Muuttaako uusi 007 todella Bond-tytöt pysyvästi? Toimittaja Katariina Halonen epäilee, että vastaus on ei.

Eilen Daily Mail paljasti, että seuraavan Bond-elokuvan 007-agentti on tummaihoinen nainen.

Itse innostuin tiedosta, mutta monet muut eivät.

”Ei näin, pitikö tämäkin elokuvaformaatti pilata vaihtamalla miespääosan esittäjä naiseksi? James Bond 007 eikä Jasmiina Bond 007”, kommentoi esimerkiksi nimimerkki Ei näin Ilta-Sanomien kommenttiosiossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Maailma ei selvästikään ole vielä valmis sitä pelastavalle naisagentille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myöskään James ei ole muuttumassa Jasmiinaksi, sillä Bondia näyttelee seuraavassakin Bond-elokuvassa Daniel Craig, joka on ilmoittanut, että tuleva Bond-elokuva jää hänen viimeisekseen. Bondin lisäksi elokuvassa nähdään toistaiseksi nimetön naisagentti, jota näyttelee Lashana Lynch. Naisagentti käyttää luultavasti koodinimeä 007.

Mikä sitten on agentti 007:n rooli tulevassa elokuvassa? IS kiteyttää sen näin:

”Bond tuntee seksuaalista vetovoimaa uuteen naispuoliseen 007-agenttiin. Hän kokeilee tavanomaisia viettelykeinojaan, mutta häkeltyy, kun ne eivät tehoa älykkääseen naiseen, joka vain pyörittelee silmiään hänelle. Uusi 007 ei ole kiinnostunut hyppäämään Bondin sänkyyn, ainakaan elokuvan alussa.”

Pystyykö muinaisjäänne muuttumaan?

Parikymppisenä naisena olen pitänyt James Bond -elokuvia seksismin huipentumina koko elämäni. Elokuvien pääpointtina on aina ollut se, että vahva mieshahmo pelastaa maailman ja viettelee puolta nuorempia tyttöjä ristiretkensä päätteeksi.

Pelkäänkin, että Lashana Lynchin naisagenttihahmo luotu elokuvaan vain epätoivoisena korjausliikkeenä. Tekijät tietävät, että vuonna 2019 Bond-tytöt alkavat olla jäänne menneestä. Muutos on väistämättä edessä. Enää ei riitä, että valkokankaalla on nainen, jos hän on olemassa vain miestä varten.

Harmi vain, ettei kenelläkään ollut munaa tehdä sankarista oikeasti naista. Tai vähintään jättää häntä James Bondin viettelyn ulkopuolelle.

Uuden Bond-elokuvan ja Lashana Lynchin hahmon kohdalla saattaa käydä samoin kuin vuonna 2015 ilmestyneen 007 Spectren kanssa. Elokuvaa hehkutettiin feministiseksi, kun yhtä Bond-tytöistä näytteli viisikymppinen Monica Bellucci. Se, että elokuvasarjan kohdalla puhutaan feminismistä silloin, kun yksi miespäähenkilön vastanäyttelijöistä on miehen itsensä ikäinen nainen, kertoo paljon Bond-maailmasta.

Pystyykö Bond-tytön rooli oikeasti muuttumaan? Se jää nähtäväksi.

Toivon todella, ettemme todista taas yhtä Bond-elokuvaa, jonka muka vahvan ja voimaantuneen naishahmon urhea Bond lopulta pelastaa ja kaataa sänkyynsä.

Vierailija

Ihan oikeasti kukaan ei pahoita mieltään jos tehdään elokuva jossa nainen on päähenkilö ja pelastaa maailman, ei kukaan. Sen sijaan on typerää yrittää pukea mieheksi kirjoitetulle hahmolle mekkoa tasa-arvon tai minkään muunkaan nimissä.

Maailma on kyllä valmis vahvoille naisrooleille, mutta se että tämmöinen päälle liimattu muka-tasa-arvo ei maistu katsojille kertoo jostain aivan muusta kuin kriitikoiden kypsyydestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla