Kuolevaa tekevä ihminen hämmentää Instagramien ihanien sisustus-, asu-, ruokakuvien joukossa. 

”Mun mielestä on kauheaa, että näin kauniit kasvot kuolevat 26-vuotiaana”, kirjoittaa nuori nainen Instagramissa. Hän sairastaa syöpää ja hänet on juuri siirretty saattohoitoon. Ja kyllä, hän on hyvin kaunis.

Olen viime viikkoina päätynyt seuraamaan tosi-tv-julkkis Janita Lukkarisen kamppailua kuolemaa vastaan. Aggressiivista syöpää sairastava Lukkarinen on raportoinut Instagramissa @juanitapupu-tilillään avoimesti sairautensa vaiheista.

Viime aikoina Lukkarinen on surrut kohtaloaan, jättänyt jäähyväisiä ja listannut asioita, joita haluaisi tehdä vielä ennen kuolemaansa. Hän myös toivoo, että joku tulisi laittamaan hänelle hiustenpidennykset. Hän kun haluaisi lähteä nättinä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nuoren naisen kohtalo on sydäntäsärkevä, mutta kaikki eivät ole tarjonneet vain sympatiaa ja tsemppiviestejä. Lukkarista on syytetty huomiohakuisuudesta, rahan kerjäämisestä ja pinnallisuudesta – sillä kuka nyt miettii hiustenpidennyksiä, kun loppu lähenee? Onkohan hän sairas laisinkaan? ”Ei kuoleva näytä tuolta.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miltä kuoleva sitten näyttää? Moniko meistä voi perustaa mielipiteensä todellisuuteen, ei vain mielikuvaan? Mitä kuolevan sopii ajatella? Vain jotain syvällisiä?

Instagramin ihanien sisustus-, ruoka- ja asukuvien seassa kuolemaa tekevä ihminen hätkähdyttää. Siinä tuntuu olevan jotakin sopimatonta, lähes julkeaa, sillä olemme tottuneet pitämään kuolemista – kuten myös surua – intiiminä asiana.

Mutta juuri siksi Lukkarisen avoimuus on hienoa. Hän tekee näkyväksi luonnollisen osan elämää, joka on nykyajassa kuitenkin usein piilotettua. 

HeikommanPuolella

Olen samaa mieltä kolumnin kirjoittajan kanssa. Ihmettelen aina että mikä on empatianpuutteisten ihmisten paikka maailmassa, laittaa muut kärsimään? Oksettavaa ja rumaa, että ihmiset lynkkaa kuolemansairasta. Vaikka en ajattele kaikkien Janitan valintojen olevan hyviä, mulla kuitenkin toimii käytöstavat ja mielestäni niihin kuuluu erityisesti se että vakavasti sairasta ei lynkata. Antaa hänen lähteä arvokkaasti, syöpä aiheuttaa jo niin paljon kipua että sitä ei tarvitse lisätä lynkkaamalla.

Menkää jo itseenne

Näissäkin kommenteissa se näkyy. Ihmiset on kylmiä. Eikö voitaisi toivoa että löytyy ihmelääke tai parannus, ettei toisen tarvitse lähteä vielä. Sitä ne läheisetkin varmaan toivoo. Mitä se meille kuuluu mitä hän sometileilleen laittaa. Esim. Insta bloggaa jos on laiton päivitys, muuten se ei muille kuulu. Älköön häntä Seuratko sellaiset joita ärsyttää. Tyhmää läpätystä rahankeruusta ja muusta turhanpäiväisestä. Toivottavasti kun teidän aika koittaa, joku on neuvomassa mitä saatte sanoa, tuntea ja pukea päällenne. Oikeesti ihmiset.esimerkkinä: olen lakannut kynnet ihmiseltä joka kuoli noin neljä tuntia lakkauksen jälkeen. Hän oli hyvin onnellinen kynsistään ja oli ihanaa että niin pieni asia sai hänet hymyilemään viime hetkinään. Ei kaikki tahdo lakkausta. Mut hän tahtoi. Me kun ollaan erilaisia kaikki!

Sisältö jatkuu mainoksen alla