Lotta Backlundin mielestä iltasadun pitäisi olla ihmisoikeus.
Lotta Backlundin mielestä iltasadun pitäisi olla ihmisoikeus.

– Lukeneisuus ei tarkoita, että on tankannut kaikki klassikot ja lukee pelkkiä korkeakulttuurisia merkkiteoksia, muistuttaa Lotta Backlund kolumnissaan.

Kesälomieni kohokohta on yleensä se, kun saan tuntikausiksi uppoutua hyvään romaaniin. Näin olen tainnut ajatella lapsesta asti.

Muistan elävästi kultivoineeni salapoliisiharrastuneisuuttani jo nuorena, kun olen mökillä tankannut kaikkea Neiti Etsivistä Agatha Christieen.

Lukemisen hyödyt ovat yksiselitteiset. Asiaa on tutkittu ympäri maailman, ja aina päädytään jokseenkin samoihin tuloksiin: lukeminen parantaa sosiaalisia taitoja ja kasvattaa empatiakykyä. Eräät tutkijat esittävät, että lukeneisuudella on positiivinen vaikutus perhe-elämään ja jopa terveyteen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Asia, jonka olen omalla kohdallani jollain tavalla aina tuntenut ja tiennyt, pätee siis myös suuremmissa empiirisissä otoksissa. Lukeminen tekee meidät onnellisemmiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sinä varmasti tiedätkin tämän jo, koska luet tätä lehteä. Lukeneisuus ei nimittäin tarkoita, että on tankannut kaikki klassikot ja lukee pelkkiä korkeakulttuurisia merkkiteoksia. Lukeneisuutta syntyy myös kun käsissä on lehti, sarjakuva, rakkausromaani, scifikirja, novelli tai dekkari.

”Oman talouteni alakoululainen ei ole perinyt äitinsä rakkautta lukemiseen.”

Tilastollisesti lukeneisuudella ja koulutuksella on myös kiistaton yhteys. Jos lapsi lukee, on todennäköisempää, että hän myöhemmin elämässään hankkii korkeamman koulutuksen. Iltasadun lukeminen on siis lapselle palvelus nyt ja tulevaisuudessa.

Oman talouteni alakoululainen ei ole perinyt äitinsä rakkautta lukemiseen. On toki myönnettävä, että jos hänen kesälomalleen osuu sadepäivä, on virikkeitä nyt miljoona kertaa enemmän kuin minulla saariston mökillä silloin 80-luvulla. Internet on täynnä hyviä tarinoita eikä sen sisältö lopu ikinä. Internet ei kuitenkaan ole lukemisen vihollinen, vaan oikein käytettynä sen liittolainen.

Keväällä naureskelin ääneen eräälle nettivideolle. Hitlerin raivostumiskohtaus Perikato-elokuvassa oli tekstitetty uudestaan ja tällä kertaa Hitler raivostui kuullessaan Huoltovarmuuskeskuksen kasvosuojainkaupoista. Tyttäreni tuli ihmettelemään, mille nauroin. Sikisi keskustelu, kuka tämä heppu oli ja mille hän todellisuudessa raivostui.

Alakoulussa ei ollut vielä käsitelty toista maailman­sotaa, joten ehdotin, että aloittaisimme iltalukemisena Anne Frankin päiväkirjan. Ilman Hilter-meemiä emme ehkä olisi lukeneet tätä yhtä maailman historian tunnetuimmista kirjoista.

Iltasadun tärkeys ei kuitenkaan tule kirjan historiallisesta merkittävyydestä. Se tulee tarinankerronnasta ja yhdessäolosta ja lukemista seuraavista ajatuksista ja keskusteluista.

Lukuhetki lapsen kanssa on maailman halvin mutta paras tulevaisuusinvestointi.

Vierailija

Paras tulevaisuuden investointi on jääkarhu, koska ne kuolevat kohta ilmastonmuutoksesta johtuvaan sukupuuttoon joten sen arvo vain kasvaa kylmiössä

Sisältö jatkuu mainoksen alla