Kun jää yksin puolison kuoltua tai eron jälkeen, joutuu hyvästelemään koko entisen elämänsä. Oma identiteetti on koottava uudelleen, kirjoittaa Me Naisten toimituspäällikkö Sari Parkkonen.

En koskaan unohda, kuinka viime kesänä rantauduin ensimmäistä kertaa yksin veneelläni mökkilaituriimme. Hetkeen sisältyi valtavasti surua ja uuden elämäntilanteen symboliikkaa.

Kun jää yksin eron jälkeen tai puolison kuoltua – kuten minä jäin – joutuu samalla jättämään jäähyväiset koko entiselle elämälleen. Yhtäkkiä on luotava uudet arjen rakenteet ja koottava oma identiteettinsä uudelleen.

Saman kokenut ystäväni totesi: pidä itsestäsi huolta ja keskity tekemään niitä asioita, joista tykkäät. Ensimmäisenä pitikin miettiä, mistä minä pidän? Millainen ihminen olen ja mitä minä osaan?

”Pidä itsestäsi huolta ja keskity tekemään niitä asioita, joista tykkäät.”

Kriisi pakottaa itsetutkiskeluun, jonka seurauksena saattaa löytää itsestään ominaisuuksia ja vahvuuksia, joita ei tiennyt olevan olemassakaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Itselleni saarimökki on ollut uuden elämäni testipaikka. Kun vene lopulta oli poijussa, turvallisen välimatkan päässä laiturista ja tukevasti köysissä, tunsin suurta onnistumisen ja elämänhallinnan iloa. Olin saaressa vain itseni varassa, mutta se ei ollutkaan pelottavaa vaan voimaannuttavaa.

Yksin jääminen ei välttämättä tarkoita yksinäisyyttä. Rinnalla ei ole enää toista ihmistä, jolle olisi erityinen tai jonka kanssa voisi jakaa kaikki ajatuksensa, kokemuksensa, ärsytyksensä ja ilonsa.

Mutta ajan myötä juuri se pakottaa aktivoitumaan ja olemaan sosiaalinen muilla tavoilla. Se voi kannustaa hakeutumaan toisten ihmisten seuraan tai päästämään heidät luokseen. Näkemään itsensä lisäksi myös muut uusin silmin.

Vaikka aluksi tunteekin itsensä puolikkaaksi, voi vähitellen tulla uudella tavalla kokonaiseksi.

Miten sinä olet kokenut yksinäisyyden puolison kuoleman tai eron jälkeen? Kerro meille alla olevan kyselyn avulla ja osallistu jutuntekoon. 

Vastausta voidaan käyttää Me Naisten jutussa nimettömänä. Kirjoittajasta kerrotaan ikä ja sukupuoli, esim. ”Nainen, 33”. Kirjoittajan henkilöllisyys tulee vain toimituksen tietoon.
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla