Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Melania Trump vaatii seksuaalisesta ahdistelusta ”todella kovia todisteita”. Ongelma on, että useimmiten sellaisia on mahdoton esittää.

Kun työkaveri ehdotteli sinulle rasvaisia iltavuorossa, oliko sinulla nauhuri takataskussa? Kun puolituttu hipelöi taas pikkujouluissa reittäsi tai suukotteli ohimennen kaulaasi, otitko kehostasi dna-tunnisteen? Kuinka monta todistajaa oli paikalla, kun pomo uhkasi tuhota urasi, ellet suostuisi ottamaan suihin?

Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Melania Trump vaatii ABC-kanavan tv-haastattelussa ”kovia todisteita” niiltä, jotka tuovat julki syytöksiä seksuaalisesta ahdistelusta. Kanava on julkaissut ennakkomateriaalia erikoishaastattelusta, joka esitetään Yhdysvalloissa tänä perjantaina.

– Tuen näitä naisia, ja miehiä myös, mutta pitäisi voida esittää todella kovia todisteita. Jos syytät jotakuta, esitä todisteet, Melania Trump sanoo ABC:n videolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Pitäisi voida esittää todella kovia todisteita. Jos syytät jotakuta, esitä todisteet.”

– Et voi vain sanoa, että ’minua ahdisteltiin’ tai ’sinä teit tämän minulle’. Joskus media menee liian pitkälle siinä, miten tarina kerrotaan, eikä se ole oikein, hän jatkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Enää pitäisi tietää, mitä tällaiset ”todella kovat todisteet” Melania Trumpin mielestä ovat ja miten niitä voisi haalia kasaan. Yleensä häirintä tapahtuu kahden kesken, suljettujen ovien takana. On vain sana sanaa vastaa.

Voisinhan tietysti napata reippaasti pakarastani sormenjäljet seuraavan kerran, kun kollega puristelee sitä ilman lupaa. Tai jos asennettaisiin kaikkien rakennusten kaikkiin huoneisiin vakiona valvontakamerat ja nauhoituslaitteet?

Mitä voimme tehdä?

Oikeusvaltiossa ihminen on syytön, kunnes toisin todistetaan, eikä ketään saa syyttää perusteitta. Varmasti #MeToo-liikkeen myötä on tapahtunut myös ylilyöntejä. Mutta eihän tämä niinkään voi mennä, että sikailu saa rauhassa jatkua vaikka vuosia, kun kukaan uhri ei uskalla avata suutaan ”kovien todisteiden” puutteessa.

Kun tarpeeksi monta uhria uskaltaa kertoa kokemastaan edes jollekulle, on pieni mahdollisuus, että uusia uhreja ei enää tule.

Läheskään kaikki häirintätapaukset eivät päädy isoin otsikoin mediaan. Suurin osa ahdistelijoista ei ole julkisuuden henkilöitä.

Ihannetilanteessa uhri puuttuu häirintään heti: lopeta, tuo ei käy, minua ei kohdella näin. Tosielämä ei välttämättä ole noin yksinkertaista. Tekijä voi olla valta-asemassa uhriin nähden. Uhri saattaa pelätä tulevaisuutensa ja maineensa puolesta. Hän saattaa ymmärtää vasta paljon myöhemmin, että hänelle on tehty väärin.

Yksi keino on kertoa tapahtuneesta ensin pienelle porukalle. Perheelle, ystäville, kollegoille. Kysellä lähipiiriltä, ovatko he kokeneet samaa. Jos häirintä tapahtuu työpaikalla, voi puhua ahdistelijan esimiehelle. Mikään näistä keinoista ei välttämättä ratkaise tilannetta, mutta kun tarpeeksi monta uhria uskaltaa puhua kokemastaan edes jollekulle, on pieni mahdollisuus, että uusia uhreja ei enää tule.

Kun kovatkaan todisteet eivät riitä

Melania Trumpin peräänkuuluttamia ”kovia todisteita” ei löytynyt, kun Brett Kavanaugh’ta syytettiin opiskeluaikaisista ahdisteluista, jopa raiskausyrityksestä. Oli vain kolmen naisen lausunnot. Viime viikolla Kavanaugh valittiin elinikäiseen tuomarinvirkaan Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen.

Aina eivät riitä edes ne ”kovat todisteet”. Eräs mies tunnusti toistuvat käpälöintinsä ihan itse ääninauhalle:

– Parasta ottaa vähän TicTaceja siltä varalta, että päädyn suutelemaan häntä. Tiedätkö, viehätyn automaattisesti kauniista – alan vain suudella heitä. Se on kuin magneetti. Suutelen vain, en odottele. Kun olet tähti, he antavat sinun tehdä niin. Voit tehdä mitä vain. Tarttua heitä pillusta. Voit tehdä mitä vain.

Tasan kuukausi sen jälkeen, kun Washington Post julkisti kyseisen ääninauhan, Melania Trumpin aviomies Donald Trump valittiin Yhdysvaltain presidentiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla