Karoliina Pentikäisellä on uusperhe, ripaus angstia ja taito tilata menopaluu Tammelantorilta.
Karoliina Pentikäisellä on uusperhe, ripaus angstia ja taito tilata menopaluu Tammelantorilta.

Karoliina Pentikäinen päätti puolisonsa kanssa, että kännykät laitetaan jäähylle iltakuuden jälkeen. Miten siinä kävi?

Mies työnsi vielä ulkoilmasta viileät farkkujalkansa peittoni alle ja alkoi selostaa, vaikka selvästi näki, että olin ehtinyt jo nukahtaa. Kello läheni yhtätoista, ja hän oli juuri palannut Succesful Mind -seminaaripäivästä

 ”Jutta ja Juha (Larm) kertoivat, että niille makuuhuone on kännykkävapaata aluetta. Pitäisikö meidän vetää vieläkin pidemmälle? Jätettäisiin puhelimet kokonaan pois iltakuuden jälkeen.”

Hieraisin silmiäni. ”Sopii”, mumisin ja nukahdin uudelleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aamulla lupaus iski tajuntaani. Olimme puhuneet kännykkäajan vähentämisestä ennenkin – kuten varmasti kaikki muutkin ikäisemme perheelliset – mutta nyt ajatus pelotti.

Miten kännykkätauko vaikuttaisi ystävyyssuhteisiin? Jäisimmekö jostain paitsi? Ja kuinka hoidettaisiin illan työsähköpostit? Alkoi pelottaa sekin, millainen viestikaaos kännykässä odottaisi aina aamuisin.

Jännityksestä huolimatta otimme projektin tosissamme.

Ensimmäisinä iltoina käsi hapuili puhelinta vaistomaisesti niin monta kertaa, että alkoi ihan hävettää. Teki mieli tarkistaa seuraavan päivän aikataulut, bussireitit ja vastata kaveriporukan WhatsApp-ketjuun. Pysyimme kuitenkin tiukasti linjassamme.

 

Pari viikkoa rajoitusten aloittamisen jälkeen koitti perjantai, jolloin tytär oli mummolassa ja meillä miehen kanssa kahdenkeskistä aikaa. Makoilimme sohvalla. Nauroimme ja juttelimme niin kuin ihmisten oikeasti kuuluisikin jutella. Silmiin katsoen, aidosti kuunnellen. Taustamusiikki oli loppunut ajat sitten, puhelinten olemassaolo unohdettu. Se läsnäolo, mihin olimme pyrkineet rajoitteilla viikkotolkulla, toteutuikin nyt kuin itsestään.

Samassa hetkessä havahduin siihen, kuinka paljon kännykän käytössä on samaa kuin seksissä. Molempia voi yrittää kontrolloida kalenterin ja numeroiden avulla.

Voi asentaa kännykkään sovelluksen, joka katkaisee netinkäytön sovitulla minuutilla. Ja voi sopia puolison kanssa, että ainakin kahdesti viikossa on nakuiltava. Kuten tarkoilla sopimuksilla yleensä, voi näilläkin saada ihan ok-tuloksia.

Parasta on kuitenkin silloin, kun halu toimia samansuuntaisesti löytyy ilman paineita ja sääntöjä. Kun ei ole pakko. Kun olisi lupa ja vapaus valita aivan jotain muutakin.

Ja silti ainoa, mitä haluaa tehdä, löytyy toisen vierestä. Siinä hetkessä Instagram, uni ja kaikki muu muuttuvat toissijaisiksi.

Kolmistaan-blogi: menaiset.fi/blogit/kolmistaan

Sisältö jatkuu mainoksen alla