Laulaja Adele on laihtunut. Toisten mielestä se on mahtavaa, toiset pitävät häntä tekopyhänä petturina. Se paljastaa, miten mahdottomien kaksoisstandardien keskellä yhä painimme – ja miten kehopositiivisuus ymmärretään yhä väärin. 

Urallaan huimat 15 Grammy-palkintoa voittanut laulaja Adele julkaisi tänään Instagramissa uuden kuvan itsestään. Edellisestä onkin jo pitkä aika, sillä viimeksi laulaja näyttäytyi Instagramissa joulun tienoilla.

Uudessa kuvassa Adele poseeraa hymyileväisenä ilmeisesti taannoisissa syntymäpäiväjuhlissaan. Kuvatekstissä hän kiittää sairaanhoidon työntekijöitä ja muita pandemian aikana työskenteleviä. Ensimmäisen neljän tunnin aikana kuva on ehtinyt saada jo yli kaksi miljoonaa tykkäystä ja kommentteja on sadellut runsaat 60 000.

Adelen sosiaalisen median harva julkaisutahti puhuu omaa kieltään: hän näyttää arvostavan yksityisyyttään. Nekin muutamat kuvat, jotka hän itsestään on viime vuoden aikana julkaissut, ovat joko kasvokuvia tai hyvin kaukaa otettuja ja epäselviä. Silti hänen hoikistumisensa on pantu merkille. Mediassa on kerrottu hänen noudattamastaan dieetistä ja aprikoitu, onko laulaja jo liian laiha

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös Adelen uuden Instagram-kuvan kommenttikentässä käydään kiivasta keskustelua. Osa laulajan faneista onnittelee tätä muodonmuutoksesta ja hehkuttaa, miten mahtavalta Adele näyttää: 

– Tuo vyötärö on upea!!!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Hän näyttää upealta! Jos hän voi tehdä sen, mekin voimme!

– Jos tämä ei motivoi laihduttamaan, niin en tiedä mikä sitten.

Yhteiskunnassa ihannoidaan yhä laihuutta, ja Adelen saamat kehut osoittavat sen. Jos joku on hoikistunut, sen ajatellaan olevan hyvä asia ja hieno suoritus. Laihtumista kommentoidaan meidän ihan tavallistenkin ihmisten arjessa kehuen ja ihaillen. Näytätpä hyvältä, oletko laihtunut? 

Harvemmin puhutaan siitä, että laihtumisen taustalla voi olla vaikka mitä. Kaikki eivät laihdu, koska haluavat. Joku laihtuu masennuksen tai muiden mielenterveysongelmien vuoksi, toinen ei saa hilattua painoaan ylös vaikka haluaisi. Sairaudet voivat saada laihtumaan, samoin stressi tai esimerkiksi läheisen menettämisen aiheuttama suru ja trauma. 

Toisaalta Adelen laihtumista on kommentoitu Instagramissa myös kiukkuisesti:

– Vuonna 2012 hän sanoi, ettei halua näyttää samalta kuin mallit lehtien kansissa. #tekopyhä

– Vähän outoa. Etkö ollut isojen naisten esikuva? Etkö sanonut, että olet tyytyväinen itseesi sellaisena kuin olet? Outoa, että yhtäkkiä sinusta tuntui, että sinun piti laihduttaa noin paljon. 

– Olet kaunis, mutta olit ennenkin. Tuo muutos on pelottava. Toivon sinulle iloa. Mutta nyt olet kuin kaikki muut poptähdet. Olet menettänyt omaperäisyytesi ja karismasi.

Julkkisten kohdalla laihduttamista ei katsella pelkästään ihaillen, vaan monen mielestä keskivertoa pyöreämpien, isokokoisten julkkisten pitäisi pysyä ikuisesti samanlaisina. Moni itsekin pyöreämpi voi kokea, että kropaltaan samankaltaiset julkkikset ovat ikään kuin hänen tiimissään. Ihanaa, että on minunkin näköisiäni, menestyneitä ja ihailtuja ihmisiä! Ihanaa, että joku on meidän isojen tyttöjen ja poikien puolella! 

Jos lihava julkkis laihduttaa, hän on pettänyt faninsa. Moni voi kokea julkkiksen laihdutuksen suoranaisena petoksena. Hänkään ei halunnut lopulta olla pullea, hänenkään itsetuntonsa ei kestänyt, hänkin luovutti ja alistui yhteiskunnan laihdutuspaineisiin. 

Ja se osoittaa, miten mahdottomat kaksoisstandardit yhteiskunnassa yhä on ulkonäön suhteen. 

Isokokoisena Adele oli faniensa mielestä rohkea, vahva esikuva, joka uskalsi vastustaa ulkonäköpaineita. Hoikkuutta ihannoivat puolestaan tuumasivat, että osaahan se laulaa, mutta on se kyllä aika pullea. Kauniit kasvot, mutta laihduttaisi vähän. 

Laihana Adele on toisten mielestä rohkea, vahva esikuva, jolla on huikea itsekuri, joka pystyi siihen, joka näyttää upeammalta kuin koskaan. Toisten mielestä hän on liian laiha, sairaalloinen, turhamainen petturi. 

Kehopositiivisuutta juhlistetaan nykyään yhä enemmän, ja se on hieno asia. Moni kuitenkin unohtaa, että kehopositiivisuus koskee kaikkia kehoja, myös hoikkia.

Kehopositiivisuus on sitä, että jokainen on arvokas ja saa olla onnellinen juuri siinä kehossa, joka hänellä kulloinkin on. Oli se keho sitten laiha, lihaksikas, pehmeä tai pyöreä. Kehopositiivisuus on myös sitä, että jokainen saa tehdä keholleen mitä lystää: laihduttaa, pyöristyä, käydä kauneusleikkauksessa tai antaa ryppyjen loistaa. 

Miksi emme voisi Adelen muuttuneen ulkonäön ihmettelyn sijaan keskittyä vaikkapa siihen, miten onnelliselta hän on kuvissaan viime aikoina näyttänyt? 

Odotan yhä sitä päivää, kun julkkiksen – tai yhtään kenenkään – lihominen tai laihtuminen ei ole ihmettelyn arvoinen asia. Sitä päivää, jolloin teot merkitsevät enemmän kuin ulkonäkö. 

Ja erityisesti sitä päivää, kun Adele julkaisee uuden, hartaasti odotetun albuminsa. 

Vierailija

Ymärrän tavallaan mitä yrität sanoa, mutta eikö mielestäsi ole mahdollista että Adele olikin tyytyväinen ulkonäköönsä, mutta halusi laihdutta / tehdä elämäntapa remontin terveys syistä?

Vierailija

Kun lihava mies laihtuu/hankkiutuu kuntoon, kaikki miehet ovat että "hyvää duunia, oot kova jätkä!". Naiset ... noh, naiset on naisia.

Suuren ajattelijan Al Bundyn sanoin: "älä yritä ymmärtää naisia. Naiset ymmärtävät naisia ja ne vihaavat toisiaan".

Sisältö jatkuu mainoksen alla