Olet mitä syöt -sarja on tv-formaatti, joka vahvistaa lihaviin liitettyjä vääristyneitä stereotypioita. Miksi ihmeessä se piti kaivaa ylös haudastaan? kysyy toimittaja Milla Kukkonen.

Oletko seurannut Ava-kanavalla pari viikkoa pyörinyttä Olet mitä syöt -ohjelmaa, jossa painonpudotukseen apua haluavat ihmiset etsivät parempaa elämänlaatua urheilulääkäri Pippa Laukan avustamana?

Jos olet, tunnet takuulla sen kaavan, jota kukin jakso noudattaa:

  1. Alussa esitellään painonpudotusta tavoitteleva tyyppi. Esittely tapahtuu kuvaamalla häntä alusvaatteisillaan mahdollisimman epäimartelevista kuvakulmista. Sen jälkeen häntä kuvataan ahtamassa suuhunsa herkkuja.
  2. Kauhuleffoista tutun musiikin pauhatessa taustalla juontajaääni kertoo, kuinka epäterveelliset elämäntavat jakson laihduttajalla on.
  3. ”Hyvinvointilääkärien Che Guevaraksi” tittelöity Pippa Laukka saapuu hätiin. Hän alkaa kauhistellen käydä painonpudottajan kanssa läpi tämän jääkaappia.
  4. Päähenkilön viikon aikana syömät ruuat katetaan pöytään. Ruoka-aineille yökötellään yhdessä. ”Nämä ovat oikeasti aika oksettavan näköisiä. Tämä näyttää todella ällöttävältä”, Laukka totesi viimeisimmässä jaksossa Minttu Kaulasen viikon ruuista. 
  5. Laukka tivaa, millaista laihduttajan kakka on. Hän valistaa tyyppiä siitä, mitä käy, jos samanlainen syöminen jatkuu. Kaulaselle Laukka sanoo, että häntä odottaa tulevaisuudessa kakkostyypin diabetes ja verenpainetauti.
  6. Uudet elämäntavat esitellään. Niiden avulla kaiken luvataan muuttuvan. Laukka hymyilee ensimmäistä kertaa jakson aikana.
  7. Elämänmuutosprosessi alkaa. Päähenkilö kertoilee kahdeksan viikon elämäntaparemontin onnistumisistaan ja epäonnistumisistaan.
  8. Päähenkilö astelee loppupunnitukseen pyntättynä. ”Vähänkö sä näytät tosi hyvältä!” Laukka kehuu.

Lopputekstien pyöriessä kaikki vaikuttavat tyytyväisiltä tulokseen. Painonpudotusta havitellut on iloinen omasta matkastaan, ja Laukkakin on ylpeä toisen puolesta. Tsemppipeukku! Kaikilla on niin mukavaa, niin hyvä mieli! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paitsi ettei ole. Parin viime viikon aikana lukuisat tahot ovat todenneet, että todellisuudessa ohjelma synnyttää kaikkea muuta kuin tsemppiä ja hyvää mieltä. Eri alojen asiantuntijat ovat kyseenalaistaneet ohjelman idean ja Laukan tylyn laihdutuspiiskuroinnin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kyseenalaistamme vahvasti ohjelman painonpudotukseen ja osallistujien kehon negatiiviseen kommentointiin tähtäävän konseptin. Olet mitä syöt välittää vahingollista ja syyllistävää suhdetta omaan kehoon ja ruokaan, Suomen Syömishäiriöliitto totesi kannanotossaan

Lihavuustutkija ja yliopistonlehtori Hannele Harjunen puolestaan kommentoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että ohjelma ”on kaikin tavoin aivan pöyristyttävä formaatti”.

 

Erilaisia elämäntaparemontteihin piiskaavia ohjelmia on pyörinyt tv:ssä viime vuosikymmeninä runsaasti. Kun Olet mitä syöt -ohjelma pärähti ruutuun edellisen kerran edellisellä vuosikymmenellä, se ei synnyttänyt samanlaista vastareaktiota kuin nyt. Miksi ohjelma on toisella tulemisellaan aiheuttanut niin paljon kritiikkiä?

Syy on oikeastaan perin mukava: maailmasta on tullut ymmärtäväisempi paikka.

Viime vuosina tutkimuksissa on havaittu, että laihduttaminen on itse asiassa huono tapa saada paino laskemaan. Nykyään tajutaan yhä paremmin, etteivät negatiivinen kehopuhe ja syyllistäminen auta ketään.

Nyt tiedetään, etteivät ohjelmassa nähty ruokien yököttely, vartalon kauhistelu, sairauksilla pelottelu ja tyly käskyttäminen pidemmän päälle motivoi. Eikä moinen myöskään kannusta terveeseen ruoka- tai kehosuhteeseen. 

Ruokien yököttely, vartalon kauhistelu, sairauksilla pelottelu ja tyly käskyttäminen eivät motivoi.

Ohjelman tapa käsitellä lihavuutta ja painonhallintaa on siis jäänyt auttamatta ajastaan jälkeen. 

Myös aiemmin ohjelmaa luotsannut Hanna Partanen on sitä mieltä, että formaatti ei kuulu tällaisenaan nykypäivään. Hän kertoi Sannikka & Ukkola -ohjelmassa toivoneensa, että formaattia olisi päivitetty ennen uutta tulemista. Hän kertoi itse tarjoutuneensa tekemään niin:

– Minua pyydettiin ohjelmaan uudelleen mukaan. Sanoin, että mikäli formaattia muutetaan, olen valmis keskustelemaan asiasta. Tuotantoyhtiöstä ei soiteltu takaisin.

Hänen mukaansa ohjelman raflaavassa tyylissä on kyse viihteestä. Myös Pippa Laukan tyly tyyli asiantuntijana juontaa juurensa siihen, että kansainväliseen formaattiin kuuluu draaman hakeminen, Partanen kertoi.

– Formaattiin kuuluu se, että on kettumainen akka. Vetäjä ei voi olla lempeä ja hyväksyvä.

 

Tylyttämisen syy voi olla viihteessä, formaatissa tai ihan mistä tahansa. Selitys ei kuitenkaan poista sitä, että ohjelma on tällaisenaan lähinnä edesvastuuton.

Pahinta ohjelmassa on se, että se maalaa raflaavilla sanavalinnoillaan ja kauhistelevalla esillepanollaan lihavuudesta ja herkuttelusta kuvaa syntisenä ja inhottavana asiana. Kehon rasvaa kutsutaan ohjelmassa ”laardiksi”, ihmistä ”valtamerilaivan kokoiseksi” ja tietynlaista ruokaa ”oksettavaksi”. Laihtuminen kuvataan sen sijaan mahtavana onnistumisena, joka saa kivikasvoisen Laukankin hymyyn.

Elämänmuutoksen tueksi kaivattaan jotain ihan muuta kuin kakka-analyyseja ja törppöä kielenkäyttöä.

Asetelma on ilkeämielinen, virheellinen ja omiaan lisäämään vihaa omaa kroppaa kohtaan. Lisäksi se korostaa niitä haitallisia asenteita, joiden takia lihavia esimerkiksi syrjitään työelämässä, pilkataan julkisilla paikoilla ja kohdellaan huonosti lääkärissä.

Ohjelman kyseenalaisia metodeja katsoessa ei voi ajatella kuin yhtä asiaa: miksi ihmeessä formaatti piti kaivaa ylös haudastaan?

Elämänmuutoksen tueksi kaivattaan jotain ihan muuta kuin kakka-analyyseja ja törppöä kielenkäyttöä.

Siksi olisikin kiva nähdä vuonna 2018 tv:stä tylytyssarjojen sijaan sellainen ohjelma, jossa keskitytään johonkin ihan muuhun. Kuten vaikkapa lempeyteen ja hyväksyntään, jotka Laukalta on Olet mitä syöt -ohjelmassa evätty.

Hyvä Pippa

Suurin osa Suomalaisista on todella lihavia. Ei se päänsilittely ja sääli auta ketään laihtumaan. Lihavuus aiheuttaa sairauksia ja siitä on tieteellistä faktaa. Kerrankin joku uskaltaa ottaa kantaa tähän asiaan. Teen töitä työterveydessä ja lähes kaikki asiakkaat ja työntekijät ovat lihavia ja ylipainoisia. Se on kamalaa! Kyllä asiasta pitää pystyä puhumaan ja lihavuusongelma ottamaan esille. En ymmärrä ihmisiä jotka tulevat vastaanotolle terveystarkastuksiin ja esim. Kolesteroli on joka kerta koholla ja ohjausta ja neuvontaa annetaan mutta mitään ei tehdä sen eteen että ongelma poistuisi, sama ongelma on seuraavassa tarkastuksessa. Viedäänhän autokin huoltoon ja jos jotain on vialla se korjataan. Miksi lihavat eivät tee niin? Kukaan muu ei voi toista laihduttaa kuin ihminen itse. Ottakaa vastuu itsestä ja omasta terveydestä ja siitä huolehtimisesta. Suomessa ihmiset ovat tottuneet liian helppoon elämään ja itsensä huolehtimisesta ei jakseta kantaa huolta. Mutta lihavuus tulee olemaan todella iso ongelma, on jo nyt.

PR

Lihavuus vaan nyt on epäterveellistä. Samoin vaikkapa tupakointi, liikkumattomuus, runsaan alkoholin kulutus..ja niistä sanotaan yhtä lailla lääkärissä. Nämä ovat faktoja, miten niistä voi loukkaantua? Siksikö että joku haluaa sinulle hyvää?

Kehopositiivisuuden sanotaan edistävän hyvää itsetuntoa, mutta itse kyseenalaistan miten koko keho edes liittyy itsetuntoon. Ihminen on arvokas, on hän sitten minkä kokoinen tai näköinen tahansa.

Mutta arvokkaan ihmisen epäterve keho on epäterve. Kaikkihan täällä jotain sairastetaan ennemmin tai myöhemmin, mutta painon pudottaminen normaaliin tai edes lähemmäs on omissa käsissä, ja vaikuttaa positiivisesti kauhean moneen asiaan elämässä. Miksi sitä ei siis joku haluaisi tehdä?

Minusta ohjelma on kiva, siinä saa kovaa tsemppausta, avaimet toimintaan ja se puhuu järkevän ja hyvän, tavallisen ruokavalion puolesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla