Nähdäänköhän partavaahtomainoksissa ikinä keskivartalolihavaa miestä, pohtii toimittaja Anna Wilkman.

Olen viime aikoina katsonut Netflixin muotisuunnittelusarja Next in Fashionia (Muoti uusiksi). Yhdessä jaksossa kilpailijoiden tehtävänä oli suunnitella kaksi alusasua: toinen naiselle, toinen miehelle. Jaksossa nähdään ohjelmalle poikkeuksellisesti myös isompikokoisia malleja. Juontajat perustelevat valintaa sillä, että kilpailijoiden halutaan ymmärtävän, kuinka istuvuus on kaikki kaikessa, suunnitteli minkä kokoiselle hyvänsä.

Seuraavassa hetkessä kulmani kohosivat. Onko hyvä istuvuus muka tärkeää vain naisten vaatteissa? Kävi nimittäin ilmi, että kaikki naismallit olivat pluskokoisia, miehistä ei yksikään.

Miesmallit olivat juuri sellaisia kuin on totuttu: viimeisen päälle timmiksi treenattuja adoniksia, joukossaan yksi hoikka androgyyni.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Samalla tajusin, kuinka totaalisesti miehet on sivuutettu kehopositiivisuudessa ylipäänsä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Käyttäjän @supertvgirl jakama julkaisu

Next In Fashion -sarjassa nähdään pluskokoisia naisia, mutta miesmallit ovat perinteisestä muotista.

En muista nähneeni yhtäkään pluskokoista miesmallia. Mainosten naiskuvastossa alkaa jo näkyä monenkokoisia vartaloita, ja jotkut pluskokoiset naiset, kuten Ashley Graham ja Tess Holliday, ovat onnistuneet nousemaan huippumalleiksi. Murroksen voi siis huomata jopa sitkeästi vanhasta kiinni pitävällä huippumuotialalla.

Toki tekemistä riittää vielä naistenkin osalta, mutta miesten maailmaan muutos ei tunnu ulottuvan juuri lainkaan. Vai oletko nähnyt partaterämainoksissa pyöreämpiä tai lyhyenläntiä miehiä? Saati muotinäytöksissä?

Joku voisi väittää, ettei miehillä ole kehopositiivisuusliikkeelle samanlaista tarvetta, koska he eivät kohtaa samanlaisia ulkonäköpaineita kuin naiset. Itse uskon, että miehet kärsivät aivan yhtä epärealistisista ja kohtuuttomista vaatimuksista kuin naiset. Vaatimukset vain ovat erilaiset.

Kehopositiivisuus tarkoittaa, että jokainen on arvokas sellaisena kuin on, vartalonmuodostaan riippumatta. Ja niinhän sen pitäisikin olla. Ulkonäön ei kuuluisi määritellä ihmisarvoa.

Silti mahaa keränneille julkkismiehille tai ihan kenen tahansa tavismiehen kropalle naureskeluun ei edelleenkään tunnuta juuri puuttuvan.

Mielestäni pitäisi. Mies, jolla on ylimääräisiä kiloja, tai joka jollain muulla tapaa poikkeaa pitkän ja raamikkaan miehen ihanteesta, ei ole piiruakaan muita huonompi.

Siksi on mielestäni väärin, ettei muotirealityssa edelleenkään voida nähdä monenkokoisia miehiä siinä missä naisiakin. Mietin myös, nähdäänkö automainoksissa koskaan tanakkaa miestä. Tai muotiviikoilla.

Tänään tuntuu, että siihen on vielä kovin pitkä matka.

Drublu

Ei aikuinen mies tarvitse "kehopositiivisuutta" . Ylipainoinen mies tiedostaa olevansa ylipainoinen ja se tietää myös sen, että ylipainoinen mies ei ole suosittu lisääntymismarkkinoilla, joten sen sijaan, että se valehtelee itsensä tyytyväiseksi kehopositiivisuuspropagandalla, se alkaa laihduttamaan. Yksinkertaista.

Vierailija

Naismallien lähtökohtainen ihanne on ollut näännytetty kuiva luiseva vartalo, siinä ei ole mitään normaalia tai terveellistä. Miesmallien ihanne taas on olla timmi ja lihaksikas, se on jo lähtökohdiltaan huonattavasti terveellisempää kuin naismallien ihanteet. Silti komppaan sen verran että voisi miesmallejakin olla kaiken kokoisia, kunhan ylipainoa ei aleta ihannoimaan, kun ei sekään ihmiselle hyväksi ole:)

Sisältö jatkuu mainoksen alla