Kuvat
Panu Pälviä
Jenni Kokander uskoo, että on onnellisempi, kun ei halua koko ajan jotain.
Jenni Kokander uskoo, että on onnellisempi, kun ei halua koko ajan jotain.

Haluanko vai tarvitsenko? Tätä kysymystä voi käyttää ohjenuorana moneen muuhunkin asiaan kuin vain pienempään hiilijalanjälkeen, pohtii Jenni Kokander. 

Ilmastokriisi on palauttanut ajatteluni peruskysymysten äärelle. Niistä päällimmäiseksi on noussut tarvitsenko vai haluanko? Olen jo pitkään perustanut ostopäätökseni tälle kysymykselle. Esimerkiksi: tarvitsenko uudet sukkahousut vai haluanko vain nuo ihanat turkoosit, koska sellaisia minulla ei vielä ole ja koska tiedän, että ne aiheuttaisivat ihania, sääliviä katseita nuorten hipsterikollegoideni joukossa.

Usein olen vain heikko ihminen ja ostan tarpeettomat sukkahousut tai ihanan Himalajan ruususuolan, vaikka kaapista löytyy kaikkea merisuolasta savusuolan kautta Herbamareen.

Tärkeintä on prosessi. Ajattelen, että kaiken alku on tuossa kysymyksessä. Jos muistutan itseäni omasta inhimillisestä turhamaisuudestani, niin käyttäytymiseni muuttuu pikkuhiljaa. Jätinpä juuri täydelliset, mutta tarpeettomat kultaiset maiharit kauppaan, vaikka kuinka olisin halunnut ne ostaa!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tätä elämänvalintoja ohjaavaa ydinajatusta voi käyttää monessa muussakin asiassa kuin ohjenuorana pienempään hiilijalanjälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miksi sinun pitäisi laihduttaa? Siksikö, että haluat näyttää paremmalta? Sinun ei tarvitse! Sinun ei tarvitse mukautua markkinatalouden sanelemaan elähtäneeseen kuvaan ihmisestä, joka kelpaa vain tiettyyn muotiin ahdettuna.

Jos motiivisi painonpudotukseen taas on terveydellinen, silloin et ainoastaan halua olla parempi versio itsestäsi, vaan sinun tarvitsee tehdä se.

Halu naamioituu usein tarpeeksi. Jos oikein kovasti haluan uuden auton, pystyn perustelemaan sen itselleni helposti. Jokainen ihminen on ”loman tarpeessa”, mutta kaikilla ei ole siihen mahdollisuutta.

Mitä enemmän on rahaa ja vapautta valita, millaista elämää elää, sitä enemmän on tarpeita. Ihmiset, jotka ovat tottuneet pärjäämään vähemmällä, tarvitsevat usein vähemmän. On silmiä avaavaa nähdä esimerkiksi sodan jälkeen uudelleen rakennettu elämä, jossa iloitaan turvasta.

Tässä onkin jonkinlainen onnen avain. Jos oikeasti mietin, mitä tarvitsen, niin minulla on kaikki ja liikaakin.

Halut tulevat useimmiten ulkoisista odotuksista ja paineista. Sinun pitää olla kaunis, urheilullinen, sosiaalinen ja varakas. Ennen kaikkea sinun tulee unelmoida siitä, mistä kaikki muutkin, jotta pyörät pyörivät ja rahakone laulaa.

Perimmäiset tarpeet tulevat sisältäpäin. Hyväksyä itsensä ja tulla hyväksytyksi, rakastaa ja tulla rakastetuksi. Nämä tarpeet ovat vieläpä hiilineutraaleja.

Vierailija

Ideologisesti työtön kirjoitti:
Hyvä pointti. Haluanko mennä töihin? En.
Tarvitseeko mennä töihin? Ei.
Voitin siis.

Ole onnellinen että jotkut muut haluavat mennä töihin. Heidän palkastaan höylätään siivu sinunkin tarpeisiisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla