Kolmekymppinen naisministeri voi ymmärtää yhteiskunnan erilaisia tarpeita monia muita paremmin, kirjoittaa Me Naisten toimituspäällikkö Varpu Varpela.

Naisen elämän paras aika alkaa nelikymppisenä, linjasi seitsemänkymppinen naapurini lasillisen ääressä eräänä iltana. Ajatus tuntui jotenkin lohdulliselta: tässähän sitä vasta hiljalleen haparoidaan kohti laatuvuosia. Nelikymppisenä – toisin kuin kolmekymppisenä – alkaisi taas olla aikaa itselle, mutta ihan uusin eväin.

Nelikymppisyyttä on pidetty myös työelämässä naisten prime timena. Silloin vyöltä löytyy sitä peräänkuulutettua elämänkokemusta, josta viime päivinäkin on taas puhuttu.

Eilen sunnuntaina kävi ilmi, että mitä todennäköisimmin kaikki Suomen viisi hallituspuoluetta ovat hallitustyössään naisten johtamia – ja neljä viidestä nimenomaan kolmekymppisten naisten. Sanna Marin (sd.) nousee 34-vuotiaana maailman nuorimmaksi istuvaksi pääministeriksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nuoret naiset vallankahvassa aiheuttavat myös levottomuutta. Tulevista ministereistä puhutaan Spaissareina ja päivitellään, miten pääministeriksi voi nousta entinen Sokoksen kassa. Murehditaan, unohdetaanko tässä nyt kokonaan iän tuoma viisaus ja elämänkokemus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Työelämässä on ollut pitkään vallalla vanha virsi, jossa nainen on ensin liian nuori, sitten liian kotikeskeinen ja kohta jo liian vanha.

Nyt se on muuttumassa.

Olen iloinen siitä, että meillä vallankahvassa on nimenomaan kolme–nelikymppisiä naisia. Se on nimittäin elämänvaihe, jossa naisen elämässä käy jatkuva ristiaallokko. Omat tarpeet joutavat taka-alalle, koska pitää jatkuvasti hahmottaa eteen, taakse ja sivuille: työelämän vaatimuksia, lasten tarpeita, eläköityvien vanhempien huolia.

Uskon, että jatkuva ristiveto on päättäjälle hyväksi. Se laajentaa perspektiiviä ja antaa kyvyn empatiaan: kolmekymppinen naispäättäjä saattaa ymmärtää parhaiten erilaisia keskenään ristiriitaisia tarpeita, joita yhteiskunnassa on.

Jos elämänkokemus on kultaa, niin kyky empatiaan on vähintääkin timanttia. Ja sitä, jos jotakin, tarvitsemme juuri nyt.

Jormanainen

Empatian tunteminen on hieno asia, mutta maata johtavan hallituksen päätökset pitää tehdä järjellä ja ymmärryksellä, jotka näyttävät olevan vahvasti kateissa hallituksesta. Älkää nyt tunteiden perusteella maata johtako.

Isot onnittelut!

Pidä Sanna Suomesta huolta veteraanit tekivät palveluksen meille kaikkille ettei tarvitse ripaskaa tanssia eli  kova työ  sinulla mutta kun pidät   pään kylmänä ja jalat lämpimänä onnistut varmasti!

Sisältö jatkuu mainoksen alla