Jokainen meistä juoruaa ja puhuu selän takana pahaa. Olisi kuitenkin hyvä tiedostaa omien puheidensa seuraukset, Jenni Kokander kirjoittaa.

Meille julkisuudessa työtä tekeville ihmisille on arkipäivää nurista siitä, kuinka meistä juoruillaan lehdissä. Joskus tuntuu, että toimittajat vääntelevät kommenttejamme antaen täysin väärän kuvan siitä, mitä ajattelemme ja millaista viestiä haluamme itsestämme välittää.

Toki on ironista, kuinka ”tavallisen” ihmisen kasvot on blurrattu tunnistamattomiksi yksityisyyden suojan nojalla, kun taas ”julkkiksesta” on otettu paparazzikuva.

Todellisuudessa paskanpuhujahyeenat ovat meidän kaikkien kintereillä. Ja mikä pahinta, lähes jokainen meistä levittää juoruja ja puhuu selän takana pahaa kollegastaan, sukulaisestaan, kaveristaan tai vaikka ihmisestä, jota ei ole koskaan tavannutkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Itselläni on lähimenneisyydestä kokemus siitä, kuinka erään ystäväni negatiivinen analyysi eräästä kollegastani, jota en ollut koskaan edes tavannut, pysyi mielessäni jopa vuosia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt keväällä tutustuin itse tähän henkilöön. En ollut käsittää, kuinka olin vuosia ajatellut, että hän on sellainen, millaiseksi ystäväni oli hänet mustamaalannut.

 

Juoruiluhan on ihanaa, ja pieni nurina ja toisten syyttely selän takana kahvihuoneessa puhdistaa kivasti ilmaa.

Olisi kuitenkin hyvä tässäkin tiedostaa omien puheidensa seuraukset. Jos kerrot absoluuttisena totuutena analyysejä toisen persoonasta tai arvostelet hänen toimintaansa tietämättä tilanteiden totuudenmukaisuutta, saati lähtökohtia, olet itse sisältä ripulia.

Usein tuntuu houkuttelevalta kertoa jokin juoru eteenpäin luotetulle ystävälle, mutta lause ”sä et saa sitten kertoa tätä kenellekään” kumoaa itsensä saman tien, kun alat levittää tarinaa.

Aina olisi hyvä muistaa, että jos et pysty itse pitämään salaisuutta, et voi vaatia sitä muiltakaan.

 

Pitäisi tiedostaa, että jokaisen ajatukset ovat omia. Jos sinun mielestäsi Markku onkin ällöttävä, pihi juntti, jolla on taatusti rikollinen tausta, ajatuksellasi ei ole välttämättä mitään tekemistä yleisen mielipiteen kanssa. Ellet sitten itse ala levittää ilosanomaa Markun kusipäisyydestä.

Ennen kuin aloitat sen ihanan juoruilun ja paskanjauhannan, voit suorittaa Sokrateen kolmoissuodatintestin. Ne kolme olennaista teesiä ovat totuus, hyvyys ja hyödyllisyys.

Mieti ensin, onko juttu, jonka aioit kanssaihmisestäsi jakaa, varmuudella totta. Sitten mieti, onko se juttu, jonka meinasit hänestä kertoa hyvä asia. Lopuksi harkitse, onko siitä hyötyä kenellekään, että kerrot jutun eteenpäin.

 

Tiedän, että työpaikan kahvihuoneessa on paljon tylsempää, jos vain kehumme siellä toisiamme. Ehkä on silti hyvä miettiä, lisäävätkö omat puheet hyvinvointia ja onnellisuutta yhteisössä. Vai tekevätkö ne päinvastaista: myrkyttävät jo ennestään tulehtunutta keskustelua ihmisten välillä.

Vierailija

Tämä <3 Leikkaan jutun lehdestä ja laitan töissä kahvihuoneen pöydälle. Ehkä joku edes lukee ja päättää jättää seuraavan juorun tai pahan puheen sanomatta

Sisältö jatkuu mainoksen alla