Me Naiset
|
Jenni Kokander
Jenni Kokander arvelee olevansa hyvä kummitäti. Kuva: Juha Salminen
Jenni Kokander arvelee olevansa hyvä kummitäti. Kuva: Juha Salminen

Jokainen on siunauksen arvoinen, eikä siihen pitäisi tarvita kenenkään lupaa, Jenni Kokander kirjoittaa uudelle kummipojalleen.

Rakas Onni. Olet nyt viisi viikkoa vanha, mutta tuntuu kuin olisit ollut täällä aina – ja niin tavallaan oletkin. Olet ollut vanhempiesi sielussa pienenä kipinänä, toiveena ja liikkeelle panevana voimana. Olet kuljettanut heitä eteenpäin kohti toisiaan läpi erilaisten elämänvaiheiden. Sinä olet ollut se toivo ja usko, jota mukanaan kantaen äitisi ja isäsi ovat tulleet tähän. Sinun luoksesi.

Sinä olet erityinen lapsi. Kaikilla meillä ihmisillä on tarkoitus ja tehtävä, mutta se ei aina ole niin kirkas ja näkyvillä kuin sinun kohdallasi. Sinä kannoit mukanasi valoa ensi hetkestä ja kerroit meille selkeästi, miksi olet täällä. Sinä yhdistit meidät.

On kunnia saada olla kummitätisi. En kuulu kirkkoon, mutta voin silti olla hengellinen kasvattajasi, täyttää kaikki kummin velvollisuudet ja luottamustehtävät. Tuntuu hullulta, etten voi evankelisluterilaisen kirkon silmissä tai kirjoissa olla virallinen kummisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vanhempasi valitsivat sinulle kummit omia arvojaan peilaten, mutta suuresti omaa seurakuntaansa kunnioittaen. He eivät järjestä sinulle ristiäisiä vain tavan tai teatterin takia, vaan rakkaudesta ja vakaumuksesta. He ovat valinneet sinun ympärillesi ihmisiä, joihin luottavat ja jotka haluavat kiinnittää sinuun kummiuden siteellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siunausta ei koskaan voi olla liikaa. Jokainen on siunauksen arvoinen, eikä siihen pitäisi tarvita kenenkään lupaa. Hyvä hengellisyys on puhdasta rakkautta, eivätkä mitkään säännöt tai lait saisi sitä rajoittaa.

Elämme maailmassa, jossa uskonnon varjolla tehdään paljon pahaa. Sen vuoksi kaiken hyvän hengellisyyden rajoittaminen on todella vaarallista. Sen sijaan että luokittelemme toisiamme oikein ja väärin ajatteleviin, ”meihin” ja ”teihin”, voisimme etsiä yhteyttä.

”Rakas Onni, sinussa on kaiken alku.”

Haluan uskoa utopiaan maailmasta, jossa vanhentuneet säännöt, lait ja ihmisten kirjoittamat rajat eivät enää estä meitä kohtaamasta toisiamme.

Minä toivon ja uskon, että meillä on toisillemme paljon annettavaa. Sinä voit olla minun hengellinen tiennäyttäjäni ja minä sinun. Toivon, että saamme tulevaisuudessa elää maailmassa, jossa kulttuurit ja uskonnot sulautuvat toisiinsa vahvistaen toistensa identiteettiä.

Meille jokaiselle kehittyy erilainen ja henkilökohtainen tapa tulkita elämää ja sen viestejä. Haluan rakentaa kanssasi maailmaa, jossa kunnioitamme toistemme tapaa hahmottaa itseämme ja kaikkia eteen aukeavia mysteereitä.

Rakas Onni, sinussa on kaiken alku. Meissä ihmisissä on.

Helsingissä 6.7.2018

Kummisi Jenni

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.

Leelia

"Kummin kaltainen henkilö" voit lapselle toki olla ja olla tärkeänä aikuisena tätä pientä ihmislasta kasvattamassa, mutta kaste on kristillisen kirkon sakramentti, joten mielestäni olisi outoa jos olisit virallisena kummina osana tätä pyhää toimitusta jos et kyseisen tahon oppeihin edes usko.

Vierailija

Se on kyllä ihan oikein ettei kirkkoon kuulumaton saa hääräillä kummina, joku roti sentään. Täytyyhän minunkin saada jotain hyötyä siitä että kuulun kirkkoon. En tosin pääse hautaan ilmaiseksi, en saa papin palveluja ilmaiseksi jne vaikka olen maksanut kirkollisveroa vuosikymmeniä, mutta saa sentään oikeuden hoitaa kummiuden vaativaa vastuullista tehtävää kun minulla on tuo maksettu jäsenyys, mikäköhän sen kummilapseni nimi muuten oli...

Sisältö jatkuu mainoksen alla