiaan kuin en halua piilotella menkka sidettäni kun menen vaihtamaan sitä. On teillä suuret ongelmat lol

helpottiko?

ellet sattunut huomaamaan, lehden nimi on 'Me Naiset' joten ei pitäisi tulla yllätyksenä että täällä saatetaan puhua asioista jotka koskevat enimmäkseen naisia, kuten nyt vaikkapa kuukautiset.

Joo, naiset piilottelee kuukautissuojia, häpeilee kuukautisiaan etc. Mutta eikö siitä häpeilystä sit saisi puhua? Kyseenalaistaa? Se kun saattaisi jopa helpottaa monen nuoren, joille kuukautiset on vielä uusi tuttavuus, häpeää ja kiusaantuneisuutta.

Ja tiedoksi; Veri ja paska ei ole sama asia, tuli se veri mistä hyvänsä. Ja menkkasiteitä ei laiteta vaginaan.

Vierailija

Suosittelen lämpimästi kotimaista Nomai-kuukautiskuppia kuukautissuojaksi, se on todella hyvä ja arkea helpottava.

En kuitenkaan pitäisi kuukautissuojia näytillä työpaikalla, enkä muitakaan hygieniatuotteita tai vastaavia. Mielestäni se ei tarkoita mitään kuukautishäpeää, eikä voimaantuakseen tarvitse esitellä suojia. Puhun kuitenkin mielelläni kuukautiskupista muille naisille, koska se on niin paljon helpottanut omaa elämääni ja haluan suositella sitä muillekin.

Häpeää ei tarvitse tuntea, mutta hienotunteisuus silti sallittakoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla