Näyttelijä Ulla Virtanen rakastaa pitkospuita.  Kuva: Juha Salminen
Näyttelijä Ulla Virtanen rakastaa pitkospuita. Kuva: Juha Salminen

Toisin kuin monissa muissa maissa, Suomessa luontokohteisiin ei myydä lippuja. Ne ovat kaikki vapaasti ja ilmaiseksi käytettävissä. Ulla Virtanen kirjoittaa.

Vietin juuri viikonlopun Lapissa Pyhä-Luoston vaellusreitillä. Retken aikana pohdin paljon luontoamme ja sen tulevaisuutta. Suomessa on nimittäin ihan parasta tehdä metsäretkiä!

Ensinnäkään meidän metsissämme ei tarvitse pelätä. Meillä ei ole sellaisia saalistavia villipetoja, joiden vuoksi pitäisi kantaa metsissä liikkuessa asetta. Itse asiassa ainoa asia, mitä olen ikinä suomalaismetsässä pelännyt, oli metsästäjä, joka ammuskeli Lapin-reissulla kansallispuiston rajan reunamilla.

Toiseksi kansallispuistoissa ja luonnonsuojelualueilla on helppo vaeltaa, sillä niissä on paljon merkittyjä reittejä. (Älä silti koskaan lähde ilman karttaa reissuun!) Reittien varrella on autiotupia ja kiintolaavuja huusseineen. Majoissa on mukava pitää evästauko tai vaikka yöpyäkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kunpa osaisimme suojella upeaa luontoamme paremmin.

Kolmanneksi metsissämme on upeita luonnonnähtävyyksiä, kuten vaikkapa Pyhä-Luoston reitillä mahtava Isokuru. Ja toisin kuin monissa maissa, luontokohteisiin ei myydä lippuja. Ne ovat kaikki vapaasti ja ilmaiseksi käytettävissä. Tätä mietin retkellä paljon: kunpa osaisimme suojella upeaa luontoamme paremmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Suomen Latu on esittänyt suomalaisia jokamiehenoikeuksia UNESCOn aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Se, että voit ilman maanomistajan lupaa mennä metsään vaeltelemaan tai että sinulla on oikeus pystyttää telttasi, mihin haluat, kunhan et ole toisen pihamaalla, ei ole itsestäänselvyys kaikkialla maailmassa. Kotipenkiltä ei jokamiehenoikeuksien merkitystä aina näe. Niiden arvon ymmärtää monesti vasta, kun niitä ei enää ole.

 

Suomalainen luonto on upea! Olen pienestä pitäen tehnyt paljon päiväretkiä ja vaelluksia kansallispuistoihimme. Silti minusta tuntuu, että vasta vanhemmiten olen oppinut todella ymmärtämään luontomme arvon ja sen, kuinka helposti saastuttaminen tai kaupallinen ahneus voivat sen tuhota. Kansallispuistoja ja isoja metsäalueita halutaan kaataa teollisuuden ja asutuksen käyttöön, koska jotkut pitävät niitä tuottamattomina joutomaina. Näin tehdään, vaikka luonnon arvo niin ihmisen hyvinvoinnille kuin myös eläimille ja koko maapallolle on mittaamaton.

Vaikka ilmastonmuutoksen uhka on ollut kauan tiedossa, vasta viime aikoina olemme tarttuneet isommin toimeen. Aiemmin vallalla ollut ajatus siitä, ettei yksittäinen ihminen voi tehdä paljoa, on onneksi vaihtunut, ja monet ovat alkaneet tehdä selkeitä valintoja vähentääkseen roskaamista ja pienentääkseen hiilijalanjälkeään. Toivottavasti tämä kehitys jatkuu. Vaalitaan luontoamme!

Twitter @ullavirtanen

Vierailija

Ihan kiva kun Ulla jaksaa olla optimisti. Itse olen enemmän realistiseen ajatteluun taipuvainen ja uskon ihmisen hukkuvan omaan paskaansa.

"Olen pienestä pitäen tehnyt paljon päiväretkiä ja vaelluksia kansallispuistoihimme" Nooh, kyllä se varmaan on ihan normaalin kokoinen ja monestihan se iso teltta on vain hankalampi pystyttää. Kiva silti kun teillä on yhteiset harrastukset

Sisältö jatkuu mainoksen alla