Anna Perho löytää avaimensa rapistelemalla karkkipussia. Kuva: Juha Salminen
Anna Perho löytää avaimensa rapistelemalla karkkipussia. Kuva: Juha Salminen

Miksi guruja tarvitaan ja miksi heitä toisaalta inhotaan? Anna Perho kertoo.

Miksi tarvitaan aina joku uusi guru kertomaan itsestäänselvyyksiä? Miksi ihmiset maksavat tällaisesta?

Nämä klassiset kysymykset esitettiin, kun psykiatri Jordan B. Peterson kävi luennoimassa Suomessa. Peterson on kirjoittanut mainion kirjan 12 elämänohjetta. Kirjaa on mainostettu lauseella ”selfhelpiä niille, jotka vihaavat selfhelpiä”.

Peterson muistuttelee kirjassaan ahkerasti, että elämä on kärsimystä – lakkaa odottamasta muuta. Se on virkistävää kaiken lempeän hyväksymisajattelun ja loputtomien villasukkasulkeisten jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjan ohjeistuksissa on vastaanpanematonta suorasukaisuutta. ”Jos tiedät, että joku on väärin, lakkaa toimimasta siten”. ”Puhu totta – tai älä ainakaan valehtele.” ”Lakkaa täyttämästä päätäsi valheilla.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Guruja inhotaan, koska he uhkaavat identiteettiämme.

Guruja tarvitaan, koska ihmisiä kiinnostavat aina samanlaiset asiat. Miten tulla onnellisemmaksi? Miten voisin saada sen, mitä haluan? Miten selviän katkeroitumatta, kun en kuitenkaan saa? Mitä järkeä tässä elämässä on?

Sitä paitsi on tervettä kuunnella samoja asioita eri paketeissa. Ihmiset, jotka elävät muuttumattoman tulkinnan varassa – uskonnon, mielipiteen, oman havainnon – ovat vaarassa muuttua puusilmiksi, jotka näkevät uhkana kaiken oman ajattelun ulkopuolelta tulevan.

Guruja inhotaan, koska he uhkaavat identiteettiämme. Tuomitseminen on paljon helpompaa kuin yritys ymmärtää maailmaa itselle vieraasta näkökulmasta. Juuri kun on muodostanut mielipiteen jostain tärkeästä asiasta, joku tuleekin ja laittaa sen uusiksi. Se on lähes sietämätöntä, mutta tärkeää.

Niin ansiokas kuin 12 elämänohjetta onkin, sieltä jää uupumaan muutamia oleellisia yksilön arkeen liittyviä kysymyksiä. Tässä vielä eksklusiivinen täydennys vain Me Naisten lukijoille:

 

Missä mun avaimet on? Kun pohdit tätä kysymystä, ohita itsestäänselvyydet (missä käytit niitä viimeksi, mikä takki sinulla oli ylläsi jne). Kiinnitä sen sijaan huomio avaimenperään. Vaihda se. Kiinnitä avain lemmikkieläimen kaulaan tai taaperoon heti, kun tulet kotiin. Ne eivät katoa mihinkään, ja saat houkuteltua avaimet luoksesi rapistelemalla raksu- tai karkkipussia.

Miksi en nähnyt, milloin työmatkan varrelle rakennettiin Mäkkäriä? Koska näkyvä maailma on todellisuudessa biteistä koostuva, Matrix-pohjainen ohjelma. Mäkkärit ovat koodinpätkiä, jotka universumi lasauttaa yön aikana paikalleen valtaväylien kylkeen. Ja kas, eräänä iltana aprikoit, onko tuo kioski aina ollut tuossa.

Mitä muut ajattelevat minusta? Eivät mitään. Kukaan ei ole kiinnostunut sinusta. Jopa äitisi ajattelee sinua huomattavasti vähemmän kuin luulet. Jokainen murehtii omia tekemisiään ja sitä, mitä muut ajattelevat heistä. Näin ollen voit tehdä, mitä haluat.

Me Naisten kaikki kolumnit löydät täältä.

Pitkätossu

Miksi pitäisi miettiä, mitä muut meistä ajattelevat? Hei vaan sun heiluvilles. Parasta on olla vaan oma itsensä, tykkäävät tai eivät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla