Kuvat
Jouni Harala
Lotta Backlund lupaa jatkossa kysellä tyhmiä entistä ahkerammin.
Lotta Backlund lupaa jatkossa kysellä tyhmiä entistä ahkerammin.

Niin kauan kuin meitä nolottaa kysyä tyhmiä kysymyksiä, olemme vaarassa tehdä tyhmiä päätöksiä, kirjoittaa Lotta Backlund kolumnissaan. 

Lapseni tietää, että kun haen keittiöjakkaran ja kiipeän ruuvaamaan palohälyttimen irti seinästä, tarkoittaa se, että kohta saa lettuja.

Olen 39-vuotias, enkä en ole koskaan kehdannut kysyä keneltäkään kokilta, martalta tai ystävältä, miten paistetaan lettuja ilman että palohälytin alkaa huutaa.

Koska pitäisihän 39-vuotiaan se jo tietää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sanotaan, ettei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä. Sanotaan myös, ettei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä, on vain tyhmiä ihmisiä. Uskomme ensimmäiseen, mutta pelkäämme, että muut uskovat tuohon toiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kukapa ei kuitenkin olisi joskus ollut palaverissa tai keskustelussa, jossa jokin asia on jäänyt epäselväksi. Kohta sitten huomaa vatvovansa täsmentävää kysymystä, mutta jää panttaamaan sitä, koska pelkää, että tämä on yksi niistä tyhmistä kysymyksistä, joita ei pitänyt olla. Mitä jos asia kaikkien muiden mielestä onkin aivan kristallinkirkas? Mitä jos tämä onkin jokin hyvin perustavanlaatuinen asia, jonka kaikki muut tietävät ja joka minunkin ehdottomasti pitäisi tietää? Jos nyt paljastan tietämättömyyteni, kaikki läsnäolijat saavat tietää, että olen mitäänosaamaton huijari, jonka ei pitäisi olla täällä!

Minuutin päästä sitten joku muu esittää kysymyksesi, johon pomo huudahtaa ilahtuneena ”Hyvä kysymys”.

Useimmiten tyhmät kysymyksemme ovat kuitenkin niitä fiksuja kysymyksiä. Todennäköisesti moni muukin miettii ihan samaa. Työpaikan kahvipöydässä voi olla noloa tunnustaa, ettei osaa nimetä kaikkia hallituspuolueita, mutta hei: joulukuussa tehdyn HS-gallupin mukaan vain 40 prosenttia suomalaisista osaa. Erään tutkimuksen mukaan lainan todellisen vuosikoron osaa laskea vain alle puolet suomalaisista. Silti yli puolella suomalaisista on asunto-, auto- tai jokin muu laina.

Suu kannattaisi silti saada auki. Etenkin jos on ottamassa pikavippiä tai kulutusluottoa, mutta ei tiedä, miten vuosikorko lasketaan.

Niin kauan kuin meitä nolottaa kysyä tyhmiä kysymyksiä, olemme vaarassa tehdä tyhmiä päätöksiä. On paljon vähemmän tyhmää kysyä, kuin kärsiä tietämättömyyden seurauksista.

Vuosia sitten eräs kiva mies pyysi minua kahville. Halusin kysyä, onko kyseessä treffit, mutta en kehdannut. Olisi kannattanut. Ne eivät olleet treffit. Hän oli verkostomarkkinoija ja halusi myydä minulle pesuaineita.

Kysy siis ääneen ja kun olet selvittänyt vastauksen, jaa tietosi myös muille!

Onneksi moneen pulmaan löytyy nykyään helposti vastaus vaikkapa Youtubesta. Itse olen katsonut aika monta kertaa opastusvideon siitä, kuinka imurin pölypussi vaihdetaan.

Entä miten ne letut sitten paistetaan? Oikeasti, tämä oli kysymys, minä en vieläkään tiedä.

Kinuski

Tämä on täysin totta. Olen huomannut että palavereissa esitetään asiat niin ettei niitä ymmärrä. Kehtaa ei kysyä kun on iso porukka. Nykyään palsut on pienryhmissä joten uskaltaa jo avata suuta.
Tuohon letunoaistoon en osaa muuta kysyä kuin onko liesituuletin päällä? Onko tämä se tyhmä kysymys :) mut uskalsinpa harjoitella

Sisältö jatkuu mainoksen alla