Uudenvuodenlupaukset eivät ole täysin hyödyttömiä, mutta ne kannattaa pitää mahdollisuuksien rajoissa.

Uudenvuodenlupaukseni neljältä viime vuodelta ovat laskeva käyrä. Niiden määrä ainakin.

Kunnianhimoisimpana vuonna 2015 aioin muun muassa juosta puolimaratonin, laihtua kuusi kiloa, myydä ja ostaa kodin, päivittää ammattitaitoni 2010-luvulle ja lopettaa tupakoinnin. Tuskin tarvitsee kertoa, kuinka kävi. Tai no, kotia vaihdoin, mutta sitä prosessia en kovin mielelläni muistele.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Seuraavana vuonna kohtuullistin lupauksiani vähän: puolimaratontavoite vaihtui Naisten kymppiin ja laihdutustähtäin kutistui kilolla. Aioin myös hurskaasti olla parempi äiti, vaimo ja ihminen. Haaveiksi jäivät, ja muutenkin vuosi oli kauniisti sanottuna hanurista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Edellisistä viisastuneena en kahtena viime vuonna luvannut yhtikäs mitään. Liekö sen ansiota, mutta molempiin vuosiin mahtui ainakin vuosikymmenen edestä hienoa.

Pienet muutokset onnistuvat helpommin

Uudenvuodenlupauksista on silti hyötyä. Ne pysäyttävät kerran vuodessa miettimään, mikä on hyvin ja mitkä muutokset tekisivät elämästä vielä parempaa.

Jos jotain olen oppinut, niin sen, että muutostoiveet kannattaa pitää ihmisen kokoisina. Onnistumisen mahdollisuus nousee huimasti, ja tulokset ovat ehkä pysyvämpiä.

Mitään en lupaa, mutta nämä ihmisen kokoiset asiat yritän tehdä tänä vuonna:

  • Koska en kuitenkaan pääse joka ilta nukkumaan kymmeneltä, lakkaan kokemasta siitä huonoa omaatuntoa ja ajattelen, että silläkin jaksolla House of Cardsia oli jokin tarkoitus juuri sinä iltana.
  • Otan ruokaa aina lautaselle enkä napsi esimerkiksi irtolihapullia jääkaapista (tämä ja lisää Lotta Backlundin hyviä painonhallintavinkkejä Me Naisten numerossa 52/2018!).
  • Menen saunaan heti, kun se on lämmin, enkä haahuile tuntia kylpytakki päällä ja some kourassa.
  • En lennä.
  • Ja se puolimaraton – en vieläkään suostu uskomaan, että juna meni jo. Jos ei tänä vuonna, niin ehkä ensi vuosikymmenellä. Jos ei silloinkaan, niin kertaakaan en ole katunut, että tuli silti käytyä joskus lenkillä.
Vierailija

Aika hauska sanonta tämä: meni reisille.

Vappu Pimiä kädettömät kokit ohjelmassa käytti tätä sanontaa usein. Kyllä niin tunsin naisena myötähäpeää hänen puolestaan.
Luultavasti ei tiennyt sanonnan tarkoitusperiä. Oppia ikä kaikki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla