Ihmisen pienuus paljastuu, kun hän tekee tavallisesta, arkisesta asiasta maailmaa suuremman, Hanna Jensen kirjoittaa.

Pienet asiat elämässä paljastavat ihmisen naurettavuuden. Pienet asiat, kuten paistinpannun, jääkaapin tai mökin terassin ruokapöydän hankinta. Ihmisen pienuus paljastuu, kun hän tekee tavallisesta, arkisesta asiasta maailmaa suuremman.

Vuosikausia hyvin palvellut, mutta rumahko ulkoruokapöytämme ja tuolit hajosivat mökillä. Puiset pultit katkesivat, puuosat rispaantuivat käsiin. Oli aika jättää pöydälle hyvästit. En tuntenut haikeutta, vaikka pöydän ääressä oli syöty vuosikausia perheen kesken ihania aterioita. Oli uuden aika – luulin.

Alkoi vimmattu terassikalusteiden googlailu. Minkä tyylinen pöytä sopisi torpan ulkopuolelle nyt, kun kaikki maailman pöydät olivat tarjolla? Olisiko oikea tyyli hiukan maalaisromanttinen pitkine pöytäliinoineen, vai voisiko saaristotyyliin yhdistää valurautaisia huonekaluja (niitä on vaikea löytää).

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kului viikko, toinenkin. Olimme ilman pöytää, söimme kahdelle mitoitetun mosaiikkipöydän ääressä. Kannoimme nurmikolta vanhan kahvittelupöytäryhmän nojatuolit apuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei betonipintaista pöytää, sanoi ystävä, koska sellainen on raskas kantaa ja äänekäs (vaikka onkin toki hieno). Ei polyrottinkia, koska ei polyronttinkia, sanoi toinen. Rottinkituolit ainakin, sanoi ystävä Tukholmasta, koska siellä ”kaikki ostavat ne Ikeasta”. Tuolit jätetään sateeseen, ja niin niistä tulee hyvät. Kului kuukausi, ja tiesin ainoastaan, että haluaisin pyöreän ruokapöydän.

Sain lisää ei-ehdotuksia. Ei pirttipöytää ja penkkejä, koska penkeillä on oikeasti huono istua ja tarvitaan selkänoja. Ei myöskään nojatuolimaisia tuoleja, koska niilläkin on vaikea syödä. En enää tiennyt, mikä olisi kaunista ja mikä järkevää. Sitten loppui loma.

Lopputulos? Keksimme, että syödään sisällä, koska kesäkin oli jo ohi. Toivoimme, että ongelma kuuluisi niihin, jotka ratkeaisivat ”ikään kuin itsestään”. Onneksi ensi kesään on aikaa.

Hanna Jensenin kolumni julkaistiin Glorian Kodissa 10/2018. Tämä on Glorian Kodin artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian Kodin juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloriankoti.

Kesä kerran vuodessa (ehkä)

No jopas. Kaikenlaisia ongelmia voi ihmisellä olla, mutta pulmaa ratkoessa levittäkää vaikka retkipeitto terassille ja heittäkää muutama tyyny selkänojaksi pehmustetta kaipaaville. Syökää sormin suoraan kattilasta, napostelkaa kesäntuoreita antimia lautasilta. Laittakaa musiikki täysille ja käyttäkää vapautunut tila tanssille. Makoilkaa paljaan taivaan alla ja bongatkaa tähtiä. Ehkä sitten jo valaistuu, minkälainen pöytä parhaiten palvelee teidän tarkoituksia ❤️

Sisältö jatkuu mainoksen alla