Dollar Street -projekti paljastaa, miten vääristynyt mielikuvamme muiden maiden ihmisten arjesta on, kirjoittaa Hanna Jensen.

Mitähän näkisi, jos saisi kurkistaa tavalliseen, keskiluokkaiseen kotiin Tansaniassa, Venezuelassa tai Syyriassa? Voisi avata keittiön ja kylpyhuoneen kaapit? Ruotsalaisen Gapminder-järjestön tutkijat Anna Rosling Rönnlundin johdolla totesivat vuosia sitten, että mielikuvamme muiden maiden ihmisten arjesta ja asumisesta on vääristynyt, koska näemme uutisissa niistä enimmäkseen pelottavia ja etäännyttäviä katastrofiuutisia, arjen poikkeustiloja. Emme ymmärrä, että saman tuloluokan ihmiset asuvat lopulta hyvin samalla tavalla eri puolilla maailmaa.

Gapminderin Dollar Street -projektissa vierailtiin yli 300 kodissa 50 maassa. Kodit valokuvattiin, mutta niitä ei stailattu. Tutkijat rakensivat kuvista nettiin 30 000 kuvan kollaasin (gapminder.org/dollar-street). Gapminder visualisoi pitkän, kuvitteellisen kadun, Dollar Streetin, jolla asuu koko maailma. Vasempaan päähän he sijoittivat köyhimmät asukkaat ja oikeaan reunaan hyvätuloisimmat perheet.

Klikkaillessani kuvia huomasin nopeasti, että janan vasemman reunan kodeissa sohvana oli muovinen ja reikäinen tuoli, kun taas oikean reunan kodeissa sohva muuttui nahkaiseksi kulmasohvaksi. Katsoin kuinka asukkaat pesivät kotona hampaitaan: oikeassa laidassa hammasharjalla ja vasemmassa sormella, savea hammastahnana käyttäen. Suomalaisia koteja ei ole kuvattu dollarikadulle mutta ruotsalaisia on. Marimekon vahakangas ruotsalaisen Västibackenin perheen keittiössä! Romanttiset sängynpeitot ja värikkäät suihkuverhot ympäri maailmaa! Sohvapöydät kiinni sohvissa, täyteen sullotut maustehyllyt kaikilla! Dollar Street paljastaa, kuinka paljon me käytämme muovia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Dollar Streetin tutkimus on käänteentekevä, koska se tuo kaukaisen ja vieraan lähelle samastuttavien yksityiskohtien, kuten hammasharjan tai vessanpöntön avulla. Anna Rosling Rönnlund on onnistunut tavoitteessaan: kuvat näyttävät, kuinka asuminen ja arkielämä ovat samoissa tuloluokissa enemmän samanlaista kuin erilaista, kulttuurieroista huolimatta. Dollar Street tekee sen näkyväksi paremmin kuin yksikään infografiikka olisi tehnyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kolumni ilmestyi ensi kerran Glorian Kodin numerossa 9/2019. 

Lisää Glorian Kodin juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloriankoti.

Tyke

Aiheesta olis ollut kiva lukea enemmänkin. Saahan tuossa perspektiiviä. Paitsi jos oma ylempi keskiluokkakupla, niin silloin keskeisimpiä ongelmia milloin vaihtaa auto, ja vapaa ajan asunnolle hankittava uudet kalusteet

Sisältö jatkuu mainoksen alla