Kuvat
Panu Pälviä
Jenni Kokander kiittää niitä, jotka korjaavat hänen virheensä. Terveisiä toimitukseen!
Jenni Kokander kiittää niitä, jotka korjaavat hänen virheensä. Terveisiä toimitukseen!

”Kirjoitusvirheet eivät laske kirjoitetun mielipiteen arvoa”, kirjoittaa Jenni Kokander kolumnissaan.

Huomasin eilen kauhukseni, että Instagram-postaukseeni oli livahtanut kirjoitusvirhe. Heti rapsahti kielipoliisilta sakko.

Katson kaikki julkiset ulostuloni todella tarkalla silmällä. Silti toisinaan käy niin, etten huomaa virheitä.

Minulla ei ole diagnosoitua lukihäiriötä, mutta erilaiset oppimisvaikeudet siivittivät kouluaikaani. Nykyään onneksi lukivaikeudet tunnistetaan ja huomioidaan jo herkemmin kuin minun kouluaikoinani.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Onneksi minulla oli kannustavia ja viisaita opettajia, jotka näkivät kirjalliset intohimoni virheiden läpi. Kerran äidinkielen opettajani palautti lukiossa aineeni ja totesi: ”Olihan siinä virheitä, eikä tämä nyt mikään tyylipuhdas äidinkielen aine ole. Ennemminkin kolumni. Ehkä pä sinä kirjoitat joskus kolumneja johonkin lehteen! Kyllä ne sitten korjaavat kirjoitusvirheet siellä toimituksessa”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sosiaalisessa mediassa ihmiset eivät ole yhtä kannustavia ja ymmärtäväisiä. Jokaisesta virheestä sakotetaan. Tekstin sisällöllä ei ole mitään merkitystä, jos yhdyssanasäännöt ovat päässeet unohtumaan.

Tämä ilmiö on saanut monet jättämään itsensä ilmaisemisen kokonaan sivuun. Pelko pilkan ja sättimisen kohteeksi joutumisesta on niin suuri, että on helpompi jättäytyä taka-alalle.

Ymmärrän toki ihmisten huolen suomen kielestä. Kirjoitetun ja puhutun suomen kielen väheksyminen ja laiskistuminen sattuu myös minun sieluuni.

Tunnistan ilmiön kielen rappiosta, mutta sillä on harvoin yhteyttä yksittäisten ihmisten kirjoitusvirheisiin.

Kirjoitusvirheet eivät saisi koskaan laskea kirjoitetun mielipiteen arvoa. On hirvittävää nähdä, kuinka ihmisten mielipiteet mitätöidään kommentoimalla ”opettele kirjottamaan ja tuu sitte vasta kertomaan mitä ajattelet”. On kamalaa ajatella, ettei lukihäiriöinen uskalla ottaa kantaa keskusteluun pelätessään, että hänet ristiinnaulitaan kirjoitusvirheen takia.

Olen huomannut, että aktiivinen kirjoittaminen vähentää virheitä. Minulle on ollut tärkeää, että olen kirjoittanut ahkerasti lukivaikeuksista huolimatta.

Vaikka virheitä tulee edelleen, olen oppinut elämään ominaisuuteni kanssa ja kunnioittamaan itseäni kirjoittajana. Tie olisi ollut vähemmän kivinen, jos minun ei olisi tarvinnut selitellä, etten ole tyhmä tai laiska, vaikka en pilkun paikkaa aina hahmotakaan ja minun pitää joka vuosi tarkistaa Googlesta, onko ’äitienpäivä’ yhdyssana.

Lukihäiriöllä, tai muilla oppimisvaikeuksilla, ei ole suoraa yhteyttä ihmisen älykkyyteen. Usein oppimisvaikeuksien taustalla on erityisherkkyyksiä, jotka saattavat aiheuttaa hahmottamisen vaikeutta tai huonontaa keskittymiskykyä mutta toisaalta myös kehittää havainnoimaan maailmaa tarkasti ja viisaasti.

On sääli, jos tällaisten ihmisten ääni jää kuulematta vain siksi, että he pelkäävät kielipoliisin pamppua. 

äikästä laudatur

Minulla on lukihäiriö, mutta olen samalla yksi pahimmista kielipoliiseista somessa. Ei ne kirjoitusvirheet haittaa, vaan pilkuttomuus, pistettömyys ja hallitsemattomat lauseenrakenteet. Olen samaa mieltä, että kaikilla on oikeus ilmaista mielipiteensä kirjoitusvaikeuksista huolimatta, mutta pelkästään tällä viikolla olen lukenut kolme päivitystä, joiden sisältöä en ymmärrä. Ehkä oma lukihäiriöni tekee sen, että ymmärrän sisällön vasta, kun teksti on jäsennelty oikein. Lukihäiriöinen voi oppia kirjoittamaan laadukasta tekstiä, kunhan tarkistaa omat kirjoituksensa, lukee ne ääneen ennen päivittämistä ja opettelee yksinkertaiset pilkkusäännöt. Vaikeudet kieliopissa ei edes ole lukihäiriön oire (tein graduni lukihäiriöstä). Lukihäiriö ei saisi olla tekosyy olla kehittämättä itseään.

Vierailija

En naureskele enkä pilkkaa (eli kommentoi mitään virheestä), mutta pidän kyllä helposti kirjoittajaa jokseenkin tyhmänä. Tosiaan huonolla kielellä kirjoitettua mielipidettä on vaikea ottaa vakavasti. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla