Me Naiset
|
Ulla Virtanen
Näyttelijä-koomikko Ulla Virtanen itkee myös, kun on iloinen.  Kuva: Juha Salminen
Näyttelijä-koomikko Ulla Virtanen itkee myös, kun on iloinen. Kuva: Juha Salminen

Selvästi tarvitsin itkemistä vain keventämään kiireistä työviikkoa, Ulla Virtanen kirjoittaa.

Suomessa ei mielellään näytetä tunteita. Ehkä pienessä hiprakassa tirautetaan vähäsen. Ennen pidin itseänikin kovanaamana, joka ei juuri itkenyt. Sitten opiskelin näyttelijäksi ja muutuin niin herkäksi, että hämmästytän välillä itseänikin. Parun vuolaasti mitä vaihtelevimmissa tilanteissa ja todella nautin siitä!

Eräänä iltana päätin katsoa elokuvan, johon suhtauduin hieman kyynisesti. P.S. Rakastan sinua kuulosti liian imelältä: mies kuolee ja jättää vielä eläessään vaimolleen kirjeitä, joiden avulla menetyksestä on helpompaa toipua. Aloin katsoa elokuvaa epäluuloisena, ja annas olla, kohta paruin hysteerisesti. Sitä itkua, missä räkä valuu nenästä ja silmät turpoavat saman tien.

Seuraavat kaksi päivää näytin siltä kuin minulla olisi silmätulehdus.

Elokuvan loputtua oloni oli suorastaan katarttinen. Hilary Swankin fiktiivinen suru elokuvassa sai minut vuodattamaan kyynelten mukana omia surujani ja muistojani lähipiirissäni menehtyneistä. Tämän runollisen itkun ansiosta peilistä katsoi märkä, turvonnut ja puhdistuneen onnellinen tomaatti. Seuraavat kaksi päivää näytin siltä kuin minulla olisi silmätulehdus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eilen kuulin kahdesta vanhuksesta, jotka ovat myymässä rakasta 40 vuotta omistamaansa mökkiä. Tämän enempää en heistä tiennyt, mutta se ei estänyt mielikuvitustani lähtemästä lentoon. Aloin itkeä kuin napista painamalla. Puolisoni kysyi hämmentyneenä, mikä minulle tuli. Äänekkään tihrutuksen lomasta sain vaivoin sanottua ”he joutuvat sanomaan hyvästi rakkaalle mökilleen. Lähdön hetki on niin haikea ja he kaipaavat vanhaa pihaansa”. Puolisoni yritti lohduttaa minua sillä, että pariskuntahan varmaan ottaa rahat ja lähtee villisti bailaamaan vuodeksi Vegasiin. Ilahduin ja aloin itkeä onnesta: ihanaa, kuinka he toteuttavat haaveensa.

Mikään näistä ajatuksista, joille itkin, ei tietenkään perustunut faktaan. Selvästi tarvitsin itkemistä vain keventämään kiireistä työviikkoa.

 

Olen ollut väsynyt maailman menoon. Ilmastonmuutos lyö päälle. Maailman johtajat käyttäytyvät kuin itsekkäät idiootit. Maailmassa on hätää ja kärsimystä. Siksi olen keskittynyt mukaviin asioihin, kuten eläinvideoihin. Sitten katsoin videon, jossa eläimet pelastavat toisia eläimiä. Ensiksi reipas hanhi yritti estää kaveriaan joutumasta teuraaksi. Sitten pikkuinen rapu koetti estää ihmistä poimimasta toista rapua piilottamalla tämän halaukseensa. Ja padot aukesivat taas. Itkuni oli voimakas, mutta siinä oli myös toivoa. Hyvyyttäkin on.

Väittäisin, että kunnon räkäitku pidentää ikää aivan yhtä paljon kuin nauru. Vähintään se keventää oloa yhden terapiaistunnon verran.

Twitter @ullavirtanen

Sisältö jatkuu mainoksen alla