Missin tai sellaiseksi haluavan väheksymisestä ei kerry kenellekään bonuspisteitä.

Tänään oli taas se päivä vuodesta, kun syksyn uudet missifinalistit julkistettiin. Julkistusta seuraa jokavuotinen keskustelu siitä, ovatko Miss Suomi -kisat aikansa elänyt instituutio.

Itse olen työurani varrella törmännyt muutaman kerran siihen, että naispuolinen haastateltava on kesken keskustelun vaihtanut puheenaiheen misseihin. Sävy on ollut halveksiva: heistä on käsittämätöntä, että joku haluaa edelleen tavoitella Miss Suomen titteliä. 

Tällä aiheenvaihdoksella haastateltavat ovat ilmeisesti halunneet tuoda tietooni, etteivät he itse ole niitä naisia, jotka pyrkivät tuomaan ulkonäköään esiin, saati hyötymään siitä. He ovat älykkäitä ammattilaisia, jotka tahtovat tulla muistetuiksi jonkin muun kuin kauneutensa tähden. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Minulle heistä jäi mieleen se, että he olivat valmiita väheksymään toisten naisten valintoja nostaakseen itsensä jalustalle. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Missit ovat toki helppo maali. Moni heistä on nuori, julkisuuteen tottumaton ja halukas saamaan huomiota. Lisäksi Suomen kauneimman naimattoman neitokaisen tittelin jakaminen telkkarissa ei ihan vastaa tämän päivän ihanteita.

Jos missikisat ovatkin vanhanaikaisia, niin vielä kuluneempaa on halventaa naista, joka haluaa olla näkyvillä ja saada huomiota ulkonäköineen kaikkineen. 

 

Hyvätapaista ei ole sekään, että arvioi ihmisiä pelkän missikisaosallistumisen perusteella. 

Missikisoihin lähtemistä on toki kummasteltu kautta aikain. Holhoavasti on varoiteltu loppuiäksi stigmatisoivasta ”missileimasta”. Missithän ovat telkkarissa uimapukusillaan, ja herranjumala, näyttävät vielä tykkäävän siitä! 

Missit rikkovat sitkeää moraalikoodia, jonka mukaan naisen tulee kyllä olla kaunis, mutta ei tuoda kauneuttaan itse esiin – saati nauttia ja hyötyä siitä. Sehän se missifinalistien suurin synti taitaa olla. 

Tämän vanhentuneen ajatuksen tilalle voitaisiin pikkuhiljaa vaihtaa vaikka sellainen sääntö, jonka mukaan fiksut ihmiset eivät väheksy niitä, jotka haluavat häpeilemättä nauttia omasta kauneudestaan.

Nykyajan ihminen ei arvostele toisia ulkonäön perusteella. Voidaanko sopia, ettei arvioida ihmisiä myöskään missikisaosallistumisen perusteella?

Sillä, että me naiset mollaamme toisia naisia, ei saavuteta mitään hyvää.

Vierailija

"Nykyajan ihminen ei arvostele toisia ulkonäön perusteella". Juurihan siitä missikisoissa on kyse, naisten ulkonäön ruotimisesta päästä varpaisiin. Ja juurikin se tässä mättää, ei ne bikinit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla