Maajussille morsian -Mauno säikäytti morsianehdokkaat suorapuheisuudellaan, mutta pääsi silti mukaan televisioon. Kiusaantumisen sijaan ruutuun toivoisi romantiikkaa ja vähän äkkiä.

Maajussille morsian -ohjelma on pilalla. Tai ainakin yksi neljäsosa siitä.

Kaikki alkoi maaliskuussa, kun perniöläinen Mauno, 36, kertoi esittelyvideossaan suoraan haluavansa normaalipainoisen naisen, joka tykkäisi koskettelusta. Sama puhe jatkui, kun Vappu Pimiä saapui toimittamaan naisten Maunolle lähettämät kirjeet.

Mauno perusteli aiempaa kommenttiaan ja totesi, että kyllä se ulkonäkö nyt vain on tärkeä asia, koska sen perusteella tulee kiinnitettyä huomio potentiaalisiin kumppaneihin. Kun sitten tutustuu, muut asiat korostuvat.

Maanantain jaksossa maajussit tapasivat morsianehdokkaansa ensimmäisen kerran kasvotusten. Viiden minuutin pikatreffeillä katsojien huomio kiinnittyi jälleen kerran Maunoon, joka halasi naisia pitkään ja piti Saritaa, 26, kädestä kiinni jo ensitapaamisella. Jakson lopussa olevassa klipissä myös näytettiin, kun Mauno kysyi naisilta ryhmätreffeillä, kuinka fyysisiä he ovat.

– Jos te hiffaatte, mitä mä tarkoitan sillä fyysisyydellä, Mauno tarkensi kysymystään.

Voi Mauno, Mauno.

Katsojat kiusaantuivat ja ehkä ihan syystä. Hyviin käytöstapoihin kun ei vain kuulu täräytellä ihan kaikkea, mitä sylki suuhun tuo. Siihen on syynsä, miksi lehtien senssi-ilmoituksissa pyydettiin aikanaan kainosti, että ”kuva ois kiva”. Ei se tule kenellekään yllätyksenä, että ulkonäöllä ja seksillä on aika usein ainakin jotain väliä, mutta on eri asia sanoa ajatuksensa ääneen ja vielä tv-kameroiden edessä.

Katsojat kiusaantuivat ja ehkä ihan syystä.

Maunon estottomuus saattaa jonkun mielestä olla tunteita herättävää tv-viihdettä, mutta toivottavasti se ei ole ollut perusteluna valita häntä televisioon. Muuten hänet olisi kannattanut sijoittaa mieluummin vaikka Napakymppiin.

Tavallisesti Maajussille morsiamessa on nähty ne ihmiset, joilla on parhaat mahdollisuuden löytää rakkaus. Kenties suorien sanojensa ja kovien kriteeriensä takia Mauno ei saanut kovin montaa kirjettä, joiden perusteella hän olisi päässyt valitsemaan morsianehdokkaita. Siksi hänen mahdollisuutensa löytää ohjelmasta rakkaus eivät näytä erityisen lupaavilta.

Se romuttaa ohjelman perusajatuksen. Koko formaatin suola on siinä, että osallistujat voivat olla täysillä mukana ja ihastumisen mahdollisuus leijuu koko ajan ilmassa. 

On ankeaa, että Maunon tarina ohjelmassa vaikuttaa heti alussa pannukakulta.

Ilmeisesti 2000-luvun Suomessa vain nainen haluaa naimisiin ja järjestää häät.

”Alkuruualle ja pääruualle annan kahdeksan, kakulle seitsemän. Toivottavasti omissa häissä kakku ei ole yhtä kuiva.”

Hääpuku taas on vähän liikaa kaikkea, liikaa ruusua, rypytystä ja nauhaa.

”Se näytti roolipuvulta. Prinsessapuvulta jostain näytelmästä.”

”Ehkä olisi ollut järkevämpi valita itselle sopiva puku eikä ottaa toisen valitsemaa ja itselle sopimatonta pukua.”

Armoa ei anneta, vaikka morsian on päättänyt mennä naimisiin edesmenneen serkkunsa hääpuvussa ja kunnioittaa eleellä tämän muistoa.

Livin Neljät häät Suomi -ohjelmassa neljä naista kiertää vieraina toistensa häissä ja pisteyttää tarjoilut, hääpuvun ja ohjelman.  Häissä vain puitteilla on väliä, ei sisällöllä. Ei, vaikka suuri osa suomalaisista avioliitoista päättyy eroon hulppeista hääjärjestelyistä huolimatta.

”Livin Neljät häät Suomi -ohjelman häissä vain puitteilla on väliä, ei sisällöllä.”

Asetelma on niin kulunut ja vanhanaikainen kuin voi olla. Morsiamille häät ovat esitys ja koko siihenastisen elämän huipennus, naispuolisille vieraille mahdollisuus päästä koulukiusaajamaiseen sävyyn arvostelemaan ja vertailemaan omaa prinsessapäivää muiden suoritukseen.

Ja sitten sulhaset. Mitä niistä? Ai niin, hekin liittyvät jotenkin häihin ja avioliittoon. Formaatin keksijöiden mielestä kuitenkin vain hyvin etäisesti, sillä heitä ei ohjelmassa huomioida juuri mitenkään.  Ilmeisesti 2000-luvun Suomessa vain morsian haluaa ehdoin tahdoin naimisiin ja järjestää häät. Hääjuhla on morsiamen ja ylipäänsä naisten show, sulhaset ja miehet ovat häissä mukana lähinnä pakotettuina statisteina.

Ohjelma on toki viihdettä ja tosi-tv:tä puhtaimmillaan, mutta ei ole ihme, jos avioliitto vaikuttaa fiksuista nykynaisista melko kulahtaneelta touhulta.

Suomalainen katukuva vilisee tatuointeja, ja moni jaksaa haukkua niitä suureen ääneen. Miksi juuri tatuointeja pidetään suurimpana tyylisyntinä ja niiden perusteella tehdään tulkintoja tuntemattomista ihmisistä?

Oli itsellä ihossa mustetta tai ei, monelle meistä tatuointi ei ole vain tatuointi. Ajatellaan, että jos antaa kuvioida ihoonsa jotain pysyvää, siihen on liityttävä jotain suurta ja merkityksellistä. Monella tatuoinnin ottajalla liittyykin.

Ehkä siksi tatuoinnin nähdessään on niin helppoa siirtyä suoraan johtopäätöksiin. Tuorein esimerkki on noin viikon takaa Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta. Tulevan vaimonsa vasta tavanneen Heikin katse tarkentui nopeasti tatuointeihin, jotka hääpuku paljasti.

Miina vaikutti eri tyyliseltä siinä heti ensi hetkillä. Ehkä persoonallisuudeltaan, ulkonäöltään, tatuoinneiltaan. Ehkä semmosia epäilyksen tunteita tuli, Heikki totesi Miinasta.

Heikin puolustukseksi on toki sanottava, että samassa jaksossa hän myös analysoi olevansa sellainen tyyppi, joka herkästi tuomitsee ihmiset ensivaikutelman perusteella. Se kertonee, että Heikki muistutti itseään ohjelman ideasta: ole avoin ja anna toiselle mahdollisuus.


Tatuointi ei välttämättä ole kuva, joka kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Sitä tosiaan toivoisi sekä Heikiltä että kaikilta muilta tatuointeja arvostelevilta. Suomessa tatuointeja näkyy todella paljon, ja vähintään yhtä äänekästä on niiden haukkuminen. Jälkimmäinen ei tee ihmisestä yhtään parempaa tai tyylikkäämpää.

Tatuointi voi olla kuin osa persoonallisuutta. Se voi myös olla vain kuva, joka sattuu miellyttämään kantajaansa. Tai sitten se voi olla etelänlomalla otettu, parissa vuosikymmenessä jo venähtänyt ja haalistunut muisto. Tulipa hankittua, joten roikkukoon mukana. Vähän kuin se jo nuhjaantunut sohva tai kallis mutta vähän oudon värinen neulepaita, jonka osti ajatellen, että tämä on hyvä valinta vuosiksi eteenpäin.

Tatuointi ei välttämättä ole kuva, joka kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Sen taustat selviävät vain, jos kuvan kantaja haluaa niistä kertoa. Ja persoonallisuudestakin on helpompi päätellä jotain, kun ihminen ei ole tälläytyneenä hääeleganssiin. 

Fjoella86

Tiedoksi Ensitreffit-Heikille ja muille: tatuointi ei välttämättä kerro ihmisestä sen enempää kuin muodista mennyt villapaitakaan

Siitakin huolimatta, etta vaikutan ajan jalkoihin jaaneelta, taytynee muistuttaa, etta tatuoinnit eivat ole kultuurisesti neutraali asia. Siita ei ole historian mittakaavassa hirvean pitka aika kun tatuoinnin ottajat olivat niita yhteiskunnan jasenia, joiden moraali ja tavat olivat valtavassa ristiriidassa muun vaeston arvojen kanssa. Viela tanakin paivana on olemassa maita, joissa tatuoinnit ovat osa rikollisten, jengien tai muiden laitatienkulkijoiden tyylia. Viela enemman on maita, jotka...
Lue kommentti