Huonekalujen kasaaminen opettaa selviytymiskeinoja, jotka ovat tärkeitä myös mielenterveydelle, kirjoittaa toimittaja Eveliina Linkoheimo. 

Ostimme hiljattain uuden vaatekaapin. Säästösyistä päätimme koota sen itse puolisoni kanssa. Kun kaappi saapui, alkoi kaduttaa. Neljä metriä Ikean Paxia, tuhottoman painavat peiliovet, yhteensä 18 vetolaatikkoa.

Savotan aikana huomasin jotain kiinnostavaa: huonekalujen kasaaminen opettaa selviytymiskeinoja, jotka ovat korvaamattoman tärkeitä mielenterveydelle.

Kun emme päässeet alkuun, kaksi ystävääni tuli apuun. He ovat sitä käsittämätöntä ihmistyyppiä, joka rakastaa ikealaisten kasaamista. Toinen tulkkasi ohjeita, toinen kasasi laatikoita huimaa vauhtia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ensimmäinen oppitunti: kaikki on helpompaa yhdessä. Esimerkiksi masentuneen voi olla vaikeaa etsiä apua, käydä kaupassa tai tulkata Kelan tukihakemuksia. Kun joku pitää kädestä ja auttaa alkuun, epätoivo alkaa helpottaa ja voimaton olo kevenee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaappiprojektin aikana opin myös, etten kerta kaikkiaan puhu ikeaa. Työnsin puutappeja vääriin koloihin ja pitelin osia ylösalaisin. Kiukutti.

Oppi numero kaksi: epäonnistuminen tekee hyvää, etenkin jos on tottunut pärjäämään. Silloin oivaltaa, ettei kukaan ole kaikessa hyvä.

Kasaaminen vei meiltä lopulta yli kuukauden. Se tuntui nololta, sillä ahkera olisi selvinnyt hommasta parissa päivässä. Sitten muistin, että meillä oli takana jo muutto ja monen kuukauden uuvuttava remppaprojekti.

Kolmas oppitunti on ehkä se tärkein: joskus on vain tunnustettava omien voimavarojen puute.

Ja annettava itselle lupa maata sohvalla, kun siltä tuntuu.

Ei enää ikeaa

Säästää hermoja ja luontoa, kun ostaa kotimaisen kaapin ulkomailta rahdattujen lastulevykasojen sijaan. Laatukalusteet säilyvät jopa lapsille tai uudelleen myytäväksi, eivätkä päädy muutamassa vuodessa kaatopaikalle kuten esim. omat Ikea-harhaostokseni.

Vierailija

Kuka on tarpeeksi tyhmä tilatakseen Ikeasta kaapin ilman sen kasaamista? Itse olen aina ottanut myös kasauksen, jotta vältyn turhilta päänsäryiltä.

Suosittelen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla