Hyvään vanhemmuuteen ja onnistuneeseen perhe-elämään tarvitaan tilaa, miettii moni. Jos suurempaan asuntoon ei ole varaa, saattaa lapsi jäädä haaveeksi.

Suomeen ei synny kylliksi uusia ihmisiä. Syytä vauvakatoon on etsitty milloin synnytysikäisten ihmisten hedonismista, milloin työelämän arvaamattomuudesta. Itse ounastelen, että yksi suuri osatekijä pulmassa on asumisen kalleus.

Yhä suurempi osa suomalaisista pakkautuu suuriin kaupunkeihin, joissa työpaikat ovat. Asumisen hinta niissä nousee. Vanhemmuuden kasvaneiden vaatimusten myötä moni ajattelee, että perheen lapsille pitää pystyä tarjoamaan kylliksi tilaa, mielellään oma huone.

”Moni perhe tajuaa kipeän yhtälön.”

Isoon kaksioon tai pikku kolmioon mahtuu yhden lapsen kanssa. Kun kuopusta aletaan harkita, moni perhe tajuaa kipeän yhtälön. Muutto perheasuntoon vaatii vähintään sata tonnia lisää asuntolainaa. Jos asutaan vuokralla, yksi huone lisää nostaa kodin vuokraa kuukausitasolla sadoilla euroilla. Samaan aikaan yt-neuvottelut uhkaavat tai määräaikainen työsuhde on katkolla. Raha on tiukassa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Päätetään siis odottaa tilanteen paranemista. Esikoinen kasvaa, menee päiväkotiin, kouluun ja harrastuksiin. Juuret asuinalueelle vahvistuvat. Samaan aikaan asunnot kallistuvat entisestään ja vanhemmille alkaa tulla ikää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hiljalleen huomataan, että aktiivisin vauvantekovaihe meni jo. Tullaan siihen tulokseen, että elämä on tässä. Tutussa kodissa, johon on varaa. Esikoisen kaveriksi hankitaan koira.

 

 

 

lapseton

Kyllähän se on valintoja maailma täynnä. Kyllä pariskunta pystyy korkeampaa vuokraakin maksamaan mutta yleensä täytyy tinkiä sijainnista ja lähes kaikesta muusta. Loppupeleissä eväitä töissä syömällä, tonnin autolla ja vaatteet tokmannista on aika edulliset kuukausimenot jo etelänkin asumiskustannuksille. 

Mutta se että saako/uskaltaako lainaa kämppää varten onkin eriasia... 

Toinen 

harmitus

Me olemme kituuttanut vuokralla ja nyt tuntuisi,että oman isomman asunnon voisi hankkia, mutta jotenkin harmittaa kun ensiasunnon ostajan edut ovat alle 40-vuotiaille Ja tuli ko. ikä juuri täyteen.

Siis, onko tämä syrjintää, jos mikä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla