Kuvat
Panu Pälviä
Jenni Kokanderista on vapauttavaa tiedostaa olevansa ärsyttävä. Twitter: @jkokander
Jenni Kokanderista on vapauttavaa tiedostaa olevansa ärsyttävä. Twitter: @jkokander

Halusimme tai emme, me olemme kaikki ärsyttäviä, Jenni Kokander väittää.

Keskustelin erään ystäväni kanssa Christoffer Sandbergista. Ystäväni mietiskeli, että ”se on niin lahjakas, suvereeni ja ihanan näköinen, että sen on kyllä pakko olla tosi ärsyttävä”. Kun vastasin, että ”päin vastoin, Christoffer on yksi mutkattomimmista, kivoimmista ja sydämellisimmistä ihmisistä, joiden kanssa olen tehnyt töitä,” totesimme yhteen ääneen, että ”sehän vasta ärsyttävää onkin, että joku on niin täydellinen”.

Halusimme tai emme, me olemme kaikki ärsyttäviä. Tiedostamatta tai täysin tarkoituksella ärsytät takuuvarmasti jotain ihmistä päivittäin.

Jos väität, ettei sinua ärsytä koskaan kukaan, niin silloin vasta ärsyttävä oletkin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joskus kaikki ympärillä ärsyttävät, toisinaan vain tietyt naamat. On toki päiviä, kun kukaan ei ärsytä, mutta esimerkiksi tänään olen ehtinyt ärsyyntyä jo asiakaspalvelijaan, pyöräilijään, toimittajaan, Facebook-kaveriini ja tietysti mieheeni ja lapsiini useampaakin otteeseen.

Rakkaimmat ihmisethän ovat luonnollisesti ne kaikkein ärsyttävimmät. Kun mieheni jättää laturit tyhjinä pistokkeisiin, on se minulle täydellinen punainen vaate, kun taas työkaverin toistuvasti pukuhuoneen peiliin liimaama purkka on vain vähän ällöttävä tapa.

Omien lasten marinaa on todella raskas kuunnella, kun taas vieras mukula, joka komentelee ja känisee koko junamatkan Helsingistä Kuopioon on selvästi helpompi sietää. Raivostuttavin kaikista on se lehmänhermoinen äiti, joka tarjoilee pikkuhitlerilleen pillimehua ja vastailee hermojaan menettämättä tämän vaatimuksiin.

Usein ärsytyksen sytyttääkin helpoiten alemmuuden tunne. Onhan naapuri huomattavasti ärsyttävämpi heti, kun hän vaihtaa autonsa hienompaan kuin omasi, ja vanha koulukaverisi muuttuu onnistuneen kotisynnytyksen jälkeen hetkessä vastuuttomaksi hipiksi.

 

Peiliin katsominen se vasta ärsyttävää onkin.

Olin viime viikolla palaverissa, jossa eräs kollega latasi kaikkien ideoihin parannusehdotuksia, vaikka kukaan ei ollut kysynyt hänen mielipidettään.

Oli suorastaan piinallista tajuta, miten ärsyttävä olen, kun tyrkytän aina omia mielipiteitäni, ja kaiken ärsyttävyyden huippuhan on tietysti, kun totean olevani tosi ärsyttävä, mutta tiedostavani sen.

Eli kuseksi rauhassa vessan rinkulalle, käytä vegaanin kauramaito loppuun ja osta lehmän tissimaitoa tilalle, liimaa hormonilaastari uimahallin kaakeliin, keiku tuolilla palaverissa, neuvo tuoretta äitiä imetyksessä, avaa kolme juustoa yhtä aikaa jääkaappiin, kerro lakkaamatta, kuinka vaatimaton olet ja myöhästy poikkeuksetta.

Sillä vaikka et tekisi mitään näistä, olet silti takuuvarmasti tosi ärsyttävä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla