Onko tasa-arvo nyt viimein valmis, kun eduskuntaan valittiin ennätysmäärä naisia? Kaukana siitä.

Ilmastovaalit, maahanmuuttovaalit, hoivavaalit. Niiden lisäksi vuoden 2019 eduskuntavaaleista tuli myös sukupuolivaalit.

Eilinen oli Suomessa monella tapaa naisten päivä. Naisten jääkiekkomaajoukkue hävisi huikean taistelun päätteeksi täpärästi lätkän MM-kullan, mutta eduskuntavaaleissa naiset olivat selkeitä voittajia.

Uuteen eduskuntaan valittiin 92 naista. Se on kaikkien aikojen suurin määrä Suomen historiassa. Edellinen ennätys on vuoden 2011 eduskuntavaaleista. Silloin eduskuntaan valittiin 85 naista. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa valittiin 83 naista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Erityisen suuri osuus naisia nousi vihreiden riveistä. Puolue sai 17 naiskansanedustajaa eli jopa 85 prosenttia puolueen kansanedustajista on nyt naisia. Mieskansanedustajia puolueella on vain kolme. Vihreiden entinen puheenjohtaja Ville Niinistö iloitsi monien muiden tavoin naisten noususta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Lasikatot rikki ja feminismi kunniaan! Se on koko Suomelle ja politiikalle hyväksi ja rikkoo myös vallan sisäpiirejä”, Niinistö twiittasi.

Myös presidentti Sauli Niinistö toivoi, ettei kukaan enää tässä maassa näe tarpeelliseksi vähätellä naisia politiikassa. Tähän kaikkeen iloon on helppo yhtyä. Suomen naiset ovat korkeammin koulutettuja kuin miehet, joten on vähintäänkin suotavaa, että he etenevät päättäville paikoille myös politiikassa ja työelämässä. Silti aitoon tasa-arvoon on vielä matkaa.

Mitä eduskuntavaalien tulos kertoo meistä äänestäjinä? On tutkittu, että ainakin aiempina vuosina miesten enemmistö eduskunnassa on johtunut siitä, että miehet äänestävät yleensä miehiä. Jopa kolme neljäsosaa miehistä äänesti edellisissä eduskuntavaaleissa miestä. Naisista puolet äänesti nais- ja puolet miesehdokkaita. Tilanne on ollut suunnilleen samalla tasolla eduskuntavaaleissa koko 2000-luvun ajan.

Voihan toki olla, että edistystä on tapahtunut ja eilen miehet tekivät poikkeuksen ja rynnivät äänestämään naisehdokkaita. Todennäköisempää kuitenkin on, että naiset ovat käyttäneet ääntään kuin miehet ja äänestäneet enenevässä määrin naisehdokkaita. Siinä valossa olemme todella kaukana todellisesta tasa-arvosta, jos miehet äänestävät eduskuntaan vain miehiä ja naiset naisia.

Aito tasa-arvo toteutuu silloin, kun me, miehet ja naiset äänestämme ihmistä – sukupuolesta riippumatta.

Toivon, että näemme joskus myös vaalipäivän, jolloin enemmistö kansanedustajista on naisia. Eikä kukaan tee siitä numeroa.

Setä

Minä äänestin naista nyt, niinkuin edellisissäkin vaaleissa, enkä edes ajatellut sukupuolta, ennenkuin nyt lukiessani tämän kirjoituksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla