Me Naiset
|
Anna Perho
Anna Perho on malvanvärinen sähläri. Twitter: @annaperho. Kuva: Juha Salminen
Anna Perho on malvanvärinen sähläri. Twitter: @annaperho. Kuva: Juha Salminen

Anna Perho luo kolumnissaan ihan uudet persoonallisuuksia kuvaavat värityypittelyt. Mihin luokkaan sinä kuulut?

Hittikirja Idiootit ympärilläni (Thomas Erikson, Atena) perustuu ikivanhaan teoriaan siitä, että ihmisten persoonallisuudet voidaan jakaa neljään kategoriaan: kärsimättömiin ja jyrääviin punaisiin, ihmisistä ja draamasta pitäviin keltaisiin, konsensusta ja muuttumattomuutta rakastaviin vihreisiin – ja insinööreihin.

Tyypittely tuntuu karkealta, mutta niin ihminen toimii. Niputamme vaikkapa kokonaisia kansakuntia yhden yksilön perusteella. Ruotsalaiset diskuteeraavat, suomalaiset ovat hiljaa, amerikkalaiset ovat pinnallisia.

Harva toki edustaa vain yhtä väriä. Ihmisen identiteetti on kameleontti, joka vaihtaa väriä ja olomuotoa ympäristönsä mukaan. Harva on samanlainen kaljakellunnassa kuin Aune-mummon 90-vuotispäivillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mutta ehkä värijärjestelmää voisi silti muokata lisäämällä karttaan myös nämä selkeästi tunnistettavat tyypit:

Okra nuukuri. Leikkaa valmiiksi puolitetun talouspaperiarkin vielä toistamiseen kahtia. Kun mennään yhdessä ulos syömään, tarkistaa NASAn hyväksymällä atomilaskimella, että jokainen on varmasti maksanut osansa yhteisestä ateriasta.

Tuhkansävyinen Ihaa. Tämän tyypin supervoima on nähdä vaikeuksia siellä, minne toisten tajunta ei ulotu. Aina jokin on pielessä, tai jos ei ole, niin tulee varmasti menemään. Lounas Ihaan kanssa vastaa raskaudessaan kaksia hautajaisia.

Akvamariini ylittäjä. Jos kerrot voittaneesi lotossa, akvamariini sanoo, että hänpä sai kahdeksan oikein. Hänelle on mahdotonta jäädä missään asiassa kakkoseksi saati osoittaa, että hän ei tietäisi, mitä maailmassa on menossa. Tämä ihminen keksi Isac Elliotin ja käytti Facebookia jo vuonna 1985.

Pinkki röyhkimys. Manipuloi muita ylistämällä. ”Sinä kun olet niin vahva, niin kannatko nämä muuttolaatikot.” ”Sinä kun tulet ihmisten kanssa niin hyvin toimeen, niin soitatko sille Korhoselle [joka on täys mulkero].” ”Ota karkki, anna tonni.”

Rikinkeltainen vaan-maakari. ”Mä olen vaan tällainen. Tää on nyt vaan tällainen. Enhän minä nytten.” Tämä ihminen tekee hartiavoimin töitä sen eteen, että muut eivät pitäisi häntä yhtään minään, ja on salaa pettynyt, kun ihmiset vihdoin uskovat häntä.

Ripuli. Asenteensa keskiajan pimeydestä ammentava mörhö, joka on suloisen vakuuttunut oman maailmankuvansa oikeellisuudesta. Jos jollekin tulee paha mieli, rippe kysyy, että etkö sinä nyt huumoria ymmärrä, sananvapaus, öyh.

Luumunsävyinen marttyyri. Keskustelee huokaillen ja merkitsevästi esineitä kolistellen. Odottaa kruunua, jota kukaan ei hänelle anna, koska kaikki ovat kyllästyneitä hänen itsekorostukseensa. Menee hautaan vakuuttuneena omasta korvaamattomuudestaan.

Optimisti

Ihan loistava kolumni! Tunnistin melkein jokaisen ihmistyypin.
Nyt ymmärrän, miksi olen ollut välillä niin pirteä muutettuani pois kotikaupungistani.
Jää vähemmän aikaa nähdä paria tuhkansävyistä ihaa -tyyppiä eli vähemmän hautajaisia viime aikoina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla