Kuvat
Panu Pälviä
Lotta Backlund on tehokkaimmillaan yksin kotona, mutta tarvitsee välillä myös ideointia yhdessä.
Lotta Backlund on tehokkaimmillaan yksin kotona, mutta tarvitsee välillä myös ideointia yhdessä.

Miten työt olisi tehty, jos korona olisi alkanut niittää porukkaa viisi vuotta sitten, kysyy Lotta Backlund kolumnissaan. 

Maailman suurin etätyöeksperimentti on nyt käynnistynyt. Syynä ei tietenkään ole yritysten halu monimuotoistaa työelämää vaan koronavirus. Tätä kirjoittaessani virus jyllää voimalla ympäri maailmaa, ja moni yritys on kannustanut työntekijöitään jäämään kotiin työskentelemään. Harvaa meistä on vielä tässä vaiheessa asetettu karanteeniin, mutta esimerkiksi Yhdysvaltojen länsirannikolla niin Twitter, Amazon, JP Morgan, Microsoft, Google kuin Facebook ovat pyytäneet työntekijöitään jäämään etätöihin.

Jos koronavirus olisi alkanut niittää porukkaa vielä vain viisi vuotta sitten, ei meillä olisi ollut yhtä hyviä mahdollisuuksia pyörittää työelämää – ja koko yhteiskuntaa – kotoa käsin. Pilvipalvelut eivät olleet vielä arkipäivää, ja pikaviestipalveluita käytettiin työyhteydessä lähinnä teknologiayrityksissä.

Nyt on pelit ja vehkeet jos jonkinmoisten dokumenttien jakoon, videokokouksiin ja ryhmäkeskusteluihin. Nyt uutuutena on tullut myös kaikkein tehokkain keino lisätä etätyötä: pakko.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Moni meistä olisi voinut jo jonkin aikaa tehdä enemmänkin töitä kotoa käsin, mutta emme ole joko itse halunneet tai sitten työnantajamme eivät ole vielä uskaltaneet antaa meille lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyseessä on tottumiskysymys. Minäkin kuvittelin, etten saisi kotona tehtyä juuri mitään, kunnes irtisanouduin ja aloin tehdä töitä vain ja ainoastaan kotona.

Syntyi kirja, yritys, myyntiä ja säännöllisiä kolumneja. Huomasin, että keskittymistä vaativat tehtävät syntyivät kotona paljon helpommin kuin avokonttorissa.

Etätyössä on myös yllättäviä elämänhallinnallisia etuja. Pyykkivuorta voi purkaa töiden lomassa, ja työmatkoihin kuluvan ajan voi käyttää vaikka liikuntaan. Vatsakin voi paremmin, kun voi juoda hyvää kahvia työpaikan automaattimyrkyn sijasta.

Entisessä työssäni oli tavallista, että lensin monta kertaa vuodessa päiväksi Tukholmaan, Kööpenhaminaan tai Lontooseen. Viimeisinä vuosina se aiheutti jo lento-häpeää, mutta herätti myös kysymyksen, eikö tapaamisia voisi oikeasti hoitaa jotenkin tehokkaammin.

Kaikki asianosaiset meistä olisivat mieluummin nukkuneet aamulla kolme tuntia pidempään ja hoitaneet sitten palaverin videokonferenssivehkeillä omasta toimistostaan käsin. Yrityksen tapaa oli kuitenkin vaikea muuttaa. Pääkonttorit sijaitsivat Yhdysvalloissa ja Lontoossa, ja firmassa arvostettiin työntekijöitä, joille kertyi vuosittain paljon matkapäiviä.

On tietysti hanurista, että tuollaisen älyttömyyden vähentämiseen tarvittiin globaali pandemia, mutta uskon, että uudenlaisen työnteon momentum on nyt.

Konservatiivien inhoaja.

Asiaa.

Mitä hyötyä on teknologiasta, jos sitä ei käytetä?

Olemme tienneet jo 90-luvulta, että videoneuvottelun vaikka Tokioon voi tehdä lentolippua halvemmalla, mutta ilmeisesti joitan kiihottaa enemmän fyysisen läsnäolon pakollisuus.

Nyt jonkun pitäis alkaa tilastoida kaikkia niitä töitä, jotka voidaan tehdä etänä.

Ihan vaikka ilmasto-pelko-uskonnon nimissä, onko pakko "matkustaa" johonkin toimistoon, jos on internet ja tietokone?

Ei-etähoitaja

Kolumnissa häiritsi erittäin paljon (mahdollisesti huolimattomuutta) sivulauseessa heitetty kommentti siitä, miten nykyään koko yhteiskuntaa on mahdollista pyörittää kotoa käsin. Äkkiseltään kotisohvalta, läppäri sylissä — lapsi ehkä toisella koneella tekee omia koulutehtäviään — noutoruokaa odotellessa voi tosiaan tältä vaikuttaa. Mutta tänäänkin tuhannet ihmiset tekevät joidenkin toisten ihmisten kotikaranteenin mahdolliseksi menemällä töihin kauppaan, sairaalaan, vanhainkotiin, apteekkiin, ravintolaan, lähettipalveluun, taksiin, pelastuslaitokselle, energialaitokselle, päiväkotiin... Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Moni ihminen vaarantaa oikeasti oman ja läheisensä terveyden joka päivä menemällä sellaisiin töihin, jotka oikeasti pitävät yhteiskunnan pyörät pyörimässä. Tämä ei toki ollut kolumnin varsinainen aihe, ja varmaankin ehkä oli jonknlainen ajatuskömmähdys, mutta kertoo mielestäni kolumnistin ajatusmaailmasta ylistää pilvipalveluja tässä tilanteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla