Uuden ruokapöydän hankkiminen kaivoi minusta esiin insinöörimäisen tarkkuuden, kirjoittaa Hanna Jensen.

Anteeksi, minä täällä taas. En yleensä käyttäydy tällä tavalla. Mutta se teidän ruokapöytänne netissä, taittaako sen pöytälevyn sävy keltaiseen vai harmaaseen?

Jos kerran pöydän jalat ovat noin 30 senttiä pöydän päädystä, ja jos pöydän pituus on 220 senttiä ja tuolien leveys 53 senttiä, niin montako senttiä jää tilaa pöydän jalkojen välille, eli mihin jalat asettuvat?

Olimme muuttamassa, ja minusta oli kehkeytynyt insinööri. Yksinkertainen tapahtuma, ruokapöydän ostaminen, nostatti ennen näkemättömän tarkkuuden esiin. En ollut koskaan aikaisemmin lähtenyt sisustuskauppaan vain katsomaan pöytiä, ja nyt saatoin käyttää kaksikin tuntia sellaiseen. Tarkkailin pöydän jalkoja ja niiden sijaintia. Ihmettelin, miksi pöytiä suunnitellaan ulkonäön eikä istumisen näkökulmasta. Värin valitseminenkin muuttui vaikeaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tuo kulunut pöydän pinta näyttää siltä, että siitä on väkisin raaputettu trendikäs.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuo pöydän pinta on mahdoton pitää puhtaana.

Liian harmaa, liian keltainen, nyt ei tummaa koska nyt on tarkoitus tehdä muutos, mutta nättihän tuo tummakin on.

”Ei ole pitkään aikaan viestitelty pöydistä”, kirjoitin Whatsappissa ystävälle, joka oli luullut saavansa aiheesta hetken rauhan. Olisi ollut kiitollinen. Edellisenä päivänä olin pommittanut toista ystävää erilaisilla pöytäkuvilla.

”Onko tämä pöytä näytillä missään liikkeessänne”, kysyin suomalaiselta huonekaluvalmistajalta.

”Kyllä, Tampereella”, sieltä vastattiin.

Harkitsin lähtöä Tampereelle, kunnes mies teki intervention ja ilmoitti, ettei pidä pöydästä

Vanhan ruokapöytämme olin myynyt meidän kotiimme muuttaville ihmisille. Olin ostanut sen ystäviltä miettimättä jalkoja, pöydän kantta tai sen tyylisuuntausta viittä minuuttia kauempaa. Pöytä oli vain aina ollut kaunis. Nyt se sai siirtyä seuraavalle perheelle. Näin yksinkertaisesti olin itsekin saanut tai ostanut aiemmat ruokapöydät vanhemmilta, ystäviltä ja tutuilta: ”Kiitos, se on kaunis”.

Meidän pöytämme ostaja mietti hankintaa kauan, mutta lähetti lopulta viestin: ”Kyllä se pöytä tähän kotiin kuuluu.”

Olin hieman kateellinen hänen vastauksestaan. Tärkeintä kuitenkin on, ketkä pöydän ympärillä istuvat.

Tämän vanhan pöytämme jalkojen paikkaa ei ollut miettinyt kukaan.

Kolumni ilmestyi ensi kerran Glorian Kodin numerossa 1/2019. Tämä on Glorian Kodin artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian Kodin juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloriankoti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla